De ce au devenit asa de importante celulele stem in zilele noastre

Recunoscute pentru capacitatea de a ameliora simptomele din cadrul unei multitudini de patologii, celulele stem sunt o componenta omniprezenta in studiul bolilor cu potential degenerativ, datorita abilitatii unice de a se metamorfoza si diferentia intr-o gama larga de tipuri de tesut. Astfel, in ceea ce priveste progresele medicinei regenerative,  evolutia in domeniul cercetarii efectelor celulelor stem isi spune cuvantul iar astazi avem acces la cele mai moderne tratamente pentru boli care pana nu demult insemnau cu certitudine o condamnare la moarte sau, in cel mai bun caz, o calitate a vietii mult scazuta. Prin urmare, in lumina descoperirilor constante facute in acest domeniu, tot mai multi tineri care se gandesc sa isi intemeieze o familie iau in considerare sa apeleze si la procedura de recoltare ce are loc la momentul nasterii, dat fiind faptul ca prelevarea in sine nu interfereaza in niciun fel cu expulzia fatului in mod natural, ci se foloseste in mod exclusiv de gelatina Wharton ce se gaseste la nivelul cordonului ombilical.

Despre Stem Sure

Prezenta pe piata autohtona inca din anul 2009, banca de celule Stem Sure reprezinta pe plan national una dintre cele mai apreciate astfel de institutii, ce asigura integritatea si viabilitatea probelor prin intermediul parteneriatului cu banca de renume international Biovault. Calitatea serviciilor este data nu doar de multitudinea de recenzii pozitive din partea clientilor, ci si de acreditarile ce sunt responsabile de delimitarea standardelor medicale pe piata europeana. De asemenea, un alt lucru ce face cinste institutiei este si numarul de probe eliberate si utilizate pentru transplanturi care s-au soldat cu succes in ceea ce priveste ameliorarea sau chiar tratarea patologiilor preexistente. Pana in prezent, doar in Marea Britanie statisticile contorizeaza utilizarea a peste 4000 astfel de probe la adulti, precum si alte 10 destinate copiilor suferinzi de boli ce nu beneficiaza de alte tipuri eficiente de tratament.

De ce este importanta recoltarea la nastere

Desi este adevarat faptul ca celulele stem sunt o parte integrata a oricarui organism ajuns la maturitate, pe masura ce acesta se dezvolta, si elementele componente ale acestuia se specializeaza, urmand ca odata ce ajung in stadiile finale ale dezvoltarii sa indeplineasca doar un singur rol. Asadar, un element odata specializat nu se mai poate intoarce la stadiul de precursor nediferentiat, singura exceptie de la aceasta regula fiind constituita de celulele susa, acestea reusind sa preia morfologia si utilitatea elementelor restante odata ce au fost transplantate. Prin urmare, un rol foarte important la acest nivel il are abilitatea acestora de ajunge la locul leziunii dupa ce au fost injectate in sange. De asemenea, in functie de momentul recoltarii, actiunea acestora poate fi mai mult sau mai putin extinsa, variatiile hematopoietice reusind sa substituie doar elemente figurate ale sangelui, pe cand cele mezenchimale au abilitatea mult mai cautata de a se diferentia in multiple linii celulare, aproape fara restrictii.

Noile directii ale terapiei cu celule stem

In ceea ce priveste bolile de natura hematologica, acestea au inceput sa fie abordate inca de la sfarsitul secolului trecut, primul astfel de transplant avand loc in anul 1988. Ulterior, pe masura ce potentialul curativ al celulelor stem a inceput sa isi dovedeasca utilitatea si in cazul altor patologii, domeniile de cercetare in care acestea erau incluse au devenit tot mai vaste, devenind in scurt timp indispensabile in dezvoltarea noilor metode de tratament. In prezent, persoanele care apeleaza la banca de celule Stem Sure pot avea in vedere faptul ca aceste tratamente dau dovada de potential si in domeniul bolilor autoimune (scleroza multipla, maladia Crohn sau lupus), neurologice (autism, paralizia cerebrala, leziuni ale maduvei spinarii) sau cardiovasculare (defecte congenitale ale inimii, grefe vasculare, infarct miocardic acut).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.