Generalităţi — 11 mai 2013
Sirop din muguri de brad

Sirop din Muguri de Brad

În fiecare an, în această perioadă (în prima jumătate a lunii Mai), în famila mea se prepară sirop din muguri de brad aşa că m-am gândit că nu strică să vă povestesc câte ceva despre beneficiile aduse sănătăţii de către siropul din muguri de brad şi bineînţeles să vă împărtăşesc reţeta şi modul de preparare. Ştiu că acum există sirop de brad şi în magazinele/farmaciile cu produse naturiste, se găseşte chiar şi extract de muguri de brad obţinut la rece dar pentru mine şi soţia mea, în afară de beneficiile aduse sănătăţii de către acest sirop, contează aproape la fel de mult şi ieşirea în natură, mai ales că de 4 ani, în aceste excursii, ne însoţeşte şi Rocco.

 Sirop din muguri de brad – beneficii pentru sănătate

Siropul din Muguri de brad este un bun antiseptic şi un foarte bun tonic pulmonar, ajută la combaterea tusei, a bronşitei şi este de ajutor în viroze respiratorii sau faringo-amigdalite. Noi îl folosim, în special în perioada rece, nediluat sau foarte puţin diluat dar vara se poate consuma diluat cu apă plată sau minerală rezultând o excelentă băutură răcoritoare, cu  mult mai naturală şi mai sănătoasă decât orice băutură răcoritoare din comerţ.

Sirop din muguri de brad – recoltarea

Mugurii de brad, de fapt crenguţele proaspăt crescute, acele tinere vlăstare de un verde crud, se recoltează atunci când au 3 până la maximum 7 cm. Trebuie avut grijă să nu rupem şi teaca maronie din care cresc aceşti muguri pentru că acea parte conţine cam prea multă răşină.

Perioada de recoltare poate diferi de la an la an dar depinde mult şi de zona de recoltare. Eu adun mugurii de brad aproximativ în prima jumătate a lunii Mai dintr-o zonă aflată în apropierea localităţii Văliug, la poalele munţilor Semenic. Dacă nu ajung pe acolo în perioada optimă şi mugurii de brad sînt prea lungi, urc spre pasul Prislop sau chiar până aproape sus, pe platoul Semenic iar asta se poate întâmpla chiar şi în luna Iunie.

Indiferent de zona de unde recoltaţi aceşti muguri de brad, trebuie să aveţi grijă să nu fie chiar langă şosea pentru a nu fi prăfuiţi excesiv şi de preferat este să alegeţi o zonă unde să nu existe, în apropiere, factori poluatori. Dacă mergeţi să culegeţi în fiecare an muguri de brad, este bine să alternaţi zonele, să nu culegeţi chiar de pe aceleaşi locuri pentru că dacă mugurii sînt recoltaţi mai mulţi ani la rând există riscul ca brăduţii să nu se mai dezvolte corespunzător şi trebuie să avem grijă să mai avem de unde culege şi în anii următori.

Sirop din muguri de brad – reţeta de preparare

Dacă o să căutaţi pe internet, veţi găsi multe reţete de preparare a siropului din muguri de brad. Şi noi am preparat acest sirop în mai multe feluri dar de vreo 10 ani am rămas la un anumit mod de preparare care reprezintă o combinaţie a mai multor reţete încercate de-a lungul timpului. Siropul din muguri de brad astfel obţinut se poate păstra chiar şi doi ani.

Cantitatea de muguri de brad trebuie cântărită pentru că reţeta este pentru un kilogram de muguri. Dacă faceţi acest sirop pentru prima data eu recomand să nu culegeţi mai mult de 1 kg. de muguri pentru că e păcat să faceţi experimente pe o cantitate mare mai ales că şi zahărul costă  şi cu cât este cantitatea de muguri de brad mai mare, cu atât creşte şi timpul de prepare al siropului.

