Teme wordpress responsive

Responsive Web Design

                                                                                                                                                                                 sursa foto

Responsive Web Design este o latură a designului web care se concentrează asupra adaptării site-urilor pentru utilizatorii care navighează folosind dispozitivele mobile. Indiferent de natura device-urilor, smartphone-uri sau tablete, indiferent de rezoluţia folosită şi indiferent de conţinutul site-urilor navigate, responsive design-ul are menirea de a adapta conţinutul şi a-l oferii în condiţii optime pentru ca experienţa vizitatorilor să fie una la fel de placută ca şi în cazul navigării de pe un computer sau laptop. Mai multe amănunte despre Responsive Web Design puteţi citi şi în guest postul scris pe blogul lui Marius, unde puteţi vedea şi un infografic interesant din care am decupat şi imaginea care ilustrează acest articol … pentru că o imagine = o mie de cuvinte :).

Termenul de responsive web design capătă o notorietate tot mai mare,  şi cred că anul 2013  va fi anul de cotitură, anul în care adaptarea site-urilor la responsive design va fi cam obligatorie. Evoluţia acestui segment al web designului a coincis cu evoluţia tehnologică, apariţia unor device-uri performante dar compacte precum telefoanele din gama smartphone sau tabletele de ultima generaţie, obligând practic creatorii de site-uri şi template-uri să se adapteze noilor cerinţe.

Aşa cum era de aşteptat, nici segmentul temelor WordPress nu a fost neglijat de către web designeri, fiind cunoscut faptul că WordPress deţine cea mai mare cotă de piaţă în rândul site-urilor create folosind CMS-uri gratuite. Principalii furnizori de teme pentru pentru platforma WordPress s-au adaptat acestor inovaţii şi au început transformarea sau realizarea unor teme wordpress responsive, folosind tehnici moderne (HTML5 şi CS3) pentru a adapta şi a optimiza conţinutul pentru vizitatorii care folosesc diferite device-uri mobile.

Spre exemplu, autorul temei Big City (numarul 16 în enumerarea de mai jos) –  (MNKY Studio) –  a adaptat designul clasic şi a transformat-o într-o temă de tip responsive. Din păcate cel care a realizat tema mea actuală, mi-a răspuns că nu are de gând să facă această adaptare şi uite aşa am început să prospectez piaţa în căutarea unei noi teme pentru blog. Cred că Skyali (autorul temei actuale) a ales să nu se complice pentru că în afară de transformarea designului într-unul de tip responsive ar mai fi avut de corectat şi  alte deficienţe.

În clipa de faţă temele wordpress responsive trebuie să fie capabile să fie navigate de pe orice tip de device mobil, inclusiv de pe tabletele cu diagonala display-ului mai mult decât generoasă şi cu rezoluţii de vârf, de multe ori similare cu cele de pe un monitor clasic. Mai mult de atât, orice temă wordpress responsive are capacitatea de a fi folosită chiar şi pe monitoare sau televizoare gigant , fară ca rezoluţia imaginilor să fie afectată, fără să întâmpinăm probleme referitoare la optimizarea conţinutului şi fără să avem probleme la viteza de navigare.

Când am cumpărat tema actuală nu am analizat suficient de atent funcţionalităţile temei pentru că mi-a plăcut foarte mult designul şi am făcut greşeala de a nu citi comentariile despre ea … poate şi pentru că am crezut că o temă încadrată în categoria Premium şi aprobată pentru vânzare pe un mare site de profil, nu poate să prezinte disfuncţionalităţi. În comentarii erau evidenţiate câteva aspecte negative dar, ca întotdeauna, se vede că graba a stricat treaba.

Pentru a vă face o idee în privinţa a ceea ce înseamnă o temă wordpress responsive, am selectat câteva teme ce au fost create şi adaptate în mod special pentru folosirea de pe orice tip de device, de la un laptop, telefon mobil sau tabletă până la televizoarele din gama smart tv. Puteţi să vă convingeţi în privinţa calităţii tehnicii de responsive design accesând aceste teme cu ajutorul unor device-uri diferite pentru a putea compara experienţa de navigare.

