Pandemiile care au schimbat istoria

pandemiile

Pandemiile sunt boli ce afectează prin extinderea lor, un număr foarte mare de oameni de pe o întreagă regiune. Tocmai această trăsătură a marcat în mod indirect cursul istoriei în anumite perioade de timp. Chiar dacă în realitate, nicio pandemie nu este demnă de ignorat și de-a lungul istoriei, toate au influențat puternic umanitatea, există boli care s-au evidențiat prin maniera de a acapara mii și milioane de vieți, afectând astfel și alte demersuri de natură socială, economică sau politică. Iată care sunt în ordinea crescătoare a importanței, pandemiile ce au răsturnat economii și au distrus vieți, schimbând istoria unor state sau imperii.

Pandemiile care au schimbat istoria – scurt Top

Hemofilia

Este o boală ereditară ce afectează bărbații, fiind caracterizată printr-o tulburare a coagulării sângelui. Lipsa de moștenitori a dictatorului spaniol Francisco Franco, se datorează hemofiliei. Un alt caz influențat de hemofilie, este prăbușirea dinastiei Romanov din Rusia. Țarul era mult prea slăbit din cauza bolii, lucru favorabil bolșevicilor.

Malaria

Una dintre cele mai letale boli infecțioase din istorie, malaria provoacă peste 300 de milioane de decese la nivel mondial și până la 3 milioane de decese pe an. Boala în sine nu a adus o modificare majoră în cursul istoriei, dar aparent, antidotul său a făcut-o. Se spune că europenii au colonizat continentul african profitând de malaria ce domina Africa, folosind un medicament antimalaric numit chinină.

Frigurile galbene

Este o boală transmisă de țânțari și din nefericire, nu a fost eradicată încă. Poartă acest nume, deoarece se manifestă prin febră, iar bolnavul capată o culoare galbenă a pielii. Pandemia a influențat constucția canalului Panama și cumpărarea statului Louisiana, și dezvoltarea sudului SUA dinaintea celui de-al doilea război mondial.

Tifosul

A fost unul din cele mai mari flageluri din istoria omenirii. Descrierile acestei boli febrile apar în literatura europeană din Evul Mediu, iar epidemiile devastatoare de tifos au continuat să apară intermitent în întreaga Europă în secolele XVII, XVIII și XIX. Campania din Rusia din anul 1812, a fost afectată de îmbolnăvirea de tifos a soldaților francezi. Istoricii spun că numărul sodaților omorâți de adversari era mai mic decât a celor uciși de tifos.

Gripa spaniolă

Această pandemie s-a declanșat în anul 1918 și a cauzat în acel an, cel puțin 50 de milioane de decese, cu 228 de mii numai în Marea Britanie. A durat până în anul 1920, iar până în acel an, s-a estimat un număr de aproape un miliard de decese. Practic, gripa spaniolă a făcut mai multe victime decât primul război mondial. Gripa a afectat 28% dintre americani, iar Fondul Monetar Internațional a spus că producția industrială a SUA a scăzut odată cu epidemia de gripă spaniolă. Unii istorici sunt de părere că negocierile președintelui Wilson pe parcursul Tratatul de la Versailles au fost afectate de infecția gripală ce a avut la momentul respectiv.

Moartea Neagră

Este considerată cea mai distructivă pendemie din istorie, ucigând aproape 200 de milioane de oameni în secolul XIV. Unii istorici, precum Tony Barnett de la LSE, susțin că a fost un punct de pornire al capitalismului modern. Odată cu extinderea epidemiei, s-a înregistrat o pierdere  semnificativă a forței de muncă care a determinat mulți oameni să treacă de la agricultură la creșterea oilor, de exemplu. Chiar și instrumentele de vânătoare sau pescuit au fost schimbate sau îmbunătățite, oamenii având nevoie de instrumente care să implice o forță de muncă limitată. În asemenea circumstanțe a apărut plasa mare de pescuit care nu trebuia utilizată de mai mulți oameni, spre deosebire de sulița de prins pește. Din punct de vedere socio-politic, Moartea Neagră a contribuit la sfârșitul feudalismului, care presupunea exploatarea țăranilor de către stăpânii lor. Însă, odată cu pierderea a tot mai mulți muncitori, cei rămași în viață au avut ocazia de a selecta pentru cine și unde să lucreze.

Cu sau fară pandemii viaţa merge mai departe atât în România cât şi prin Anglia, aşa că dacă sînteţi în Londra poate aveţi nevoie de ”  man with a van london ”  pentru a vă rezolva problema unor transporturi. 

Latest Comments

  1. Dorelu' Nicoleta 26 mai 2014
    • D-Petre 27 mai 2014
  2. Ema Georgescu 2 iunie 2014