Întrebări existenţiale

Leapsa cu intrebari existentialeDacă ieri am răspuns la o leapşă primită de la Gabriel Ursan astăzi a venit rândul întrebărilor existenţiale  primite de la Vienela, de fapt o leapşă pornită de Anārkalī.

1. Crezi în supranatural ? Ce fel de supranatural ? Fantome, bântuiri, poltergeist, posesii demonice, blesteme, ocult, vrăjitorie, clarvăzători, medium-uri, psychics, miracole, minuni ?

– Da, cred în supranatural dar nu în fantome, bântuiri, poltergeist, posesii demonice, blesteme, ocult, vrăjitorie, clarvăzători, medium-uri, psychics, miracole, minuni  … 🙂

2.  Crezi că omul când se naşte este ca o pânză de pictat, goală, pe care totul se imprimă mai târziu, inclusiv good and evil, sau că suntem născuţi cu predispoziţie sau predestinaţi spre cele două ? Pe scurt, ne naştem cu natura fiecăruia sau o cultivăm, dobândim ?

– Omul se naşte cu o zestre genetica imprimată în ADN peste care se imprimă tot ce dobândim educaţional şi cultural pe toată durata vieţii.

3. Dacă ai avea ocazia doar o singură dată şi pentru scurt timp, să călătoreşti în timp doar ca observator, ce ai alege, trecutul sau viitorul ?

-Aleg trecutul pentru că am nişte curiozităţi enorme  privind anumite evenimente din trecutul nostru mai indepărtat. Viitorul sau cel putin o mică, foarte mică parte din el o să-l văd … atât cât o să apuc.

4. Dacă tehnologia şi medicina va avansa în aşa măsură încât media de viaţă umană va fi considerabil mai mare decât în prezent, dublu sau chiar mai mult, să spunem, ce opinie ai despre acest lucru şi anume să trăieşti într-o asemenea eră ?

– E o intrebare capcană ? Ce înseamnă medie de viaţă umană dublă sau chiar mai mult ? Să umblu în scutece de două ori mai mult timp ? Să pot fi activ social 80 de ani în loc de 40 ?. Să mă târăsc, la bătrâneţe,  în boli şi suferinţă de două ori mai mult decăt în prezent ?  Până când nu sînt lămurite aceste aspecte nu aş vrea să traiesc într-o asemenea eră.

5. Dacă ai avea de ales între un an de continuă zi sau un an de continuă noapte, ce ai alege ?

– Dacă aş avea de ales nu aş alege niciuna din aceste variante pentru că îmi place ziua de 24 de ore împarţite aproximativ egal între zi şi noapte .

6. Ce crezi despre Spaţiu, aka Univers, aka Cosmos  ? Ştim că este plin de galaxii, sisteme solare, stele, planete, nebule, etc dar crezi că în afară de astea mai e ceva ce noi nu ştim ? Viaţă spre exemplu, în orice formă. Sau crezi că suntem singurii ?

-Nu sîntem singuri în univers … printre atâtea miliarde de stele nu cred că viaţa a apărut doar aici, nu cred că noi sîntem    tot ce poate însemna viaţă inteligentă în univers. Ar fi mult prea trist să fim singuri în imensitatea universului.

7. Dacă ai avea ocazia să trăieşti o zi (24 de ore) literalmente în persoana altcuiva, pe cine ai alege : un gay sau lesbi, o persoană de altă rasă, culoare, etnie, o persoană de altă religie, de sex opus, o persoană mai tânără sau mai în vârstă ?

– Aceasta zi se scade din zilele mele ? sau pierd o zi din viaţa mea ca să trăiesc viaţa altcuiva sau este o zi în plus pe care pot să alegt să o trăiesc în persoana altcuiva  ? Cred ca aş alege să traiesc o zi în plus în persoana mea 🙂

8. Dacă ţi-ar fi oferită o putere supranaturală (de natură fizică sau mentală) ce ai alege  şi de ce ?

– As vrea sa pot zbura ca Superman – ca să mă duc să astup gaura din stratul de ozon pentru a nu mai fie preocupate de ea candidatele la Miss Univers 🙂 cred că le stresează chestia asta iar stresul provoacă îmbătrânirea prematură şi ar fi tare păcat ca aceste minunate făpturi, care nu mai pot de grija planetei :), să se rideze şi să se urâţească.

9. De ce ţi-e teamă mai mult, de ceea ce nu cunoşti şi nu înţelegi, de ceea ce cunoşti, dar nu înţelegi, de ceea ce cunoşti şi înţelegi, dar nu poţi controla sau schimba ?

– De ce nu cunosc şi nu înţeleg nu are de ce să-mi fie teamă pentru că oricum mă va lua pe nepregatite şi n-aş înţelege ce m-a lovit. – Ce cunosc dar nu înţeleg m-aş strădui să înteleg şi nu să mă tem iar de ce cunosc şi înţeleg dar nu pot controla nu are de să-mi fie frică pentru că oricum se va întâmpla aşa că decât să tremur de frică, pot alege să-mi petrec timpul în alt mod mult mai plăcut.

10. Dacă te-ai afla vreodată într-un scenariu gen Matrix, numai că real, şi ţi s-ar oferi pastila albastră despre care ţi se spune că odată ce o iei vei afla lucruri pe care nu ţi le puteai imagina vreodată, lucruri despre absoolut orice în univers, dar că odată aleasă acea cale, indiferent de consecinţe, nu mai există drum de întors înapoi, sau ţi s-ar oferi pastila roşie prin care vei fi transformat într-o persoană care va avea o viaţa foarte bună, lungă, îmbelşugată, fericită, dar nu vei şti niciodată nimic şi vei trăi doar cu curiozitatea şi întrebările existenţiale, universale, ce ai alege ?

– Chiar dacă a trecut vara sînt deacord cu Connect-R: „Si cum nu iau pastile Kamarera da-mi o bere”  🙂 dar cum nu sînt nici mare fan bere (chiar dacă mai beau câte una din când în când), în loc de pastile o sa aleg mierea de albine, pentru că nu vreau să risc să primesc vreo pastilă de Viagra în loc de pastila cunoaşterii absolute 🙂

Gata, bine ca am terminat leapşa cu intrebări existenţiale într-un ton mai vesel pentru că prea au fost serioase toate întrebările acestea, de parcă de răspunsurile mele ar fi depins soarta omenirii.  Cam prea serioase lepşele în ultimul timp, de parcă am uitat toţi că la origine leapşa era un joc frumos al copilăriei iar un joc trebuie sa fie şi distractiv.

Pe această lună mi-am făcut norma la lepşe 🙂 aşa că nu cred că o să mai răspund la vreo provocare de acest fel prea curând.  Acum sînt un pic curios să văd ce vor răspunde la aceste întrebări existenţiale următorii bloggeri: Sunshine,  Albinuta Veninoasa,  mnealui,  Florin Moroșan dar asta numai cu condiţia de a fi şi ei deacord să răspundă acestei lepşe.

Latest Comments

  1. albinuta veninoasa 4 septembrie 2012
  2. albinuta veninoasa 5 septembrie 2012
  3. vienela 5 septembrie 2012
  4. Ana- 5 septembrie 2012
  5. Beto 8 septembrie 2012
  6. Alfred 15 septembrie 2012
    • D-Petre 15 septembrie 2012
  7. isabela 15 septembrie 2012
  8. Pingback: Crezi cu adevarat in … » Miere de Albine Ioan Sabadus 2 decembrie 2012