Care sunt atributiile cetatenilor si ale companiilor pentru mediul inconjurator

Originea omului si a mediului inconjurator este inca un subiect incert. Unii sunt de parere ca Pamantul s-a format ca urmare a ciocnirii dintre doi asteroizi, altii prevad creatia omului drept rodul unei binecuvantari divine, in timp ce altii cred ca speciile de animale au evoluat atat de mult pana la omul din zilele noastre. Pentru noi toti, cei care ne tinem departe de orice fel de speculatii si incertitudini, cel mai important este cum alegem sa ne traim viata si cum alegem sa ne facem datoria fata de mediul inconjurator.

Inca din primii ani de viata ai primilor oameni, mediul a fost si si-a pastrat renumele de resursa vitala. Fara un mediu echilibrat nimic nu ar mai fi posibil, nici existenta noastra, nici a tot ceea ce ne inconjoara. Desi punem mare accent pe tehnologie si suntem nepasatori atunci cand vine vorba de ocrotirea vietatilor si a mediului in sine, trebuie sa stii ca acest lucru este complet gresit si ca un astfel de comportament poate avea repercusiuni serioase.

Indiferent ca ne referim la indivizi sau ca facem referire la comunitati si companii, noi oamenii suntem responsabili pentru mediile in care traim, pentru ceea ce mancam, pentru conditia mediului si pentru durata de viata. Este important ca noi toti sa respectam anumite limite si sa-I indemnam si pe ceilalti din jurul nostru sa faca acest lucru, dincolo de legi si amenzi.

Respectarea acestora nu doar ca duce la cresterea mediei de viata, la scaderea mortalitatii, cat si la un trai indelungat sanatos si armonios pentru fiecare generatie de acum incolo.

Care sunt atributiile oamenilor de pretutindeni pentru mediul inconjurator

In primul rand sa gestionam corespunzator deseurile si sa nu lasam pe seama celor dedicati acest lucru. Nimeni nu e obligat sa ne stranga mucurile de tigara si ambalajele pe care noi lle aruncam la tot pasul. Astazi tu, maine eu, poimaine va fi o intreaga natiune. Vei sesiza ca nu mai e bucata de vegetatie, ca dispar specii de plante si animale, ca nu mai exista loc in care poti pasi sau sursa de hrana. De aceea, in loc sa arunci deseurile unde vezi cu ochii, orienteaza-te de fiecare data catre europubele unde poti arunca deseurile chiar si pe categorii. Acest lucru este valabil si in calatorii, in tara sau peste hotare, in alte zone diferite de localitatea mama. Odata cu natura ne stingem si noi. Nu te costa nimic sa arunci ambalajele in acele cosuri parcuri de la tot pasul.

Iar pentru companii, desi legislatia limiteaza riguros deseurile, nu uita ca exista cosuri inox speciale pentru diferite deseuri periculoase sau nepericuloase, care trebuie depozitate, eliminate si/sau valorificate corespunzator.

Nu stimula defrisarea, stimuleaza plantarea de copaci! Tot mai multe hectare de copaci dispar anual, insa in acelasi timp dispar mediile de viata ale animalelor, cat si oxigenul tarii. La ce ne ajuta sa creem afaceri peste tot, cand nu va mai exista oxigen sa respiri? Alege sa plantezi, nu doar sa defrisezi!

Si nu, nu esti slab daca optezi pentru mijloacele clasice de transport (mersul pe jos sau chair bicicleta, fie mijlocurile de transport in comun in detrimentul masinii personale). Dimpotriva! Reduci emisiile nocive si ajuti la fluidizarea traficului. Nu merge pe premiza ca daca celalalt face, de ce sa nu faci si tu. In fond, fiecare isi primeste rasplata la final.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.