Certificatul FSC al HS a fost suspendat

Certificatul FSC al HS a fost suspendatFSC (Forest Stewardship Council) confirmă că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerțul cu lemn ilegal, așa că Certificatul FSC al companiei austriece Holzindustrie Schweighofer a fost suspendat. WWF consideră această retragere un pas important în soluționarea cazului Holzindustrie Schweighofer și  promovarea unei gestionări responsabile a pădurilor din România.

Investigația FSC cu privire la Holzindustrie Schweighofer – una dintre cele mai mari companii din industria lemnului din Europa – a fost determinată de o sesizare WWF în noiembrie 2015. O comisie independentă numită de FSC în 2016 pentru a investiga acuzațiile împotriva Holzindustrie Schweighofe a concluzionat că societatea este implicată în comerțul ilegal cu lemn și practicile sale sunt în contradicție cu obiectivele FSC (de exemplu, să excludă exploatarea forestieră ilegală și comerțul ilegal cu lemn). În perioada de probă, WWF a cerut FSC să investigheze în profunzime problemele de legalitate și achiziția sau recepția lemnului, probleme sesizate pentru prima dată în plângerea inițială WWF. Acest lucru, și noi acuzații care au apărut în cursul investigației lor, a condus Bordul FSC să concluzioneze că ar fi incompatibil ca perioada de probațiune să fie prelungită.

„Cazurile de gestionare iresponsabilă a pădurilor din România pot arăta ca o problemă locală, dar nu este așa. Ele au o componentă globală puternică și astfel pentru a le soluționa e nevoie, de asemenea, de o cooperare globală. Acest caz este un foarte bun exemplu pentru a arăta modul în care cooperarea transfrontalieră între societatea civilă poate rezolva probleme importante atunci când sunt aplicate sisteme voluntare, credibile, de verificare”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.

„Anunțul de astăzi este o victorie pentru pădurile din România. Numărul incredibil de persoane care au cerut dezasocierea ne arată cât de important este viitorul pădurilor din România pentru oameni. De asemenea, aceasta demonstrează modul în care expertiza ONG-urilor de conservare se completează cu activitatea societății civile. Decizia FSC (Forest Stewardship Council) este un semnal foarte puternic că pădurile nu sunt o resursă gratuită pentru exploatarea iresponsabilă pentru profit imediat, dar trebuie să fie păstrate pentru a asigura un viitor sustenabil”.

WWF va continua lupta împotriva exploatării forestiere ilegale și își va menține poziția pentru necesitatea transparenței pe piața lemnului. WWF consideră FSC cea mai puternică schema de certificare la momentul actual și încurajează FSC (Forest Stewardship Council) să-și crească capacitatea în România și în regiune pentru a se asigura că principiile și criteriile sale sunt puse în aplicare în mod adecvat.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.