Ce pericole se ascund in bucatariile restaurantelor?

Va place la restaurant? Desigur, tuturor ne place, dar cu siguranta cand luati masa la restaurant, ultimul lucru la care va ganditi e siguranta alimentara. Si curatenia. Aceasta nu inseamna sa dati iama prin bucatariile restaurantele  ca sa vedeti daca e curat inainte de a lua masa, dar putina atentie nu strica.

In cazul patronilor de restaurante atentia cu privire la curatenie este esentiala. Bucataria in acest caz devine un fel de punct central, caci de acolo porneste totul. Spatiul in care se desfasoara pregatirea mancarurilor avand nevoie de lucruri speciale.

Cum ar fi curatarea tubulaturilor hotelor si curatarea hotelor in general. Hotele necuratate nu doar ca afecteaza calitatea preparatelor, dar pot isca un incendiu in bucatarie. De regula, pentru curatarea sistemelor de ventilatie a hotelor, unitatile de tip Horeca trebuie sa apeleze la companii specializate, pentru a curata hotele si intreg sistemul de exhaustare.

curatare hote

Aerul expirat in sistemul de hota si tubulaturi contine vapori de uleiuri si grasimi care trec de sistemul de filtre, se racesc si se condenseaza pe ventilator. In timp se formeaza un strat solidificat, cu efecte devastatoare pentru toata lumea: proprietar, angajati si clienti.  

Bucataria unui restaurant trebuie organizata, astfel incat materiile prime sa nu ajunga in contact cu produsele finite. Apoi, trebuie sa existe doua spalatoare pentru vase, unul pentru tavile si oalele folosite pentru producerea mancarurilor si altul pentru farfuriile venite de la masa clientului. Un spatiu gandit astfel incat niciodata produsele din blocul alimentar sa nu se intalneasca decat pe masa bucatarului ar fi ideal

Trei reguli

Celebrul dr. Oz recomanda chiar, trei reguli care sa te ajute sa iti faci o imagine asupra felului in care arata bucataria unui restaurant (reguli  pe care sa le iei in calcul inainte de a-ti comanda masa: Verifica toaleta – se spune ca, asa cum arata baia, arata si bucataria restaurantului; Verifica tacamurile si modul in care sunt imbracati chelnerii – acestea trebuie sa fie impecabile; Verifica provenienta ingredientelor din felul de mancare pe care vrei sa il consumi.

Vizavi de felurile de mancare, celebrul chef Gordon  Ramsay vorbea despre preparatele pe care nu le-ar comanda niciodata intr-un restaurant, dand un exemplu: „Atunci cand imi spun la restaurant ca este <celebra lasagna roşie>, vreau să ştiu cine a facut-o asa celebră?”.

El sustine ca tot mai multe restaurante folosesc aceste terminologii, spunand despre mancarurile lor ca sunt cele mai bune din tara sau cele mai cunoscute, însă „Cine a spus asta? Cine le-a numit aşa?”.

Ce e important?

De fapt, restaurantele pot ascunde diverse pericole: tacamuri rareori curatate corespunzator, farfurii la fel, ca sa nu mai vorbim ca nu se stie cine si cum umbla cu alimentele – respectiv cu mainile goale si nespalate in prealabil.

Un studiu realizat la cererea unui televiziuni americane citat de Reader’s Digest  demonstra ca meniul unui restaurant conţine 185.000 de bacterii, de 16 ori mai mult decat solniţa! Aceasta fiind al doilea cel mai murdar obiect dintr-un restaurant. 

Ar mai fi multe de spus cu privire la pericolele ce se ascund in unele dintre restaurante, important este ca cei care sunt clienti sa trateze cu mai multa atentie o iesire in oras la masa, iar cei care sunt patroni de restaurant sa trateze cu mai mult respect propria afacere!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.