După cum poate aţi remarcat, sau nu :), la categorii a mai fost adaugată una care se numeste Guest Post … şi cu toate că am creat o astfel de categorie nu cred ca o să public mai mult de un guest post în decurs de o lună. Am găzduit un prim guest post cu ceva timp în urmă (mulţumesc Tudor), guest post venit în urma unei lepşe despre guest posturi unde am făcut invitaţia colegilor din blogosferă de a scrie, din când în când, la mine pe blog. Un alt guest post publicat aici a fost cel scris de Eric Polec despre avantajele comunicatului de presă.
O metodă eficientă de promovare constă în guest posturi pe alte bloguri care permit aşa ceva. Asta presupune să scrii un articol de calitate pe un alt blog care ţi-ar putea oferi o audienţă mai mare şi automat te-ar putea face mai cunoscut, însă nu e obligatoriu să fie un blog mai puternic decât al tău. Important e să scrii bine şi să te bucuri de oportunitatea unui public în proporţie de peste 50% proaspăt. Trebuie să tratezi totul cu maximum de seriozitate şi interes, nu să priveşti guest postul doar ca o oportunitate gen “hai să am şi eu un link aici că nu strică“.
Citatul de mai sus, care explică succint dar suficient de clar cam ce este şi cu ce se mănâncă guest postul, îi aparţine lui Gabriel Ursan şi a fost scris într-un guest post despre guest posturi 🙂 publicat pe blogul lui Marius Călugaru aka Blogatu. Acum, destul de recent, am văzut la Gabriel Ursan pe blog un regulament pe care el l-a adoptat pentru publicarea unui guest post, regulament din care o să mă inspir puţintel ca să pot trasa câteva direcţii clare pentru cei care vor dori să scrie guest posturi pe acest blog.
- Dacă doreşti să publici un guest post trebuie să-l trimiţi pe mail sau prin formularul de la pagina „Contact” (da, în acel formular ai posibilitatea să pui un ataşament) sau cel mai bine este să-mi ceri să-ţi fac un cont de „Contribuitor” ca să-l poţi aranja în pagină exact aşa cum vrei.
- Guest postul trebuie scris cu diacritice şi trebuie să fie însoţit obligatoriu de o fotografie exemplificativă (max. 800/600) să nu fie mai scurt de 350 de cuvinte şi să nu conţina linkuri inutile (de preferat doar unul, maximum două spre blogul autorului) … şi nu trebuie uitat că un guest post nu este un advertorial.
- Titlul şi conţinutul guest postului trebuie să fie în armonie cu celelalte articole de pe acest blog şi nu trebuie să promoveze activităţi ilegale, indecente sau imorale
Acum dacă am dat şi regulamentul pentru publicarea unui articol de tip guest post pe acest blog, sper că s-a înţeles că eu susţin această procedură considerată şi de alţii ca fiind cea mai bună metodă de link building mai ales de când „animalele” Panda şi mai ales Pinguin penalizează linkurile reciproce din sidebar sau footer.
Dacă nu ştiaţi exista un site/blog numit chiar guestpost.comunicare.ro care are un articol destul de interesant despre această metodă de autopromovare … dar de la lansarea acestuia din 25 noiembrie şi până acum nu are niciun guest post şi asta poate şi pentru că nu toţi bloggeri doresc să-şi facă promovare în acest fel iar alţii sînt chiar deranjaţi de maniera agresivă în care unii colegi din blogosferă folosesc guestpostingul.
Am observat o tendință nouă printre bloggeri și anume aceea a articolelor de tip guest post. Nu este o idee rea dar trebuie să recunosc că nu mă prea încântă să scriu articole pentru alte bloguri și nici să public pe al meu articole scrise de alții, nu din cauză că sunt eu egoistă sau cu nasul pe sus, ci din alte motive. În primul rând nu îmi place campania agresivă făcută de unii bloggeri în ceea ce privește guest posturile și nu înțeleg de ce unii țin morțiș să publice pe blogul lor cât mai multe articole de acest gen într-un timp cât mai scurt.
O perspectivă diferită de a mea, despre guest posturi, are şi Pato după cum puteţi vedea în citatul de mai jos sau lecturând direct la el pe blog articolul integral.