După cântărire dar înainte de a începe preparea efectivă a siropului, mugurii de brad trebuie spălaţi foarte bine în apă rece pentru a se îndepărta praful şi impurităţile. Aceasta operaţie se poate repeta dacă este necesar sau după una, două clătiri, mugurii de brad se pot lăsa de seara până dimineaţa într-o sită pusă într-un vas cu apă. Dimineaţa urmează doar să scoatem cu grijă sita cu mugurii şi impurităţile vor rămâne pe fundul vasului.

- La 1 kg de muguri de brad se adaugă 2,5 – 3 litri de apă rece şi se pune totul la fiert într-un vas emailat iar când începe să clocotească se acoperă vasul cu un capac şi se mai fierbe încă o jumătate de oră (în alte reţete scrie că trebuie puşi 6 litri de apă, dar mie mi se pare cam mult).

- Se lasă puţin la răcit şi apoi se strecoara printr-o sită deasă şi se presează bine pentru a stoarce tot lichidul din mugurii fierţi. Stoarcerea se poate face şi printr-un tifon dublu.

- Lichidul obţinut se lasă câteva ore la decantat (2 – 4 ore) apoi se strecoară cu grijă pentru a nu curge şi depunerile de pe fundul vasului.

- După decantare lichidul obţinut se amestecă cu zahăr în proporţie de 1 la 1, adică la 1 litru de lichid se pune 1 kilogram de zahăr. Dacă aveţi cantităţi mai mari de lichid zahărul nu se adaugă tot odată ci se pune treptat ca să se încorporeze şi să se topească bine în toată masa lichidului.

- Se pune totul din nou la fiert şi se fierbe până când scade şi începe să aibe consistenţa specifică unui sirop nici prea lichid dar nici prea dens. Daca se fierbe prea mult siropul poate deveni prea gros şi prea închis la culoare.

În unele reţete pentru prepararea siropului din muguri de brad se recomandă si adăugarea sucului de la o jumătate de lămâie la fiecare litru de sirop pentru ai da un uşor gust acrişor. Alţii recomandă adăugarea de flori de salcâm (la prima fierbere) tot pentru gust dar noi preferăm gustul natural şi nu adăugăm alte ingrediente.

După fierbere siropul din muguri de brad se toarnă, cu grijă, în sticle de culoare închisă (de preferat sticle de jumătate de litru sau mai mici). Recipientul nu se umple până sus pentru că trebuie adăugat un deget, două, de alcool pentru că alcoolul ajută la păstrarea acestui sirop. Se poate folosi vodcă sau rom.

Se sigilează bine sticlele şi se pun la „dormit” până a doua zi, după care se depozitează într-o cămară răcoroasă. În acest am recoltat puţin peste trei kilograme de muguri şi am obţinut 5 litri de sirop din muguri de brad.

Mă cam tentează să încerc şi un alt mod de preparare, unul fără fierbere, cu o macerare la rece, în amestec cu miere de albine, timp de 3-4 luni. Pentru această tehnică de prepare a siropului din muguri de brad cred că va fi necesar să apelez la Ioan Săbăduş şi la rezervele lui de miere de albine naturală.

Update – Am găsit pe acest site o reţetă interesantă pentru prepararea la rece a siropului din muguri de brad :

Mugurii de brad se pun într-un borcan de sticlă, în straturi alternante cu miere. Ultimul strat să fie de miere.
Borcanul se închide ermetic şi se păstrează în loc întunecat şi rece, amestecând din când în când în el, timp de o lună. Se strecoară apoi lichidul lăsat şi se depozitează în sticle închise la culoare, în loc răcoros.

Prin prepararea / macerarea  la rece siropul din muguri de brad îşi păstrează mult mai bine vitamina C precum şi conţinutul de uleiuri volatile care prin fierbere se mai pierd. Este eficient în toate inflamaţiile căilor respiratorii superioare pentru că are efect dezinfectant şi asigură fluidificarea secreţiilor. Se pot face cure de sirop din muguri de brad, câte o luna, cu 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi.

Update – Am scris un articol despre sirop din muguri de brad preparat prin macerare la rece.

Partajează

Articole asemănătoare

Despre autor

Un martor 2.0 al vremurilor pe care le trăim ... uneori incomod. Mai bombanesc blogosferic cand am timp si pe: NeaBlogu

(55) comentarii

 1. Pingback: Sirop din Muguri de Brad - D - Petre | Bun De Citit

 2. Îţi propun să faci sirop în cantităţi mult mai mari , ca noi ăştialalţi (leneşi, automatizaţi, fără timp, nepricepuţi sau alte categorii) să beneficiem de această bunătate, evident contra cost ( sau contra unui articol, unei reclame, unui scos la bere sau orice alt troc). Lăsând gluma deoparte, ştiam de calităţile terapeutice ale siropului, reţete sunt o grămadă, cum ai spus, dar m-ar interesa tehnica ta de preparare la rece. Poate vei completa articolul cu această preparare, dacă o vei face.

 3. Bunica mea prepara asemenea minunăţie. Am fost un atât de „harnic” consumator, şi nu doar în scop terapeutic, ci şi de plăcere (cu apă din fântâna bunicii), încât am impresia că efectul „terapiei” din anii copilăriei se păstrează chiar şi-n ziua de azi.

  Subscriu la propunerea Antonelei, noi fiind concitadini, este chiar lesne de aplicat „trocul”… eu vin cu berea rece, iar dacă ne-apucă durerea de gât, avem şi tratamentul adecvat, natural 100% ;) :D

 4. Acum ca sa raspund la propunerile de troc :) … din punct de vedere al volumului de munca pentru a prepara o cantitate mare nu prea renteaza afacerea.
  In primul rand trebuie dotare, adica vase mari in care sa poti fierbe 4 kg. de muguri + 10 litri de apa deodata si sa stiti ca nu e chiar simplu si usor sa storci cantitati mari de muguri de brad. La efortul fizic se mai adauga gazul consumat pentru fierberi, valoarea zaharului plus timpul petrecut in bucatarie.
  Pentru cei 5 litri obtinuti am cam mesterit o zi si jumatate. O jumatate de zi la cules plus toata dupa amiaza la prima tura de fierbere iar a doua zi pana la pranz abia am terminat a doua tura de ferbere si trecerea siropului in sticle.
  Pentru tot acest volum de munca pretul de aproximativ 18 lei la jumatate de litru este destul de mic.
  (cu atat se cam vinde in magazinele naturiste unde e preparat oricum in regim, cel putin, semi industrial si nu prea cred ca ajunge la calitatea unui sirop preparat in casa)

  • De asta aş prefera prepararea la rece, decât să pierd atâta timp. 18 lei pe juma de litru e mai mut decât convenabil pentru cumpărător, dar nu se va compara niciodată cu preparatul făcut în casă. Deocamdată alegem calea cea mai simplă, de asta am propus variante şi variante :)

  • Ma intereseaza cum se prepara reteta de muguri de brad la rece- cantitatile… Multumesc mult!

 5. Cand eram micut, ma indopau mereu cu acest sirop. Il detestam, insa acum am ajuns sa imi doresc sa am cat mai mult pus deoparte. Este un remediu care chiar isi face efectul.

 6. Si ai mei strangeau muguri de brad pentru a face sirop, dar in urma cu mai multi ani.
  Acum.. nu ii mai intereseaza.

  Chiar imi era dor mai gust o data siropul din muguri de brad. Tin minte ca atunci cand eram mic si ma raceam, asta era tratamentul.

 7. din tot acest articol lung am ajuns la concluzia ca as vrea sa incerc sa gust,cel putin numai din prezentare reiese ceva de calitate…

 8. Acum ti-am descoperit blogul si mama mama ce-mi mai place. Si ai si cateeeel! Asta chiar imi place. Mi-am printat reteta ta cu muguri de brad pentru ca e tare buna. Pe mine m-ai castigat de cititoare.