Un alt aspect important îl reprezintă faptul că în clipa de faţă, se găsesc teme wordpress responsive pentru realizarea oricărui tip de site, de la un blog personal până la realizarea unui site de prezentare/portofoliu sau chiar a unui magazin online (folosindu-vă de pluginurile specifice e-commerce-ului) dar aici am selectat teme orientate spre blogging. Ordinea în care apar aceste exemple de teme responsive este aleatoare dar după cum poate stiţi din acest blogpost, îmi caut o noua temă pentru blog aşa că aştept să-mi spuneţi în comentarii care din ele vă place sau chiar să-mi recomandaţi altele … să nu uit … deşi am fost tentat de idee, nu am pus linkuri de afiliat.

1. Karma – Clean and Modern WordPress Theme – 100% Responsive and Mobile-ready

2. Avada | Responsive Multi-Purpose Theme –

3. Awake – Powerful Professional WordPress Theme

4. Gonzo – Clean, Responsive WP Magazine

5. Inovado – ultra responsive, retina-ready WordPress Theme –  screen preview

6. Şi aici o variantă gratuită –  iFeature 5  „is the World’s first Touch Friendly Responsive Drag & Drop WordPress Theme”

7. O implementare interesantă a conceptului de web design responsive am vazut la blogul lui Robin Molnar.

8. Asteria –  is a clean, simple & modern Responsive Business/Corporate WordPress Theme.

9. Intuition–  is a clean, simple & modern Responsive Business/Corporate WordPress Theme.

10. innoVative – Responsive WordPress Theme – is a powerful minimalistic business/corporate/portfolio & blog responsive premium WordPress theme jam-packed with features.

11. Canvas – Fully responsive design

12.  Definition – is a clean and clear theme for everyone who loves producing content.

13. Volcano – is a super-duper customizable, flexiblle, responsive
WordPress theme for your Blog, Magazine or News website.

14. Supreme – is a revolutionary Retina Responsive Magazine/Blog theme.

15. TrustMe – is a Responsive WordPress Theme, best suited for
Magazines, News and Blog websites.

16. Big City 3.0 – has seriously improved backend and framweork and it is now responsive.

17. O alta tema interesanta este BoxLine, tema recomandata de  Gabriel Goga în acest guest post.

Beneficiile acestei tehnici de web design cu siguranţă nu vor putea fi neglijate în viitorul apropiat şi cred că vom vedea  o evoluţie rapidă a temelor wordpress responsive în blogosfera românească şi astfel vom avea mai multe bloguri pe care să ne facă placere să navigăm indiferent de device-ul folosit.

Cu ajutorul vostru sper să-mi pot alege mai uşor viitoarea temă pentru blog şi pentru a nu vă influenţa în niciun fel  recomandările, nu o să vă spun spre ce se îndreaptă preferinţele mele în materie de teme wordpress responsive.  

Latest Comments

 1. Bucur 4 martie 2013
 2. Andrei 4 martie 2013
 3. elly weiss 4 martie 2013
  • D-Petre 4 martie 2013
   • elly weiss 4 martie 2013
 4. Mihai 4 martie 2013
 5. Gabriel Ursan 4 martie 2013
 6. Liviu R. 4 martie 2013
  • Liviu R. 4 martie 2013
  • D-Petre 4 martie 2013
   • Liviu R. 4 martie 2013
 7. Ana- 4 martie 2013
 8. bogdan 4 martie 2013
 9. Sakura 4 martie 2013
 10. Angela 5 martie 2013
 11. Ariel 7 martie 2013
 12. Ionut 9 martie 2013
 13. tudor mateescu 18 martie 2013
 14. Pingback: Recomandarile lunii martie | 'Nea Blogu' 1 aprilie 2013
 15. Pingback: Concurs pe blog - D - Petre 2 iulie 2013
 16. Pingback: Recomandarile de Vineri | Nea Blogu' 5 iulie 2013
 17. TzoLy Ciprian 1 octombrie 2013

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.