Blog personal in opinia mea reprezinta ce scrii tu, in stilul tau pe care ti l-ai creat ori pe care incerci sa ti-l definesti…bine sau rau cum scrii evoluezi si cititorul va aprecia asta, el asta poate isi si doreste sa gaseasca pe un blog personal, o evolutie, un exemplu pe care-l poate adopta in propria viata. „Am inteles ideea mai obtinem un link curat si putin trafic…dar mi-e nu-mi place sa las guestposturi nici pe alte bloguri, adica daca am un articol misto sunt atat de egoist incat il public la mine pe blog nu? Daca nu e misto de ce sa-l dau altcuiva, sa ma fac de ras…?”
O opinie interesantă şi obiectivă are şi Manuel Cheta în articolul publicat ieri cu titlul „De ce nu accept unele guest-posturi”. Spre final o să mai dau un citat preluat din alt articol despre guest posturi, de pe blogul gabrielursan.ro
Oamenii care cer guest posturi trebuie să se aştepte că unii bloggeri îi vor refuza, iar în acest caz trebuie să trateze refuzul cu maturitate şi empatie. Articolele cu iz comercial pot fi mirosite de la o poştă şi respinse. De asta guest postul nu este un advertorial de-a gata. Este articolul unui prieten din blogosfera, unui amic sau pur şi simplu unui om pe care abia l-ai cunoscut, dar îţi place cum scrie.
De publicat la mine pe blog am publicat articole de tip guest post şi acum se pare că a venit momentul să şi scriu pe un alt blog un astfel de guest post şi sper ca acest lucru să se întâmple în maximum o săptămână. Dacă o să urmariţi acest blog o să vă anunţ şi unde va apărea primul meu guest post.
Voi găzduiţi pe blog articole ale colegilor din blogosferă ? Aţi publicat articole pe alte bloguri ? Ce părere aveţi despre eficienţa unui guest post în promovarea brandului personal sau a unui blog ? sursa foto
UPDATE – Astăzi, 8 februarie 2013, a apărut primul guest post scris de mine şi publicat pe blogul lui Tudor, aşa că vă invit să-l citiţi şi să comentaţi.
Eu am o nelamurile la punctul 2 „Guest postul trebuie scris cu diacritice”. Adica, Google tine cont de diactrice?
Nu ma intereseaza daca marele gogu tine cont sau nu de diacritice dar la mine pe blog am ales sa public doar articole in limba romana si pana cand academia romana sau viata 🙂 nu va elimina aceste semne din alfabet articolele publicate aici vor avea diacritice.
P.S. – in comentarii nu folosesc nici eu diacritice … din comoditate.
nu am gazduit decat 1 guest post pentru un prieten din online, dar nu cred ca voi mai pune articole de genul. imi place sa las o amprenta fiecarui articol pe care il fac, la guest post nu prea ai ce face.
Dupa cum stii, am o rubrica de contributii (prefer sa le spun asa decat guest-post-uri). Legat de amprente, amprenta mea este in toate celelalte articole, dar imi place sa am vizitatori cu opinii chiar si diferite de ale mele, caci sunt o democrata :)). Apropo, pe cand un guest-post pe blogul meu, (parca te mai invitasem candva)… ? 🙂
Multumesc de invitatie … o sa ma gandesc la un articol.
Mie mi se pare guest postul o buna metoda de a iti promova blogul.
Am scris si eu pe alte bloguri si la randul meu am acceptat sa las la dispozitia altora o mica parte din spatiul meu virtual unde celalalt sa scrie despre subiecte la care el se pricepe mai bine decat mine si am infiintat chiar o rublica speciala pentru recenzii facute de cititorii blogului invitand sa scrie despre carti chiar si pe cei care nu au blog.
Bineinteles ca toate articolele din categoria guest post poarta si ” amprenta” mea. Uneori le retusez si lucrez la ele impreuna cu autorii astfel incat sa iasa in final un articol potrivit blogului meu.
Asa ca, personal recomand tuturor sa nu se teama de guest post 😉
Multumesc pentru opinia exprimata si … bun venit pe blogul meu !
Părerea mea despre guest-post, este
http://www.bloggeridetop.com.
Restul, e filosofie.
Poate o să scriu acolo şi despre asta.
Eu cred în VLOAREA OMULUI.
Părerea lui Pato? OK, până la un punct, are dreptate. Trebuie câteva articole ca să analizăm. Poate facem asta pe blogul sus-numit. E loc destul pentru oricine are bun simţ şi vrea să servească o astfel de cauză: Bloggeri de top
Dacă fac ceea ce predic?
Am început cu un blog pe WordPress. „cincipentruinfern”.
Aşa am descoperit că ignoranţa, diletantismul, egoismul şi invidia sunt la [foarte?] mare preţ.
