Fox terrier neted și sârmos

Wire Fox TerrierDupă cum am promis într-un articol mai vechi, o să prezint, pe rând, fiecare membru al grupei terrierilor. Astăzi voi prezenta poate cel mai reprezentativ câine al acestei grupe şi anume:

FOX TERRIERUL

Fox terrierul are două varietăţi:  Fox Terrierul cu păr sârmos (Wire) și Fox Terrierul cu păr neted (Smooth), au două standarde distincte, cu toate că în afară de textura părului nu prea sânt mari diferenţe … poate că diferenţele sânt la orgoliile crescătorilor.  Aceşti câini sânt încadraţi, de către Federaţia Chinologică Internaţională (FCI), în grupa a III-a, secţiunea 1 – Large and medium-sized Terriers. Primul standard a fost elaborat de britanicii de la The Fox Terrier Club  prin anul 1876 şi diferă de standardul actual.

Conform Wikipedia : „Fox Terrierul este un câine de statură mică, dar deosebit de activ, rapid in mișcări, prietenos și neînfricat. Au un cap alungit, iar spatele este relativ scurt și drept.  In medie, are 39 cm si 7 kilograme în cazul celui sârmos. Este un câine extraordinar de inteligent, dar nu de putine ori poate fi extrem de încăpățânat, ca toţi terrierii.”

Rasa a fost dezvoltată pentru a fi folosită la vânătoare, în special la vânătoarea de vulpi, iepuri dar au fost folosiţi cu succes şi pentru scotocirea şi hărţuirea mistreţului. Din păcate acum sânt tot mai des folosiţi pe post de câini de companie şi mai puţin pentru vânătoare. A fost o perioadă când foxterrierul sârmos era vedeta expoziţiilor de frumuseţe, câştigând de multe ori titlul de „Cel mai frumos câine al expoziţiei”

Sânt câini energici, vioi, jucauşi şi ca orice terrier, sânt încăpăţânaţi dar cu o socializare corespunzătoare pot fi nişte companioni minunaţi în orice familie … dar nu trebuie uitat niciodată, că au un instinc de vânătoare foarte puternic. Se adaptează foarte bine atât afară la curte cât şi în apartament dacă li se asigură plimbarea şi miscarea necesară.

Fox terrierul e un câine sănătos, nu necesită îngrijiri deosebite (la cel sârmos trebuie avut grijă să nu fie tuns ci doar trimat) şi are o speranţă de viaţă destul de mare , 13 – 15 ani.

LOCUL CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN NU ESTE PE STRADĂ iar capturarea sterilizare şi returnarea în teritoriu este cea mai paguboasă variantă de rezolvare a problemei.

Latest Comments

  1. andreyk26 13 martie 2012
  2. Andra 13 martie 2012
  3. Damaris 14 martie 2012
  4. Laurentiu 16 martie 2012
  5. Dany 16 martie 2012
  6. Alex 22 martie 2012
  7. emy 21 aprilie 2012