  • Bun venit pe blog !
   Despre reteta ce sa zic …nu e inventata de mine ci mai degraba e o reteta adaptata din alte retete si pe care noi o folosim de cativa ani buni.

 9. Mai e si varianta prepararii „la rece”: un strat de muguri, un strat de zahar, s.a.m.d.

  Bagat in frigider si pana la iarna se face un sirop numai bun de consumat…

 10. Mereu facea bunica mea sirop de muguri, are un gust deosebit de bun.

 11. ieri am baut limonada cu sirop de brad, a fost delicioasa. mi-ar placea sa-mi fac si eu acasa siropel.

 12. Pe mine nu m-ati convins, insa sunt totusi curios de unde cumperi asa ceva(sunt pofticios de fel asta e motivul), totusi ma intreb in fiecare minut daca este ceva comestibil, sper ca asa este altfel ar fi putin ciudat…

  • Si de ce crezi ca trebuie sa te conving eu de ceva ? :)

   De cumparat poti sa cumperi cam din toate farmaciile sau magazinele care comercializeaza produse naturiste la pretul de aproximativ 18 lei / jumatate de litru.

   • Nu e chiar solutia perfecta sa achizitionezi sirop de la farmacii, sunt de o calitate indoielnica. Cel mai ok ar fi sa ti-l faci chiar tu sau sa apelezi la surse sigure, 100% naturale. Beneficiile siropului sunt evidente, mi se pare mai bun ca orice alt medicament in tratarea racelilor(cel putin eu pentru asta il folosesc).

 13. Siropul asta e cel mai bun remediu natural pentru tuse si dureri in gat.
  Si noi ne facem provizii pentru iarna in fiecare an. :)

 14. Buna ziua, ma intereseaza daca acest sirop se pune cald sau rece in sticle?Eu am facut din 3kg.am pus2 l/de apa si 1 kg.de zahar la 1kg.de muguri, arata f bine, dar mi se pare un pic subtire pentru un sirop,sa-l mai pun la fiert ?, multumesc anticipat pt raspuns.

  • Siropul se pune cald (nu fierbinte) in sticle – cu grija sa nu se sparga sticla.

   Ai urmat toate procedurile ? adica la 1 kg de muguri 2 sau 2,5 litri de apa, se fierbe jumatate de ora dupa ce clocoteste, se lasa la racit, se strecoara prin sita si apoi se lasa la decantat. Abia dupa aceasta decantare lichidul obtinut se amesteca 1 la 1 cu zahar si se fierbe pana la obtinerea consistentei unui sirop.

 15. Cred ca am vazut la un lant mare de supermarket-uri (nu dau nume ) ceva de genu .

 16. Azi am cumparat din piata, in Tg.Jiu muguri de brad.
  Am scapat astfel de timpul pentru deplasare si cules.
  Intentionez ca maine sa pun cateva borcane cu miere si muguri de brad, pentru acel sirop preparat la rece.
  Din alta portie de muguri va prepara sotul meu o tinctura . Si ea este buna, administrata in ceai pentru afectiuni ale gatului, iarna.
  Suntem adeptii prepararii la rece.

  • Stiu ca timpul reprezinta o problema pentru fiecare dar pentru mine deplasarea la munte, pentru a culege mugurii de brad, reprezinta o adevarata placere si relaxare.
   Acei muguri pe care i-ati cumparat poate ca au fost culesi din brazi aflati pe langa sosea sau pe langa alti factori de poluare.
   Nu as prepara niciodata sirop din muguri de brad cumparati … dar e alegerea dvs.

   • Gorjul nu mai este o zona poluata. Daca marginea drumului este in munte……nu mai conteaza…..
    Pentru mine este mai important sa obtin ceea ce nu pot avea cu forte proprii. Chiar si drumul pana la piata a fost o aventura. Sanatatea nu imi permite nici sa merg pana la acei brazi si mai ales nici sa culeg mugurii. Vine o varsta cand te bucuri ca poti pregati cate ceva din bunatatile naturii. Conteaza.

