Laptop defect, îl mai reparăm sau îl schimbăm ?

laptop defectCu un laptop defect nu prea mai ai ce face aşa că trebuie identificată problema şi găsită cea mai convenabilă rezolvare d.p.d.v. financiar. În situaţia în care caracteristile tehnice nu sînt depăşite şi încă ne mai putem folosi cu succes de laptop, merită să ne gândim la o reparaţie. Dacă un laptop este mai „bătrân” şi acele caracteristici tehnice sînt cam depăşite, trebuie bine analizate costurile pe care le presupune o reparaţie.

În afara problemelor de soft şi a bateriei (care de fapt e un fel de consumabil) la un laptop cel mai adesea se strică tastatura sau display-ul.  Mai rar se poate întâmpla să fie probleme cu alte componente hardware cum ar fi memoria, HDD-ul sau placa grafică … eventual se mai pot deteriora, din grabă şi neglijenţă, unele mufe USB sau într-un caz mai grav, unitatea optică. Dacă un laptop ia o trântă zdravănă se poate defecta chiar placa de bază şi în acea situaţie poate că e mai rentabil să vinzi componentele rămase întregi decât să înlocuieşti placa de bază.

Display-ul unui laptop tot din neglijenţa noastră poate să se crape sau să se spargă, dar la display-ul unui laptop mai pot interveni şi alte defecte cum ar fi pixeli morţi definitiv. Dacă nu mor prea mulţi deodată şi îl folosiţi doar cu programe de tip office poate că nu deranjează prea tare, dar dacă folosiţi un laptop pentru editarea fotografiilor sau pentru alte programe de grafică, pixelii morţi devin enervanţi şi atunci merită să ne gândim la înlocuirea lui.

Dacă aţi ajuns în această fază puteţi urma câţiva paşi simpli. Prietenul google e primul care ne poate ajuta în această situaţie. Cu o simpla căutare ” inlocuire display laptop puteţi ajunge pe un site unde se găsesc dispay-uri şi unde-l puteţi identifica în funcţie de dimensiune şi de producător.

Dacă laptopul nu e destinat gaming-ului se poate strica tastatura dacă o folosim prea mult la jocuri şi ajungem iar la necesitatea înlocuirii. Tot google ne sare în ajutor şi în acest caz –  inlocuire tastatura laptop – şi ne putem alege tastatura care se potriveşte modelului nostru de laptop.

Pentru a prelungi viaţa unui laptop nu uitaţi ca şi acesta trebuie să treacă din când în când printr-un service (măcar odată pe an) pentru a fi desfăcut şi a beneficia de o curăţarea a plăcii de bază, de curăţarea sistemului de răcire/ventilaţie şi chiar de schimbarea pastei termice de la procesor. Dacă folosiţi un laptop stând în pat e bine să vă achiziţionaţi un suport special (cooler pad) care are ventilatoare pentru răcire. Nu costa atât de mult, dar ajută la menţinerea unei temperaturi optime de funcţionare a unui laptop.                                      sursa imagine

Latest Comments

  1. Lospa 23 august 2014
    • D-Petre 23 august 2014
  2. Lospa 26 august 2014
  3. Sergiu 28 august 2014
    • D-Petre 1 septembrie 2014
  4. Sorina 17 octombrie 2014