„La ceas aniversar, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița privește în urma ei, la cei 35 ani de activitate. Astfel, în perioada 19 noiembrie 1987 – iulie 2022, asociația a organizat sau coorganizat un număr de 5.873 manifestări. Din acestea, 2.621 au fost organizate la Reșița. Existența unor filiale, în prezent, la Bocșa (112 manifestări), Dognecea (114) și Oravița (97) constituie dovezi clare în implicare zonală. Din păcate, alte filiale, precum cele din Drobeta Turnu-Severin, Oțelu Roșu și Rusca Montană au trebuit să fie închise, cu speranța însă că se vor putea deschide oricând, când există cerere. De fapt, 599 de manifestări au fost organizate sau coorganizate în localități unde nu suntem prezenți prin filiale. Cele 1.126 de expoziții, cele 69 de manifestări distractive, precum sunt balurile, sau cele 317 de excursii organizate rotunjesc aria de activitate a asociației jubiliare, ca de altfel și cele 565 de manifestări cu caracter spiritual.
Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan” (32 de ediții), „Zilele Literaturii Germane la Reșița” (32 de ediții), „Parada Portului Popular German” (25 de ediții) sau „Copiii desenează ținutul natal” (din doi în doi ani, 16 ediții) fac parte integrantă din mișcarea culturală județeană și națională. Alte manifestări precum „Primăvara culturală germană la Reșița” (20 de ediții), „Te salut, copilărie” (15 ediții), „Iunie – luna expozițiilor” (15 ediții), „Gărâna în septembrie“ (24 de ediții), „Mai multe lumânări în cimitirele noastre” (15 ediții) și „Toamna culturală germană la Reșița” (20 de ediții) stau de asemenea ca model în implicarea culturală din municipiu, din județ, din țară și chiar de peste hotare. Nu trebuie uitată și organizarea mai multor evenimente comemorative anuale dedicate deportării în fosta URSS și a deportării în Bărăgan.
Asociația editează publicația „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociației”), alături de alte ediții speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea, trebuie amintite cele 126 de apariții editoriale și cele 25 numere din publicația „Info”
Restaurarea și păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reșița precum și întreținerea mormintelor eroilor necunoscuți germani, căzuți în cele două Războaie Mondiale, se află de asemenea în planul de activități al asociației, ca și participarea, prin intermediul formațiilor culturale germane din municipiu, la manifestări cultural-artistice din țară și de peste hotare.
Cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate neîntreruptă, artistul plastic reșițean, care astăzi trăiește Germania, Bogdan Piperiu a conceput un logo adecvat jubileului. Gestul lui ne onorează!
Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, bazându-se pe cei 35 ani de activitate, va contribui și pe mai departe la viața culturală din județ și din țară. Este crezul celor activi aici. La ceas de sărbătoare adresăm un cuvânt de mulțumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociație, celor care au ajutat-o și sprijinit-o, dar și membrilor săi, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!
În data de 19 noiembrie se împlinesc 35 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița. Pentru a marca evenimentul, pe parcursul acestei luni au loc mai multe manifestări.” – Erwin Josef Țigla – președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin