Sirop din muguri de brad

Sirop din Muguri de Brad

În fiecare an, în această perioadă (în prima jumătate a lunii Mai), în famila mea se prepară sirop din muguri de brad aşa că m-am gândit că nu strică să vă povestesc câte ceva despre beneficiile aduse sănătăţii de către siropul din muguri de brad şi bineînţeles să vă împărtăşesc reţeta şi modul de preparare. Ştiu că acum există sirop de brad şi în magazinele/farmaciile cu produse naturiste, se găseşte chiar şi extract de muguri de brad obţinut la rece dar pentru mine şi soţia mea, în afară de beneficiile aduse sănătăţii de către acest sirop, contează aproape la fel de mult şi ieşirea în natură, mai ales că de 4 ani, în aceste excursii, ne însoţeşte şi Rocco.

 Sirop din muguri de brad – beneficii pentru sănătate

Siropul din Muguri de brad este un bun antiseptic şi un foarte bun tonic pulmonar, ajută la combaterea tusei, a bronşitei şi este de ajutor în viroze respiratorii sau faringo-amigdalite. Noi îl folosim, în special în perioada rece, nediluat sau foarte puţin diluat dar vara se poate consuma diluat cu apă plată sau minerală rezultând o excelentă băutură răcoritoare, cu  mult mai naturală şi mai sănătoasă decât orice băutură răcoritoare din comerţ.

Sirop din muguri de brad – recoltarea

Mugurii de brad, de fapt crenguţele proaspăt crescute, acele tinere vlăstare de un verde crud, se recoltează atunci când au 3 până la maximum 7 cm. Trebuie avut grijă să nu rupem şi teaca maronie din care cresc aceşti muguri pentru că acea parte conţine cam prea multă răşină.

Perioada de recoltare poate diferi de la an la an dar depinde mult şi de zona de recoltare. Eu adun mugurii de brad aproximativ în prima jumătate a lunii Mai dintr-o zonă aflată în apropierea localităţii Văliug, la poalele munţilor Semenic. Dacă nu ajung pe acolo în perioada optimă şi mugurii de brad sînt prea lungi, urc spre pasul Prislop sau chiar până aproape sus, pe platoul Semenic iar asta se poate întâmpla chiar şi în luna Iunie.

Indiferent de zona de unde recoltaţi aceşti muguri de brad, trebuie să aveţi grijă să nu fie chiar langă şosea pentru a nu fi prăfuiţi excesiv şi de preferat este să alegeţi o zonă unde să nu existe, în apropiere, factori poluatori. Dacă mergeţi să culegeţi în fiecare an muguri de brad, este bine să alternaţi zonele, să nu culegeţi chiar de pe aceleaşi locuri pentru că dacă mugurii sînt recoltaţi mai mulţi ani la rând există riscul ca brăduţii să nu se mai dezvolte corespunzător şi trebuie să avem grijă să mai avem de unde culege şi în anii următori.

Sirop din muguri de brad – reţeta de preparare

Dacă o să căutaţi pe internet, veţi găsi multe reţete de preparare a siropului din muguri de brad. Şi noi am preparat acest sirop în mai multe feluri dar de vreo 10 ani am rămas la un anumit mod de preparare care reprezintă o combinaţie a mai multor reţete încercate de-a lungul timpului. Siropul din muguri de brad astfel obţinut se poate păstra chiar şi doi ani.

Cantitatea de muguri de brad trebuie cântărită pentru că reţeta este pentru un kilogram de muguri. Dacă faceţi acest sirop pentru prima data eu recomand să nu culegeţi mai mult de 1 kg. de muguri pentru că e păcat să faceţi experimente pe o cantitate mare mai ales că şi zahărul costă  şi cu cât este cantitatea de muguri de brad mai mare, cu atât creşte şi timpul de prepare al siropului.

După cântărire dar înainte de a începe preparea efectivă a siropului, mugurii de brad trebuie spălaţi foarte bine în apă rece pentru a se îndepărta praful şi impurităţile. Aceasta operaţie se poate repeta dacă este necesar sau după una, două clătiri, mugurii de brad se pot lăsa de seara până dimineaţa într-o sită pusă într-un vas cu apă. Dimineaţa urmează doar să scoatem cu grijă sita cu mugurii şi impurităţile vor rămâne pe fundul vasului.

– La 1 kg de muguri de brad se adaugă 2,5 – 3 litri de apă rece şi se pune totul la fiert într-un vas emailat iar când începe să clocotească se acoperă vasul cu un capac şi se mai fierbe încă o jumătate de oră (în alte reţete scrie că trebuie puşi 6 litri de apă, dar mie mi se pare cam mult).

– Se lasă puţin la răcit şi apoi se strecoara printr-o sită deasă şi se presează bine pentru a stoarce tot lichidul din mugurii fierţi. Stoarcerea se poate face şi printr-un tifon dublu.

– Lichidul obţinut se lasă câteva ore la decantat (2 – 4 ore) apoi se strecoară cu grijă pentru a nu curge şi depunerile de pe fundul vasului.

– După decantare lichidul obţinut se amestecă cu zahăr în proporţie de 1 la 1, adică la 1 litru de lichid se pune 1 kilogram de zahăr. Dacă aveţi cantităţi mai mari de lichid zahărul nu se adaugă tot odată ci se pune treptat ca să se încorporeze şi să se topească bine în toată masa lichidului.

– Se pune totul din nou la fiert şi se fierbe până când scade şi începe să aibe consistenţa specifică unui sirop nici prea lichid dar nici prea dens. Daca se fierbe prea mult siropul poate deveni prea gros şi prea închis la culoare.