    Iar despre preparatul despre care vorbeam il observ zi de zi cum evolueaza. Deja, in a treia zi mierea si-a modificat consistenta si mugurii de brad si-au schimbat culoarea.

    Ma opresc aici din parerile si impresiile mele.
    Puteam sa scriem si de unde am procurat mierea si ce fel de miere am folosit….dar probabil nu e important.

    Sincer, m-a „socat” cat de radical si in necunostinta de cauza a fost raspunsul primit.
    Eu am scris din buna dispozitie si din buna credinta o parere.
    Daca am gresit, imi cer iertare.

    • Si ma intreb:
     Produsele recomandate de a fi cumparate din „magazine-farmacii” prezinta incredere????

     Beti un ceai din teiul din gradina si un ceai din tei din magazin……pfffff…..

     Asa si cu mugurii de brad….macar i-am vazut eu cum sunt si i-am curatat eu de codite si de praf.
     Cat despre miros…..

     Oricum, nu le putem avea pe toate asa cum am dori, ne descurcam cum putem.

    • 1- Nu ati gresit cu nimic si nu trebuie sa va socheze raspunsul meu.
     Dvs. vi-ati spus o pararere iar eu, tot cu buna credinta si fara nicio urma de ironie sau reacredinta, am raspuns ca nu as aplica metoda aleasa de dvs.
     2 – Nu-mi amintesc ca in acest articol sa fi recomandat cumpararea siropului din muguri de brad de la “magazine-farmacii”. Discutia despre pret si locurile unde se poate gasi, in comert, sirop din muguri de brad a fost doar ca raspuns la propunerile de troc lansate, mai mult in gluma, de catre Antoanela si Mario. (primele doua comentarii)

 17. sal
  eu am lasat muguri o seara in apa iar 2 zi erau alta culoare doar cei de deasupra erau culoare care trebua asa cum i-am adunat.era o culoare foarte diferita .oare mai sant buni ?
  eu orcum ii pun la fiert. astept un raspuns.ms

  • E normal sa-si schimbe putin culoarea dar daca a fost prea cald si au fermentat cred ca poti sa-i arunci.
   Daca nu au fermentat datorita caldurii excesive atunci poti sa-i pui la fiert si sa prepari linistit siropul.

 18. se pare ca siropul a iesit normal cu toate ca eu cred ca fermentase din cauza caldurii dupa spusele tale si oricum cred ca am cam gresit reteta ptr ca am pus la 1 kg jumate vreo 9 litri de apa dar a fiert destul de mult sa ajunga sa iasa 3 litri jumate de sirop .la gust este acceptabil.mersi ptr sfat la anul o sa fiu mai atent

  • Se pare ca ai gresit rau de tot reteta pentru ca la 1,5 kg de muguri trebuia sa pui maximum 4-5 litri de apa – tu ai pus mai mult decat dublu – iar fierberea siropului prea mult timp, cred ca face ca acesta sa-si cam piarda din calitati.
   La anul trebuie mai multa atentie in respectarea retetei, a cantitatilor si a etapelor de preparare.

 19. Buna ziua tuturor

  Am citit tot ce s-a scris pana acum ,pe mine ma interesa daca acest sirop rezista in timp ,el ne fiindsterilizat . Eu am o reteta de la un calugar de la manastirea Sf Cruci din judetul Neamt .Ea este asa ;cantitatea de muguri de brad trebuie sa fie egala cu cea de zahar ,se aseaza alternand straturile ,ultimul sa fie zahar ,se inchide ermetic recipientul si se tine la rece (pivnita ) ,40 de zile (doar e reteta de la calugari ,da ?) ,rezultatul care este destul de consistent se pune in sticle si se tine tot la rece.Nu stiu din pacate cat rezista ,fiind prima data cand fac ,dar am sa va anunt ….la anul .

  • Pastrat la rece cred ca rezista … dar nu stiu sigur pentru ca noi am preparat intotdeauna siropul din muguri de brad prin fierbere. Poate la anul o sa incerc si varianta prepararii la rece.