Am continuat cu situl de numerologie, unde scriu împreună cu Monica.
Poate asta va da de gândit cuiva.
Iar următorul pas, a fost Bloggeri de top.
Altceva, cred că e de prisos să zic. Mai bine FAC.
Eu cred că fiecare ESTE ceea ce face şi face ceea ce este.
Bine, prost, om vedea. Dacă e prost, am ce îmbunătăţi.
Dacă e bine, ai ce copia.
It’s that simple!
Am si scris guest-posturi pe alte bloguri, am si gazduit la mine. O singura conditie am, sa fie abordari „sanatoase” indiferent de domeniu. Am si o rubrica in meniu in care explic conditiile de gazduire.
Pentru articolele scrise „in deplasare” am respectat cerintele gazdelor, bineinteles.
Mie mi se pare o metoda foarte buna de promovare si mai ales de relationare cu alti bloggeri. Mai ales pentru cei care au bloguri de nisa si nu pot scrie la ei pe blog despre alte subiecte, guest-postul este o modalitate super. Spor!
😮 Cum să fac FB Share de aici?
Un pic de ajutor, se poate?
Că pagină, ştiu sigur că am! 😀
De pe bara de la sfarsitul articolului ai incercat ?
Scuze! Am rectificat erparea cu avatarul! 🙁
Personal nu am găzduit postarea nimănui.
Fiind de doar câteva luni în blogosferă, nu s-au înghesuit oaspeţi.
Pe de altă parte, nici nu i-am solicitat unui alt blogger aşa ceva.
Îmi pare a fi o forţare a ospitalităţii cuiva, dacă mă pot exprima aşa.
După ce am citit materialul tău, Petre, m-am lămurit asupra utilităţii guest post-urilor.
Dar tot nu ştiu cum i-aş putea cere altcuiva un favor de acest gen.
Reciprocitatea nu prea merge în acest caz, trebuind să fii găzduit de
un blog mai vizibil decât al tău.
Oare ajunge ca materialul meu să fie de bună calitate, pentru a-i cere asta unui blogger?
Eu zic ca DA … si mai mult decat sa fi refuzat nu are ce sa se intample … si atunci il publici la tine pe blog si n-ai pierdut nimic.
Chiar si un material bine scris poate fi refuzat de catre cineva pentru ca nu isi gaseste locul in tematica blogului. Daca citesti articolul lui Manuel Cheta o sa vezi ca si el zice cam tot asa ceva …
Mai am multe de învăţat în legătură cu promovarea… pe net. 🙁
Deocamdată doar gândesc… şi scriu. Gândesc că fiecare blogger (în parte) are mai multe oportunităţi dacă îşi doreşte să evolueze. Fiind vorba despre o adevărată civilizaţie de bloggeri evoluţia se face pe baza cererilor şi mai puţin pe dat.
Sunt o fire directă (poate un pic cam prea directă). Dacă am găsit ceva ce-mi place şi din care am mai învăţat ceva, CER voie de la autor să-l public la mine cu date complete: nume şi sit. Asta în cazul în care lipsesc butoanele de share.
Răspunsuri la întrebări:
1. Da.
2. Da.
3. Ai răspuns tu însuţi la întrebare prin scrierea unui cuvânt: eficienţă.
Eu am incercat sa fac un fel de partenerat dar nu e chiar parteneriat. Am vorbit cu o fata, ca odata pe saptamana sa puna cate un articol, a pus unul, nu cine stie ce, a doua saptamana i-am amintit ca trebuie sa puna, mi-a zis ca va posta, au trecut 2-3 saptamani de atunci si nimic, deja i-am sters contul de contribuitor si nu am primit nici un fel de raclamatie. Zic ca e o metoda buna si aduce si cateva beneficii, cele de mai sus…
Sunt doua „chestii” diferite … una este guest-postingul si cu totul altceva este un colaborator care doar scrie articole la tine pe blog.
daca as avea mai mult timp as scrie si guest-posturi
Spuneau recent cei de la Stake Tag care e adevarata insemnatate a guest-postingului si sincer tind sa le dau dreptate, pentru ca guest-postul nu e altceva decat un advertorial-cosmetizat si nu mare mi-ar fi mirarea ca in viitorul apropiat sa apara si tarife aplicate pe aceasta forma de articol, in fond ar fi si indreptatit pentru ca sa scrii pe blogul tau e una, insa sa scrii pe blogul altcuiva e altceva, alti cititori, topic ce trebuie abordat relevant si in concordanta cu topicul blogului gazda!
