Lanterne – accesorii aproape obligatorii

Lanterne – cu toate că sînt nişte accesorii aproape obligatorii, nu întotdeauna le dăm importanţa pe care o merită. Ne-am obişnuit să folosim lanterne atunci când situaţia o cere, dar nu prea am conştientizat că şi în acest domeniu s-au făcut progrese importante.

Dacă pe vremea bunicilor se foloseau lanterne de dimensiuni mari, cu becuri cu filament (de putere destul de mică), cu forme care nu aveau nici o legătura cu ergonomia de folosire pentru că erau adaptate la forma şi tehnologia de fabricare a bateriilor. Pentru cei mai tinerei iată cum arăta o celebră lanternă a acelor vremuri produsa de uzinele Elba din Timişoara. Unul din modele parcă se numea Elba Focus …

Lanterne Elba

Acum lanternele au fost modernizate şi adaptate noilor tehnologii de producere a becurilor economice aşa că acum avem la dispoziţie o mare diversitate de lanterne cu becuri de tip led sau cu alte tipuri de becuri care asigură o mult mai bună iluminare faţă de clasicele becuri cu filament. Pentru mine una din cele mai folositoare „invenţii” din domeniul lanternelor, a fost lanterna de cap.

Acest tip de lanterne mi-a devenit aproape indispensabil şi ca atare am câte una cam în toate locurile, unde aş avea nevoie de ajutorul unei lanterne. Am o lanternă de cap în maşină, una în rucsacul cu care merg în excursii, unde pe lângă lanterna de cap mai am şi o lanternă de mână din gama de lanterne profesionale).

O altă lanternă de cap şi-a găsit locul în geanta foto pentru că mă ajută la găsirea accesoriilor pentru fotografia din amurg şi la executarea reglajelor aparatului foto. Pentru trusa foto, mai precis pentru fotografia de noapte vreau să-mi cumpăr un alt tip de lanternă cu care să fac încercări de „pictat cu lumină”. Pentru aceste experimente fotografice m-am orientat spre gama de lanterne nitecore, de unde o să aleg una puternică, uşoară şi cu autonomie mare.

lanterne nitecore

Despre tehnica pictării cu lumină în fotografia de noapte o să scriu un alt articol atunci când voi fi experimentat suficient această metodă şi când voi avea şi nişte rezultate. În teorie toată treaba pare destul de simplă, dar sânt convins că de la teorie la practică e distanta foarte mare.

Cum procedăm pentru a picta cu lumină cu ajutorul unei lanterne

Se alege locul încă din timpul zilei în aşa fel încât în cadru să avem un obiect destul de mare (o stâncă, un copac), iar subiectul ales trebuie să fie la o distanţă de 10-15 metri. Dacă e prea aproape riscăm să „ardem” imaginea iar dacă distanţa e prea mare efectul pictării cu lumină se diminuează prea mult.

Se reglează aparatul pentru o expunere lungă (de ordinul a 20-30 de secunde sau chiar mai mult ) determinată prin probe, se face declanşarea cu telecomandă pentru a nu mişca aparatul şi cu lanterna se baleiază cu mişcări lente ambele părţi ale subiectului (cu atenţie să nu intraţi în cadru). Una din părţi trebuie iluminată ceva mai mult pentru a crea impresia de spaţialitate. Iluminarea subiectului se face într-un unghi ascuţit pentru a pune în evidenţă textura sau detaliile.

Acest tip de fotografie de noapte se poate realiza si cu mai multe bliţuri, reglate la puteri diferite, dar asta presupune să ai acele bliţuri, să ai dispozitivul de declanşare a acestora, să ai suporţi pentru bliţuri şi asta înseamnă bagaj mult mai mult faţă de două lanterne – una de cap şi una pentru pictat cu lumină.

Latest Comments

  1. Mucegai 30 august 2014
  2. Mira 11 septembrie 2014
  3. Ioan Săbăduş 12 septembrie 2014
  4. Geanina 2 octombrie 2014

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.