Refractometrele şi utilizarea lor

Un refractometru determină indicele de refracție al unui lichid, gel sau probă solidă prin măsurarea unghiului de lumină refractată pe măsură ce trece prin material. Concentrația de proteine ​​din sânge, salinitatea și conținutul de zahăr sunt câteva proprietăți care pot fi calculate cu refractometre. Refractometrele sunt utilizate în multe industrii, inclusiv în cea alimentară, farmaceutică, medicală şi chimică.

refractometre

Refractometrele sunt proiectate pentru operații specifice, cum ar fi lichidele de măsurare, uleiuri, sau lichide pe bază de apă, gaze și solide transparente sau translucide, cum ar fi pietrele preţioase. În agricultură, de exemplu, refractometrul folosește lumina refractivă care trece prin seva plantelor sau sucul de fructe sau legume, pentru a obține niveluri de nutrienți.

Care sunt diferitele tipuri de refractometre?

Refractometrele sunt fie portabile, fie digitale. Cele digitale pot oferi o rezistență crescută la apă și o toleranță foarte mare la temperatură.

Refractometrele digitale iau măsurători automate, reducând astfel eroarea operatorului și oferind rezultate mai rapide. Unele refractometre automate au capacitatea de a se conecta cu alte instrumente, cum ar fi contoarele de pH şi contoarele de densitate.

În mod normal, multe refractometre sunt utilizate frecvent pentru testarea solidelor și sunt cunoscute pentru gamă largă și precizia ridicată.

Refractometre digitale

Refractometrele digitale măsoară indicele de refracție al unui eșantion de gel, lichid său solid pentru a determina concentrația eșantionului. Întrucât eșantioanele mai concentrate îndoiesc lumina într-un unghi mai mare, refractometrele digitale funcționează prin iluminarea eșantionului împotriva unei prisme și măsurarea digitală a unghiului de lumină refractată cu ajutorul detectoarelor de fotodiodă.

Refractometrele digitale sunt utilizate pentru a măsura o varietate de substanțe, de la concentrația de zahăr în sucul de struguri până la puritatea solvenților și sunt folosite pe scară largă în aplicații de producție și control al calității în industria alimentară, chimică și farmaceutică.  Refractometrele digitale pot fi proiectate pentru citirea manuală, semiautomatică său complet automată a eșantionului.

Comparativ cu un instrument analogic, un refractometru digital oferă o selecție rapidă și extinsă între unitățile de măsură și exportă cu ușurință rezultatele. Limitele de citire superioare și inferioare variază semnificativ între modelele de refractometre.

Refractometrele digitale controlate de temperatură, pentru intervale de până la 10 până la 120 ° C, oferă o precizie mai bună prin compensarea modificărilor indicelui de refracție al eșantionului cauzate de căldură sau frig. Refractometrele digitale portabile oferă comoditate, dar pot fi mai puțin precise și necesită dimensiuni mai mari de eșantion în comparație cu omologii lor. Unele modele de refractometre digitale sunt proiectate pentru aplicații specifice cu capacități mai limitate, dar performanțe optimizate.

Alte funcții ale refractometrului includ:

  • Ajută la determinarea identității unui eșantion prin compararea indicelui de refracție cu valorile cunoscute anterior.
  • Evaluează puritatea unui eșantion prin compararea indicelui de refracție cu valoarea substanței pure.
  • Determină concentraţia dintr-o soluție prin compararea indicelui de refracție al soluției cu o curbă standard.

Tipuri de refractometre:

  • Refractometre tradiționale, manuale.
  • Refractometre digitale portabile.
  • Refractometre de laborator.

De asemenea, au fost dezvoltate refractometre automate. Acestea sunt dispozitive electronice controlate prin microprocesor, care pot fi combinate cu alte dispozitive de măsurare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.