Copiii fără etichete

Copiii fara etichete

Copiii fără etichete este o campanie desfăşurată prin intermediul blogosferei şi iniţiată de organizaţia Salvaţi copiii. Campania îşi propune să contribuie la efortul de conştientizare a violenţei împotriva copiilor atât fizice cât şi verbale.

Campania urmărește conștientizarea violenței împotriva copiilor din societatea românească, generarea unei schimbări de atitudine față de această violență, precum și generarea unei schimbări de paradigmă în educația copiilor, prin: înlocuirea practicilor violente cu metode educaționale pozitive, respectarea copilului în locul umilirii lui, renunțarea la indiferență și acceptare față de violența împotriva copiilor.

„În România anului 2013, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie;63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn”.

Sîntem în mileniul trei, în anul 2013 şi cred că este timpul ca modalităţile tradiţionale de creştere şi educare a copiilor să fie îmbunătăţite, ca parinţii să conştientizeze pericolele şi consecinţele pe care bătaia fizică sau abuzul verbal îl au în dezvoltarea copiilor. Proverbe ca „babă frumoasă şi copil cuminte nu există” trebuie lăsate în urmă pentru că un copil nu este rău pentru că este copil şi nici nu este o marfă din raftul unui magazin ca să fie nevoie să-i lipim pe frunte etichete de tipul: copil prost, idiot, rău, leneş sau neascultător.

Educaţia copilului se poate face şi fără al lovi mai ales că durerea fizică dispare, dar amintirea rămâne, şi doare şi la fel de dureroase sînt şi etichetele verbale pe care uneori părinţii le folosesc. Despre urmările pedepselor corporale aplicate copiilor puteţi citi şi în cartea  „Revolta Trupului” scrisă de Alice Miller, un reputat terapeut cu multi ani de practică.

Bătaia nu e ruptă din rai şi nici abuzurile verbale, jignirea sau umilirea copiilor, nu contribuie la o dezvoltare armonioasă  şi nu-i ajută să devină Oameni Mari.

Haideţi să ajutăm copiii să devină Oameni Mari, să îi creștem fără etichetele educaționale tradiționale, fără bătaie, fără  umiliri şi jigniri pe criterii sociale sau etnice. Bannerul din sidebar şi acest articol sînt mica mea contribuţie la campania Copiii fără etichete.

Latest Comments

  1. Szasz Sebes Paul 6 aprilie 2013
    • D-Petre 6 aprilie 2013
  2. Centurion 6 aprilie 2013
  3. Diana Andrei 17 aprilie 2013