Gazul de şist – o altă Roşia Montană ?

După ce RMGC (Roşia Montană Gold Corporation) vrea să ne otravească cu cianură acum trebuie să facem faţă unei alte belele ce se abate peste „naturelul” sensibil al ţării. Companiile Chevron (SUA) şi MOL (Ungaria) vor să exploateze gaze de şist în  România, au solicit licenţe de exploatare şi le-au primit.

Văzute de către unii ca energie neconvenţională (hai sictir) gazele de şist nu se prea deosebesc de gazul tradiţional cu care eram obişnuiţi până acum. Singura deosebire vine din metodele de extracţie. Gazul de şist se găseste dispersat în acele roci numite şisturi şi poate fi extras doar prin injectarea cu presiune a apei şi a unor soluţii chimice care ajută la fracţionarea /fluidizarea  şistului, sperând că astfel va fi eliberat gazul şi va putea fi direcţionat spre ţeava de extracţie.

Companiile care folosesc această metodă nu prea vor să spună componenţa soluţiilor injectate împreună cu apa pentru că, zic ei, sânt secrete de producţie … dar uită să spună cât de periculoase pot fi acele soluţii pentru mediu şi pentru pânza freatică. Şi dacă poluarea /otrăvirea nu ar fi suficientă, există şi suspiciuni că această metodă de extracţie poate favoriza apariţia unor mici cutremure de suprafaţă.

În unele ţări acestă metoda de extracţie numită  – prin fracţionare hidraulică – a fost interzisă.

Bulgaria a devenit a două ţară din Europa, după Franţa, în care extragerea gazelor de şist nu este permisă. Interdicţia completă a intervenit la o zi după ce guvernul de la Sofia a revizuit propria sa decizie din luna iunie 2011, prin care a acordat companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării. Compania va putea prospecta şi extrage numai gaze şi ţiţei convenţionale. Motivele pentru revizuirea deciziei sunt legate de lipsa de date suficiente în ceea ce priveşte impactul asupra mediului înconjurător al tehnologiei folosite, a precizat guvernul bulgar într-un comunicat.”      sursa

În alte părţi statul a preluat exploatarea gazului de şist …

Polonia extrage prin compania de stat  – „Deocamdată, singura ţară din Europa care face nişte experimente care s-ar putea să fie încununate de succes este Polonia dar aici compania este de stat şi îşi permite să investească acolo unde crede că are prioritate”  sursa

La noi, statul e impotent … sau are slujbaşi coruptibili. Nu pot să spun slujbaşi corupţi pentru că nu a prea fost nimeni condamnat pentru coruptie.

Voi ce părere aveţi ? Reprezintă gazele de şist o alternativă energetică verde, o energie neconvenţională sau e mai mare poluarea decât beneficiul … (beneficiul pentru noi ca ţară, nu pentru compania care exploatează pentru că ăia sigur vor avea profit)

Gazul de sist

sursă imagine

Latest Comments

  1. hote 1 februarie 2012
  2. Pingback: BunDeCitit.ro 2 februarie 2012
  3. Friv 2 februarie 2012
  4. albinuta veninoasa 2 februarie 2012
  5. Irimia Constantin 2 februarie 2012
  6. G.C.M. 7 februarie 2012
  7. Pingback: Gaze de şist sau gaze pe şest ? 8 august 2018