 20. iti trebuie o … dupa o cura cu sirop de muguri de brad!
  Exista apa buna? Si cand vezi cat de putin te costa 1l de apa plata cand … … … parca renunti la apa la peturi. Unde mai pui ca nu esti nevoit sa faci drumuri zilnice pentru a bea o apa sanatoasa – care apropo- nu stii in ce conditii a stat si prin cate transferuri termice a trecut.

  Bea apa curata !

  - comentariu editat pentru ca nu respecta regulamentul blogului.

  • Sa-ti trimit contul in care sa faci plata pentru reclama … sau mai bine te bag in SPAM si iti reclam site-ul ca sa iti treaca cheful de astfel de comentarii.

   Drum bun spre sandbox-ul de la google.

 21. in urma cu 22 de ani eram in armata in SINAIA.eram dat de unitatea militara la un atelier de confectii metalice.fiind iarna si lucrand afara in zapada,ma udasem la picioare si am facut pneumonie interstitiala pe partea stanga. Am stat internat in spitalul militar central din Bucuresti 14 zile,fara nici un rezultat.M-au externat la fel ca si cum m-am dus. M-am reintors la unitate in Sinaia,dupa care a m fost internat in spitalul din Sinaia 15 zile.La fel si aici.Tratament cu pastile ca si la S.M.C.,acelasi rezultat 0.Sotia sefului de la atelier era ca o mama pentru mine. S-a interesat de sirop de brad si mi-a adus.Am luat acel sirop si in 2 zile am fost ca nou.MULTUMESC acelei DOAMNE care m-a salvat ,ca poate in ziua de azi nu mai eram.SIROPUL DE BRAD FACE MINUNI.

  • Ioan, multumesc pentru vizita si pentru acest comentariu.

 22. pentru siropul de brad preparat la rece cat zahar trebuie la un kg de muguri?

  • Prepararea la rece se face prin macerare in MIERE de albine unu la unu. Un kg. de muguri si un kg. de miere se pun in straturi alternative (ultimul sa fie de miere).
   Nu stiu sigur, dar cred ca si la zahar poti folosi aceeasi proportie.

 23. buna,
  ati facut siropul si cu miere la rece? as putea pune borcanul in frigider? nu prea avem conditii de loc intunecat si rece

  • Din pacate nu am reusit sa fac … nu am putut sa merg dupa muguri pentru ca a tot plouat si in plus, inca n-am reusit sa fac rost de miere proaspata. Poate reusesc saptamana viitoare sa obtin si mierea si sa merg dupa muguri.

   Nu stiu daca e chiar ok sa pui borcanul in frigider, cred ca e prea rece. Cred ca o temperatura de 15-18 grade e suficienta pentru macerarea la rece.

   • M-au tratat bunicii cand am fost mic cu sirop de brad, in nordul Moldovei. Era facut prin fierbere cu zahar.
    Dupa o perioada foarte lunga (zeci de ani), am descoperit la un magazin romanesc acum in Canada un sirop cam apos cu gust de zahar si putina aroma de brad. Pentru a re-starni interesul a fost totusi deajuns. Am hotarat sa incerc sa fac eu siropul meu. Am pus deja la macerat la rece aprox 1kg de muguri (de la bradutii din curte, caci daca culegi de pe dealuri, astia te acuza de vandalizare a naturii) I-am pus cu o cantitate egala de miere de albine, in straturi alternative. Problema e ca asta e a treia zi si inca nu s-a adunat la fundul borcanului macar o cantitate de lichid egala cu cantitatea de miere pe care am pus-o. Am tocat mugurii cu cutitul ca zarzavatul pt mancare, ca sa ocupe loc mai putin si sa aiba aer mai putin. Il tin la beci.
    Intrebare: Stiti cumva, se va mai aduna sirop mai tarziu? Sunt putin dezamagit ca nu voi scoate nici cat am bagat cu metoda asta. Poate e prea devreme sa trag o concluzie?

