Ai incercat vinurile albe de la Budureasca

vinurile albe de la Budureasca

Atunci cand servim un pahar de vin, cel mai probabil, nu ne gandim la tot efortul din spatele procesului de vinificatie. In schimb, astazi chiar asta vom face, vom descoperi cateva detalii despre procesele de ingrijire a viei pe parcursul anului. Printr-o ingrijire corecta nu doar ca este influentat modul in care se dezvolta lastarii, ci inclusiv cantitatea si calitatea productiei strugurilor.

Daca agricultorii nu intervin, vita de vie creste mult pentru ca este o liana si nu doar ca produce mai putine fructe, dar si formeaza mai multe frunze. Totodata, strugurii se dezvolta cu dimensiuni modeste si prezinta o slaba concentratie de zahar intrucat resursele plantei sunt consumate de catre frunze si tulpini. Asadar, vita de vie trebuie ingrijita in mod corespunzator pentru a o ajuta sa creasca asa cum se cuvine si sa dea viata celor mai buni struguri.

Pe durata anului sunt necesare mai multe proceduri prin care sa se ingrijeasca vita de vie. Astfel, spalierul poate fi revizuit si pe durata iernii, procedura care implica indreptarea stalpilor de sustinere a viei si intinderea sarmelor, eventual inlocuirea acestora in cazul in care este nevoie.

Totodata, legarea viei trebuie sa fie efectuata inaintea dezmuguritului intrucat pe aceasta cale mai are loc scuturarea ochilor, cei care sunt foarte sensibili in aceasta perioada. De nelipsit in orice podgorie este aratura de primavara, iar lastarii trebuie sa fie legati de patru ori pe durata vegetatiei, perioada in care ating undeva intre 30 si 50 de centimetri.

Mai departe, atunci cand este in vegetatie, vita de vie trebuie sa se praseasca de patru ori pentru ca pe aceasta cale se asigura afanarea solului. Procedura se poate face pe cale mecanica sau manual, pe suprafete mai restranse. Pe durata anului se aduc diferite tratamente pentru a pastra vita de vie sanatoasa, dar si pentru a evita fainarea sau putregaiul cenusiu. Exista si molii specifice viei care pe aceasta cale se tin la distanta, iar per total se aplica in jur de patru tratamente.

Pentru a favoriza procesele de crestere si de rodire sunt puse in practica mai multe proceduri, iar printre acestea amintim in primul rand de plivitul lastarilor. Aceasta presupune eliminarea lastarilor fara rod, a celor care incep din butuc si a celor de pe tulpini. Pentru a obtine o cultura mai bogata se pot indeparta o parte din inflorescente. In plus, pentru imbunatatirea conditiilor de hranire a florilor se indeparteaza varful lastarilor feriti inainte ce acestia sa apuce sa infloreasca. Mai departe, inainte de coacerea strugurilor se elimina varful lastarilor pentru ca pe aceasta cale substantele sunt influentate sa fie asimilate de catre struguri. Un procedeu prin care acestia se coc uniform si beneficiaza de mai multa lumina este desfrunzitul partial, procedura necesara mai ales in zonele unde toamnele sunt reci. Se recomanda si la soiurile cu frunzis bogat, in cazul celor de o calitate superioara, dar si a celor care sunt mai sensibile in fata mucegaiului. Urmeaza recoltarea strugurilor si fertilizarea solului care se face toamna la fiecare patru ani.

Daca esti in cautarea unui vin din struguri albi de care sa fii multumit pe deplin, cu siguranta, nu dai gres cu Feteasca Regala din gama Budureasca Clasic. Identificam rapid acest vin prin culoarea sa galben – pai, prin nasul floral si accentele de grapefruit redate de soiul de struguri. Gustul este bine echilibrat si foarte placut, aduce aminte de pere si gutuie coapta, iar finalul este unul lung si proaspat.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.