În unele reţete pentru prepararea siropului din muguri de brad se recomandă si adăugarea sucului de la o jumătate de lămâie la fiecare litru de sirop pentru ai da un uşor gust acrişor. Alţii recomandă adăugarea de flori de salcâm (la prima fierbere) tot pentru gust dar noi preferăm gustul natural şi nu adăugăm alte ingrediente.

După fierbere siropul din muguri de brad se toarnă, cu grijă, în sticle de culoare închisă (de preferat sticle de jumătate de litru sau mai mici). Recipientul nu se umple până sus pentru că trebuie adăugat un deget, două, de alcool pentru că alcoolul ajută la păstrarea acestui sirop. Se poate folosi vodcă sau rom.

Se sigilează bine sticlele şi se pun la „dormit” până a doua zi, după care se depozitează într-o cămară răcoroasă. În acest am recoltat puţin peste trei kilograme de muguri şi am obţinut 5 litri de sirop din muguri de brad.

Mă cam tentează să încerc şi un alt mod de preparare, unul fără fierbere, cu o macerare la rece, în amestec cu miere de albine, timp de 3-4 luni. Pentru această tehnică de prepare a siropului din muguri de brad cred că va fi necesar să apelez la Ioan Săbăduş şi la rezervele lui de miere de albine naturală.

Update – Am găsit pe acest site o reţetă interesantă pentru prepararea la rece a siropului din muguri de brad :

Mugurii de brad se pun într-un borcan de sticlă, în straturi alternante cu miere. Ultimul strat să fie de miere.
Borcanul se închide ermetic şi se păstrează în loc întunecat şi rece, amestecând din când în când în el, timp de o lună. Se strecoară apoi lichidul lăsat şi se depozitează în sticle închise la culoare, în loc răcoros.

Prin prepararea / macerarea  la rece siropul din muguri de brad îşi păstrează mult mai bine vitamina C precum şi conţinutul de uleiuri volatile care prin fierbere se mai pierd. Este eficient în toate inflamaţiile căilor respiratorii superioare pentru că are efect dezinfectant şi asigură fluidificarea secreţiilor. Se pot face cure de sirop din muguri de brad, câte o luna, cu 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi.

Update – Am scris un articol despre sirop din muguri de brad preparat prin macerare la rece.

Latest Comments

  1. Antonela Munteanu 11 mai 2013
    • Bianca 30 iunie 2016
      • Sorin 30 septembrie 2016
        • D-Petre 1 octombrie 2016
  2. Centurion 11 mai 2013
  3. D-Petre 11 mai 2013
    • Antonela Munteanu 12 mai 2013
    • Claudia 2 iunie 2014
      • D-Petre 2 iunie 2014
        • Gabriela 29 aprilie 2016
          • D-Petre 3 mai 2016
    • Predescu virginia 17 mai 2016
      • D-Petre 24 mai 2016
  4. cotos 11 mai 2013
  5. Paul 12 mai 2013
  6. Bucur 12 mai 2013
  7. Anamaria 12 mai 2013
    • D-Petre 13 mai 2013
  8. Postolachi Dumitru 13 mai 2013
  9. Camelia 13 mai 2013
  10. Ana- 13 mai 2013
  11. Andii 13 mai 2013
    • D-Petre 14 mai 2013
      • Ionut 15 mai 2013
  12. Diana 15 mai 2013
  13. alma pop 23 mai 2013
    • D-Petre 23 mai 2013
  14. Robert 25 mai 2013
  15. Crina 13 iunie 2013
    • D-Petre 14 iunie 2013
      • Crina 16 iunie 2013
        • Crina 16 iunie 2013
        • D-Petre 17 iunie 2013
  16. valentino 17 iunie 2013
    • D-Petre 18 iunie 2013
  17. valentino 22 iunie 2013
    • D-Petre 22 iunie 2013
  18. Viorica 11 iulie 2013
    • D-Petre 11 iulie 2013
  19. D-Ana 1 aprilie 2014
    • D-Petre 2 aprilie 2014
  20. ioan 7 mai 2014
    • D-Petre 8 mai 2014
  21. nadyn 18 mai 2014
    • D-Petre 18 mai 2014
      • tatiana 1 iunie 2015
        • D-Petre 8 iunie 2015
  22. lacry 22 mai 2014
    • D-Petre 23 mai 2014
      • sorin 28 mai 2014
        • D-Petre 28 mai 2014
        • iulia 30 mai 2014
      • B Daniela 3 iunie 2014
        • D-Petre 4 iunie 2014
          • murii 9 iunie 2014
            • D-Petre 10 iunie 2014
  23. murii 11 iunie 2014
    • D-Petre 13 iunie 2014
  24. monica 9 iulie 2014
    • D-Petre 10 iulie 2014
  25. BOGDAN 4 decembrie 2014
    • D-Petre 7 decembrie 2014
  26. Viorel 15 mai 2015
    • D-Petre 17 mai 2015
  27. Viorel 15 mai 2015
  28. Viorel 19 mai 2015
    • D-Petre 20 mai 2015
  29. Cheta 31 mai 2015
  30. violeta 21 iunie 2015
    • D-Petre 22 iunie 2015
  31. Irina 3 octombrie 2015
    • D-Petre 4 octombrie 2015
  32. ramona 8 mai 2016
    • D-Petre 12 mai 2016
  33. Ana B. 31 mai 2016
    • D-Petre 1 iunie 2016
  34. bogdan 14 august 2017
    • D-Petre 30 ianuarie 2018
  35. Andrei 11 mai 2021
    • D-Petre 29 iunie 2021