Despre Guest Posturi

Accept guest posts

După cum poate aţi remarcat, sau nu :), la categorii a mai fost adaugată una care se numeste  Guest Post … şi cu toate că am creat o astfel de categorie nu cred ca o să public mai mult de un guest post în decurs de o lună. Am găzduit un prim guest post cu ceva timp în urmă (mulţumesc Tudor), guest post venit în urma unei lepşe despre guest posturi unde am făcut invitaţia colegilor din blogosferă de a scrie, din când în când, la mine pe blog. Un alt guest post publicat aici a fost cel scris de Eric Polec despre avantajele comunicatului de presă.

O metodă eficientă de promovare constă în guest posturi pe alte bloguri care permit aşa ceva. Asta presupune să scrii un articol de calitate pe un alt blog care ţi-ar putea oferi o audienţă mai mare şi automat te-ar putea face mai cunoscut, însă nu e obligatoriu să fie un blog mai puternic decât al tău. Important e să scrii bine şi să te bucuri de oportunitatea unui public în proporţie de peste 50% proaspăt. Trebuie să tratezi totul cu maximum de seriozitate şi interes, nu să priveşti guest postul doar ca o oportunitate gen “hai să am şi eu un link aici că nu strică“.

Citatul de mai sus, care explică succint dar suficient de clar cam ce este şi cu ce se mănâncă guest postul, îi aparţine lui Gabriel Ursan şi a fost scris într-un guest post despre guest posturi 🙂  publicat pe blogul lui Marius Călugaru aka Blogatu. Acum, destul de recent, am văzut la Gabriel Ursan pe blog un regulament pe care el l-a adoptat pentru publicarea unui guest post, regulament din care o să mă inspir puţintel ca să pot trasa câteva direcţii clare pentru cei care vor dori să scrie guest posturi pe acest blog.

 1. Dacă doreşti să publici un guest post trebuie să-l trimiţi pe mail sau prin formularul de la pagina „Contact” (da, în acel formular ai posibilitatea să pui un ataşament) sau cel mai bine este să-mi ceri să-ţi fac un cont de „Contribuitor” ca să-l poţi aranja în pagină exact aşa cum vrei.
 2. Guest postul trebuie scris cu diacritice şi trebuie să fie însoţit obligatoriu de o fotografie exemplificativă (max. 800/600) să nu fie mai scurt de 350 de cuvinte şi să nu conţina linkuri inutile (de preferat doar unul, maximum două spre blogul autorului) … şi nu trebuie uitat că un guest post nu este un advertorial.
 3. Titlul şi conţinutul guest postului trebuie să fie în armonie cu celelalte articole de pe acest blog şi nu trebuie să promoveze activităţi ilegale, indecente sau imorale

Acum dacă am dat şi regulamentul pentru publicarea unui articol de tip guest post pe acest blog, sper că s-a înţeles că eu susţin această procedură considerată şi de alţii ca fiind cea mai bună metodă de link building mai ales de când „animalele” Panda şi mai ales Pinguin penalizează linkurile reciproce din sidebar sau footer.

Dacă nu ştiaţi exista un site/blog numit chiar guestpost.comunicare.ro care are un articol destul de interesant despre această metodă de autopromovare … dar de la lansarea acestuia din 25 noiembrie şi până acum nu are niciun guest post şi asta poate şi pentru că nu toţi bloggeri doresc să-şi facă promovare în acest fel iar alţii sînt chiar deranjaţi de maniera agresivă în care unii colegi din blogosferă folosesc guestpostingul.

Am observat o tendință nouă printre bloggeri și anume aceea a articolelor de tip guest post. Nu este o idee rea dar trebuie să recunosc că nu mă prea încântă să scriu articole pentru alte bloguri și nici să public pe al meu articole scrise de alții, nu din cauză că sunt eu egoistă sau cu nasul pe sus, ci din alte motive. În primul rând nu îmi place campania agresivă făcută de unii bloggeri în ceea ce privește guest posturile și nu înțeleg de ce unii țin morțiș să publice pe blogul lor cât mai multe articole de acest gen într-un timp cât mai scurt.

