Mica inflaţie

Nu ştiu dacă mulţi îşi vor mai aminti un banc vechi, de iarnă, despre presiunea la gaze: „Ce-i mai mică şi mai mică decât puţa la furnică ?  raspuns: flacăra la aragaz”.

Cam aşa e acum rata inflaţiei, acel 3,45 % comunicat de statistica oficială şi preluat cu surle şi trambiţe de către BNR, precum şi de mulţi alţi aşa zişi analişti, ca o mare realizare economică a României. Fals, total fals, pentru că această scădere a inflaţiei a rezultat din scăderea preţurilor la produsele agricole în ultimile 4 luni. Conform tot statisticii oficiale au crescut foarte multe preţuri: la produsele accizate din cauza creşterii accizelor, la carburanţi, la ţigări precum şi la multe alte produse sau servicii. Pentru că în acest an natura a fost darnică şi pământul a dat rod bogat de legume, agricultorii au fost nevoiţi să scadă preţurile mai jos de limita suportabilităţii şi să vândă în pierdere dar în schimb pot fi mândrii că au tras rata inflaţiei puternic în jos. Dar oare a simţit cineva binefacerile acestei rate mici a inflaţiei ? Aaa, vom avea cămara plină de borcane cu murături, un sac de cartofi în plus (cartoful a avut cea mai mare scădere de preţ) şi un butoi de varză mai mult decât anul trecu dar o să dârdâim de frig la iarnă din cauza preţului gigacaloriei, o să cam uităm gustul cărnii, o să mai punem un petec pe paltonul de acum 10 ani şi o să mai ducem bocancii la reparat pentru că de lucruri noi nu o să mai prea fie bani.

Singura analiză mai obiectivă am vazut-o la emisiunea lui Moise Guran în rest doar laude de genul „uite cât de grozavi sântem şi cum am reuşit să avem o inflaţie mică.  Voi reveni asupra acestui subiect la anul, atunci cand vor fi comunicate cifrele oficiale pe tot anul 2011 dar tare mi-e teamă că vom încheia anul cu o rată a inflaţiei foarte putin sub 5 % sau chiar mai rău.

Ce părere aveţi ? Cum vom încheia anul din acest punct de vedere ?

Latest Comments

  1. Carmen 15 octombrie 2011