Ghidul complet despre ce este un implant dentar

Daca aveti nevoie sa aveti un implant dentar sau dentistul dvs. v-a recomandat, va puteti pune o multime de intrebari despre natura acestui corp strain care se va “monta in cavitatea bucala. Din ce sunt facute implanturile dentare, cum sunt asezate si multe alte intrebari sunt normale pentru viitorii pacienti.

In acest articol, va vom oferi cateva informatii recomandate de mydental.clinic. pentru a intelege mai bine care este utilizarea unei astfel de ingrijiri dentare.

Un implant dentar actioneaza ca un dinte artificial si, prin urmare, este insurubat ferm in osul maxilarului pentru a sustine proteza dentara sau dintele atasat de acesta. Scopul principal este de a inlocui radacina unui dinte deteriorat sau rupt si de a sustine o proteza, actionand ca un intermediar cu osul maxilarului. Drept urmare, implantul va putea transmite osului eforturile de mestecare si astfel va functiona ca un amortizor.

Concret, un implant dentar este o tija metalica (care poate masura intre 10 si 15 mm lungime), care este fabricat din titan. Acest metal este perfect compatibil cu corpul uman, ceea ce reduce considerabil riscul de respingere. In prezent, unele implanturi sunt fabricate din zirconiu, care prezinta aceleasi avantaje in ceea ce priveste biocompatibilitatea, fiind in acelasi timp de culoare alba (deci mai discret decat implantul de titan). Odata ce implantul dentar este montat, perioada de vindecare poate dura cateva saptamani, metalul utilizat permitand osului maxilarului sa colonizeze implantul, astfel incat sa poata fi integrat perfect in restul maxilarului. Deci trebuie sa faceti diferenta intre implant (a carui functie principala este de a oferi sprijin) si proteza care va inlocui dintele.

Cand va lipseste un dinte, implantul dentar este solutia aleasa. Un dinte lipsa are consecinte estetice, dar si psihologice. Un zambet fara dinti nu este niciodata usor de asumat, mai ales atunci cand este vorba de dintii fata. Dar acestea nu sunt singurele probleme cauzate de unul sau mai multi dinti lipsiti. O „gaura” de acest gen are ca rezultat resorbtia osului maxilar si in cele din urma impiedica mestecarea, precum si vorbirea. Ceilalti dinti se pot misca si deteriora daca dintele nu este inlocuit. De indata ce un dinte este extras sau se pierde, indiferent de cauza, va recomandam  sa il inlocuiti cat mai curand posibil pentru a evita multe inconveniente.

De ce sa alegeti implantul?

Aceasta ofera multiple avantaje:

-In primul rand, aceasta radacina artificiala raspunde unei tehnici sigure si dovedite, care ofera peste 95% succes.

-Implantul nu deterioreaza alti dinti. Acesta este motivul pentru care, atunci cand este posibil in mod evident, recomanda implantulul in detrimentul celui de tip punte care, in sine, necesita ca noi sa umblam si la dintii sanatosi pentru a instala implantul.

-Un alt avantaj fata de punte este faptul ca implantul, deoarece este ancorat in os, stimuleaza osul si previne pierderea osoasa si a pielii.

-Implantul este, de asemenea, de preferat adesea tipului de proteza detasabila. Este mult mai confortabil, deoarece este fix, iar pacientul il uita complet.

-In cele din urma, implantul dentar garanteaza un rezultat cat mai natural. Intr-adevar, pe aceasta radacina de titan este instalata o coroana. Aceasta proteza este facuta pentru a corespunde tuturor punctelor celorlalti dinti. Culoare, marime, forma: toate acestea vor fi in armonie cu restul zambetului. In doar cateva sedinte, fara durere sau reactii adverse, pacientul va avea un zambet care este atat estetic, cat si sanatos. Si asta, peste multi ani. Implantul dentar are o durata de viata lunga, care este prelungita in continuare daca se adopta o igiena orala buna.

Implantul dentar reprezinta astfel o solutie excelenta pentru a inlocui un dinte lipsa sau chiar mai multi dinti. Odata cu progresele tehnicilor de implantologie, acum este posibil sa instalati cateva implanturi care sa inlocuiasca intreaga dentitie. Astfel, aceasta proteza se adapteaza la marea majoritate a cazurilor si aceasta este, fara indoiala, cel mai mare avantaj al ei.

Exista mai multe tipuri de implanturi dentare, care variaza in general in forma lor. Poate fi implant cilindric, conic sau poate avea forma unei lame, a unui disc etc. Acestea fac posibila satisfacerea nevoilor dentare specifice. Exista, de asemenea, doua tipuri principale de implanturi, primul fiind metalul prin implantat direct in maxilar, ce permite mentinerea unuia sau mai multor dinti. Al doilea este subperiostal si este plasat sub gingii pentru a sustine proteza. Mai putin obisnuit, este recomandat mai ales persoanelor cu maxilarul subtire.

Implantul dentar actioneaza ca un amortizor pentru a va facilita si consolida forta de mestecat. Acesta poate rezista la o presiune cuprinsa intre 10 si 35 KG / cm². Datorita compozitiei sale, poate continua sa functioneze fara a fi deteriorat prin contactul cu saliva, gingii si alimentele pe care le consumati. Implanturile dentare sunt, de asemenea, concepute pentru a rezista timpului si, in teorie, depasesc longevitatea noastra umana. Unele au, de exemplu, o vechime de peste 20 de ani si nu prezinta semne de slabiciune.

Longevitatea sa, dar si succesul instalarii sale (si reducerea riscurilor de respingere) depind si de modul in care a fost efectuata operatia chirurgicala dentara. Daca implantul stomatologic integrat cunoaste o rata de succes de 95%, se datoreaza faptului ca este plasat urmand axele potrivite, astfel incat mestecarea sa se efectueze corect.

Ultimul factor de luat in considerare il reprezinta sanatatea gingiilor si igiena orala.

Care este rostul de a avea implant implant dentar?

In general, recomandam instalarea unui implant dentar (si nu a unuei punti, de exemplu), pentru a garanta integritatea maxilarului, dar si pentru sanatatea buna a dintilor. Spre deosebire de alte tehnici, plasarea unui implant dentar nu va necesita deteriorarea dintilor vecini, ceea ce contribuie la prevenirea deteriorarii osului maxilarului.

Cat costa un implant dentar?

Este dificil sa estimati costul unui implant dentar, deoarece pretul acestuia depinde de multi factori. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa solicitati intotdeauna detaliile medicului dvs. pentru a evita surprizele neplacute.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.