O perspectivă diferită de a mea, despre guest posturi, are şi Pato după cum puteţi vedea în citatul de mai jos sau lecturând direct la el pe blog articolul integral.

 

Blog personal in opinia mea reprezinta ce scrii tu, in stilul tau pe care ti l-ai creat ori pe care incerci sa ti-l definesti…bine sau rau cum scrii evoluezi si cititorul va aprecia asta, el asta poate isi si doreste sa gaseasca pe un blog personal, o evolutie, un exemplu pe care-l poate adopta in propria viata. „Am inteles ideea mai obtinem un link curat si putin trafic…dar mi-e nu-mi place sa las guestposturi nici pe alte bloguri, adica daca am un articol misto sunt atat de egoist incat il public la mine pe blog nu? Daca nu e misto de ce sa-l dau altcuiva, sa ma fac de ras…?”

O opinie interesantă şi obiectivă are şi Manuel Cheta în articolul publicat ieri cu titlul „De ce nu accept unele guest-posturi”. Spre final o să mai dau un citat preluat din alt articol despre guest posturi, de pe blogul gabrielursan.ro

 

Oamenii care cer guest posturi trebuie să se aştepte că unii bloggeri îi vor refuza, iar în acest caz trebuie să trateze refuzul cu maturitate şi empatie. Articolele cu iz comercial pot fi mirosite de la o poştă şi respinse. De asta guest postul nu este un advertorial de-a gata. Este articolul unui prieten din blogosfera, unui amic sau pur şi simplu unui om pe care abia l-ai cunoscut, dar îţi place cum scrie.

De publicat la mine pe blog am publicat articole de tip guest post şi acum se pare că a venit momentul să şi scriu pe un alt blog un astfel de guest post şi sper ca acest lucru să se întâmple în maximum o săptămână. Dacă o să urmariţi acest blog o să vă anunţ şi unde va apărea primul meu guest post.

Voi găzduiţi pe blog articole ale colegilor din blogosferă ? Aţi publicat articole pe alte bloguri ? Ce părere aveţi despre eficienţa unui guest post în promovarea brandului personal sau a unui blog ?              sursa foto

UPDATE – Astăzi, 8 februarie 2013,  a apărut primul guest post scris de mine şi publicat pe blogul lui Tudor, aşa că vă invit să-l citiţi şi să comentaţi.

Latest Comments

 1. Alex 4 februarie 2013
  • D-Petre 4 februarie 2013
 2. Yamasha 4 februarie 2013
 3. DANAP.RO 4 februarie 2013
  • D-Petre 4 februarie 2013
 4. Claudia 4 februarie 2013
  • D-Petre 4 februarie 2013
 5. Şerban Stănescu 4 februarie 2013
 6. Natural 4 februarie 2013
 7. Şerban Stănescu 4 februarie 2013
  • D-Petre 4 februarie 2013
 8. Şerban Stănescu 4 februarie 2013
 9. javra 4 februarie 2013
  • D-Petre 4 februarie 2013
 10. Monica 4 februarie 2013
 11. Lucian 4 februarie 2013
  • D-Petre 4 februarie 2013
 12. Ana- 4 februarie 2013
 13. Liviu R. 5 februarie 2013
 14. Pingback: Problema guest-posturilor! 5 februarie 2013
 15. Pato Basil 6 februarie 2013
  • D-Petre 6 februarie 2013
   • Pato Basil 6 februarie 2013
 16. vienela 7 februarie 2013
 17. incepatoru 7 februarie 2013
 18. Tudor 8 februarie 2013
 19. Ionut 10 februarie 2013
 20. Curic Ovidiu 27 octombrie 2016
 21. Ciprian 13 martie 2017
  • D-Petre 14 martie 2017