    • Borcanul se închide ermetic şi se păstrează în loc întunecat şi rece, amestecând din când în când în el, timp de o lună. – sau 40 de zile … altii spun ca poate fi tinut si la frigider.

     Nu stiu ce sa va zic pentru ca si eu abia in acest an o sa incerc sa fac sirop macerat la rece. Saptamana asta primesc mierea de la prientenul Ioan Sabadus si sunt curios ce o sa-mi iasa.

     Eu zic sa mai aveti rabdare, cred ca cele 3 zile care au trecut e un timp prea scurt pentru a incepe sa se formeze siropul. Acum daca tot ati pus bradul si mierea la un loc nu aveti decat sa asteptati cu rabdare cele 30-40 de zile (nu uitati sa mai amestecati compozitia din cand in cand )… si poate ca o sa reveniti aici, ca sa ne spuneti rezultatul final.

    • Sorin, eu fac o reteta din muguri de brad presat la rece ,dar diferenta este ca pun borcanele in pamant la o adancime de 30-50 cm si vor ramane astfel la plamadit ( mascerat) pana la toamna in septembrie ,Cu natura trebuie multa rabdare daca vrei calitate.

   • Domnule D- Petre , cum as putea sa va contactez ? Deoarece ma interesează sa cumpăr sirop de brad , pt copii mei care am tot timpu probleme cu răceala , va multumesc !!&

    • Doamna Daniela, cred ca nu ati citit cu atentie articolul si nici comentariile … eu fac doar o cantitate mica de sirop din muguri de brad pentru consumul familiei si nu am de vanzare.

     Pentru alte informatii aveti adresa de mail si formularul de pe pagina „CONTACT” .

     • am vazut si eu reteta dumneavoastra dar nu am urmat aceasi reteta, am cules 1,65 kg muguri de brad la care am adaugat aproximativ 4,5-5 litri de apa apoi i-am fiert (inainte i-am si spalat) vre-o 45-50 minute dupa care i-am stors si strecurat, decantat, de seara pana dimineata, apoi am am reincalzit acea fiertura la care am adaugat 3 kg zahar.
      dupa vre-o doua ore de fiert am ramas cu 3,5 litri sirop care se dilueaza 1/5 (adica o parte sirop si 5 parti apa)
      totusi in timpul preparari am observat ceva foarte important in prepararea acestui sirop:
      -dupa 40-45 de minute de fierbere , mirosul si aroma puternica de brad aproape dispare, totusi si la fierbere indelungata pastreaza o usoara aroma de brad placuta si o culoare visiniu inchis.

      -pt asi pastra o mare parte din aceasta aroma cred ca prepararea ar trebuii sa decurga in felul urmator:

      dupa curatarea mugurilor, prima data ar trebuii pusa apa la fiert, imrdiat ce a dat in clocot trebuesc adaugati muguri de brad si fierti aproximativ 10-15 minute, lasati la racit si macerat in loc racoros inca 1-2 zile apoi strecurati si decantata firtura respectiva,(inainte de strecurare se poate face si o macerare manuala a mugurilor) dupa decantare reincalzita fiertura din muguri de brad si adaugat zaharul iar cand da in clocot lasat inca 15-20 de minute la fiert pt sterilizare.

      in acest fel cred ca aroma, culoarea si substantele benefice din sirop se pastreaza mult mai bine.

      retineti insa ca acest procedeu nu l-am testat, totusi tinand cont ca in tot acest interval de preparare areloc un proces chimic care distruge substantele benefice din sirop, scurtarea procesului de fierbere nu poate decat benefica pt calitatile siropului.

      • Multumesc pentru comentariu.
       N-am spus ca reteta din acest articol e perfecta pt. ca e doar o reteta adaptata si perfectionata in ceva mai mult de 10 ani de cand tot facem sirop din muguri de brad.
       – dvs. ati fiert prea mult lichidul prima data, nu ati spus clar cat lichid ati amestecat cu cele 3 kg. de zahar si cred ca ati fiert din nou prea mult.

