”Ma exasperezi! Nici nu pronunti, nici nu traduci corect!”

Toate criticile care ne ajuta sa ne indreptam si sa ne dezvoltam sunt bine venite. Cu putina experienta de viata poti deosebi fara greseala criticile constructive, de cele menite sa te demoralizeze.

Stateam cu nepotelul meu simpatic si inteligent in fata laptotpului urmarind un documentar in engleza. Prima data, cand m-a rugat sa-i traduc, am mers pe intuitie si pe improvizatie, dar nu am putut sa-l pacalesc si a doua oara fiindca m-a descoperit rapid dupa anumite cuvinte. Apoi m-a pus sa ii caut niste jocuri online si gadgeturi, iar pronuntia mea defectuoasa l-a facut sa-mi rada in fata.

Nu s-a putut abtine si mi-a spus deschis:
-Ma exasperezi! Nici nu pronunti bine, nici nu traduci corect! Se vede ca nu te-au dat parintii tai la cursuri engleza copii.

Acum este randul meu sa-i dau o lectie de viata fiindca la nivel social rolurile de profesor si elev se schimba pe rand. Ii povestesc de vremurile grele din trecut in care limbile straine nu se studiau decat la scoala, doua ore pe saptamana. Daca aveai un profesor care pronunta gresit, iti formai aceste deprinderi pentru toata viata.

Carti in limba engleza? Aveau doar copii norocosi ai caror parinti lucrau in strainatate sau se deplasau in mod exceptional in alte tari. De vreo doua ori am rasfoit ziare aduse din Franta si din Marea Britanie si parca am atins o moschee, asa m-am simtit. Posibilitatea de a calatori peste hotare? Era aproape nula. Cateodata te intrebai de ce sa inveti engleza daca nu poti sa pleci, nu poti sa vorbesti cu oamenii de alta nationalitate si nu poti citi publicatii in limbi straine!

Emisiuni in limbi straine, la televizor? Pai unde ca nu aveam decat TVR1 si TVR2, se emiteau doua-trei ore pe zi in limba romana si de Revelion ne saturam si noi de uitat la televizor. Pe atunci nu exista internetul si ni se mai dadeau anumite seriale. Urmarindu-le mai invatam si noi limbi straine, in rest nimic!

Ma asculta incruntat si stiu ca ii pare rau pentru mine de cate ori ii povestesc prin ce am trecut. El invata engleza la scoala si este inscris si la cursurile organizate de Ilsc.ro, tocmai de aceea ma corescteaza cand pronunt incorect si isi da seama cand traduc dupa ureche.

cursuri engleza copii

Nu ma asteptam sa vina cu o idee salvatoare si pentru mine la finalul discutiei. Imi propune simplu sa ma inscriu la cursurile de limba engleza pentru adulti, daca nu doresc sa rada toti de mine cand vor vedea ca un copil stie sa traduca si sa pronunte mai bine ca mine in engleza.
De ce nu? De ce m-as opri din invatat la jumatatea vietii, fiindca avem indatorirea sa ne dezvoltam permanent.

Inima mea se umple de fericire de cate ori cei pe care ii iubesc demonstreaza ca le pasa de trupul si de spiritul meu. Asta este cea mai mare dovada de iubire. Acum mergem impreuna la cursuri si ma corecteaza tacticos de cate ori pronunt gresit (o mai fac si intentionat, poate cine stie voi face din el un profesor bun) si alcatuim o echipa pe cinste.

Viata este frumoasa si merita sa studiezi limba engleza in compania celui mai dulce copil din lume!!!

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.