Apropo de tarife, in strainatate se castiga bani buni din asta, de fap e o notiune elementara, guest-postingul stand la baza freelancingului ca sursa de venit!
Nu am scris si nici nu cred ca voi scrie guest-posturi, nu de alta dar desi altruist fiind, sunt totusi reticent in privinta multor colegi de breasla! Altfel vorbind am urmarit in ultimul an bloggeri ce s-au ridicat datorita guest-posturilor publicate de altii pe blogurile lor iar azi ei pleadeaza in adevarati lideri de opinie, ceea ce mi se pare complet gresit!
Raman la parerea ca guest-posturile sunt mai mult daunatoare decat benefice, pentru ambele parti! Bineinteles, exceptand varianta in care esti platit pentru a scrie, stiind ca cel putin munca ti-a fost recompensata intr-un fel!
Apoi, beneficii gen link, promovare etc…., astea sunt povesti de adormit copii mici(bloggerii incepatori) pentru ca promovarea cea mai buna este cea nefortata, cea voluntara, cea in care eu recomand un blogger pentru ca vreau si pentru ca pot, nu pentru ca mi-a cerut!
Se pare ca doar eu sunt pe o pozitie de „lupta” cu ele… n-am nimic cu ele, dar sincer cand le vad pe alte bloguri nu le citesc… mai ales daca stiu ca acel cineva are blogul lui, imi place sa-l gasesc acasa nu in deplasare!
Nu Pato, nu esti singurul care nu le agreaza … uite ca nici Liviu nu prea e de acord cu ele si nici Mihaela (un paragraf mai sus de tine in articol) nu le vede utilitatea.
Pentru ca respect orice opinie care e sustinuta cu argumente, chiar daca nu coincide cu a mea, am mentionat in articol si opiniile voastre.
Unitate in diversitate 🙂
Fiecare e liber sa faca cum crede, unii pot avea de castigat… altii de pierdut ei stiu cand trag linia ce se intampla defapt pentru blogurile lor sau pentru imaginea lor de bloggeri!
Toata lumea a vorbit zilele acestea despre guest-posturi? Mi-am spus parerea la Pato, iar astazi si la Mihaela. Hai sa iti spun si tie.
Mie nu imi plac guest-posturile, mai ales cand sunt fortate, cand nu reprezinta decat un schimb camuflat de linkuri. As prefera sa gazduiesc si chiar sa citesc la altii gandurile unor oameni fara blog. Chiar ma bate gandul sa invit cativa cunoscuti pe blogul meu. 😉
Eu sunt inca la inceput de drum in blogging, nu am inca un blog dar intentionez sa fac unul, de aceea parerile de aici sunt foarte utile pentru mine, multumesc!
Pai asa pentru inceput iti pot recomanda regulamentul blogului.
Rog a se face clar diferenta intre un questpost si un articol publicitar gratuit. Din pacate, unii bloggeri forteaza nota si solicita questpost-uri pentru a-si promova anumite proiecte personale monetizate. Eu am primit astfel de cereri inclusiv pentru a promova indirect anumite magazine online. Ce inteleg eu prin questpost? Un articol / post care contine parerea unui blogger despre un subiect drag mine, de ex – ce este internetul. Nu voi posta niciodata un quest post despre un domeniu pe care nu-l agreeez. Este blogul meu, Sunt cititorii mei.
Din punctul meu de vedere, un avantaj este pentru cel care posteaza guest post-ul si mai putin pentru cel care gazduieste. Un blogger poate sa-si scrie singur continut de calitate!
Guest bloggingul a inceput sa fie abuzat. Eu nu am crezut pana acum ca se poate si la noi dar iata-ma. Acum accept guest posturi pe www [.] servrad [.] ro si la randul meu incerc sa scriu pentru alte bloguri.
Guest postingul este foarte bun pentru SEO :)) asta daca proprietarul blogului permite asta, am incercat si eu sa propun unor bloggeri sa scriu despre calatorii in anglia si sa pun un link catre mokatrans pe un simplu cuvant siii.. nu prea am avut succes 🙁
Avantajul celui care scrie este ca acel guest post il va ajuta (daca blog-ul este bun)
Avantajul celui care gazduieste articolul e ca se va bucura de un buzz in social media in cazul in care persoana este cat de cat populara sau are intentii de a promova articolul publicat..
Ce vrei tu sa faci nu prea e guest post ci campanie de promovare a unei activitati comerciale si pentru asa ceva TREBUIE sa platesti. Advertorialele nu o sa le publice nimeni pe gratis …