       „-pt asi pastra o mare parte din aceasta aroma cred ca prepararea ar trebuii sa decurga in felul urmator: …”

       Fara suparare, dar va invit sa reveniti peste cativa ani sa ne povestiti cum vi-a iesit siropul din muguri de brad … adica dupa ce testati ideea dvs. despre prepararea siropului de brad.

 24. Pingback: Sirop de brad preparat prin macerare la rece

 25. eu mi-am spus doar o parere si cateva observatii privind modul de preparare, nu recomand nimanui sa foloseasca in vre-o reteta ce am spus eu.
  cat despre timpul de fierbere al lichidului, este neclar atat in reteta dumneavoastra cat si in restul comentariilor dumneavoastra, intr-un comentariu vorbeati despre cat ar trebuii sa fie pretul ca siropul sa fie rentabil dar si despre gazul consumat si orele petrecute langa foc pt fierberea siropului (daca nu ma insel vorbeati de o jumatate de zi), eu nu lam fiert atata.
  cat despre cantitatea de lichid amestecata cu 3 Kg de zahar cred ca am spus 4,5-5, dar asta nu are o importanta foarte mare pt ca dupa o anumita perioada de fierbere substantele benefice se distrug, conteaza si marimea flacari la care este fiert siropul, indiferent de reteta care as urma-o un sirop facut in casa nu iese niciodata la fel, oricum eu am postat comentariul doar in ideia de a va multumii oarecum pt sfaturile date si sunt convins ca foarte multi au urmat aceste sfaturi partial sau in totalitate.

  • Discutiile despre pret sunt total nerelevante si au avut loc mai mult in gluma la o propunere de troc lansata tot in gluma de Antoanela.

   Am spus ca totul a durat o zi si jumatate nu ca atat am fiert siropul. Dupa fierbere trebuie sa astepti sa se raceasca pentru ca nu poti sa storci siropul fierbinte. Perioada de asteptare depinde de cantitatea de lichid fiert si de asta toata prepararea s-a intins pe o zi si jumatate. (O zi si jumatate, nu o jumatate de zi, dar pentru a vedea astfel de amanunte „nerelevante” trebuie sa citim cu atentie).

   Cantitatea de zahar care se amesteca cu lichidul e o chestie cam importanta pentru un sirop din muguri de brad reusit – e vorba de consistenta, de cat de dulce va fi, de cat timp de fierbere va avea nevoie ca sa devina sirop …

   Nu am nimic impotriva sa va exprimati opinia si sa veniti cu idei pentru imbunatatirea retetei, dar respectati macar odata aceasta reteta si veniti cu sfaturile si ideile dupa aceea.

   Cu modul dvs. de preparare sigur o sa fiti nemultumit de calitatea si efectele siropului rezultat (ca si un alt comentator – Valentino – care ca si dvs. a citit articolul in diagonala si n-a retinut mai nimic)

 26. eu am auzit ca la siropul facut din muguri de brad se pune un strat muguri, un strat zahar (cred ca e mai bine cu miere) si trebuie lasat timp de 3 luni intr-un borcan in pamant, departe de lumina si caldura abia apoi se foloseste sucul obtinut

  • Da, se poate face cu zahar, dar si cu miere. Despre tehnica ingropatului in pamant am uzit si eu, dar n-am cum sa experimentez aceasta varianta asa ca in acest an am pus borcanul cu muguri de brad si miere in pivnita unui bloc unde temperatura este relativ constanta chiar daca nu e chiar foarte racoros. Deocamdata borcanul cu amestec arat destul de bine si sper sa nu fermenteze pana la sfarsitul lunii cand am de gand sa-l strecor.

 27. buna ziua
  caut sirop din muguri de brad
  dumneavoastra comercializati?
  va multumesc

  • Nu comercializez sirop din muguri de brad … prepar doar o cantitate relativ mica pentru consumul familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>