Morile de apă de la Rudăria sau despre cum NU se face turism în România.
Rudăria (fostul nume al localităţii Eftimie Murgu) – aflată in perimetrul Văii Almăjului, judeţul Caraş – Severin – este datată documentar din anul 1241. Toponimul rudăria derivă de la cuvintele slave rudă = minereu si reka = râu, rudăria, adică locul de unde se extrage minereul de fier.
Acolo se află o Rezervaţie Mulinologica care încă mai cuprinde 22 de mori de apă, în funcţiune de peste o sută de ani, amplasate pe ambele maluri ale pârâului Rudărica. Morile sînt cu ciutură şi folosesc o roată orizontală cu cupe, pusă în mişcare de curentul de apă, care, la rândul ei angrenează un ax vertical, ce transmite mişcarea pietrelor de moară şi sitelor pentru cernere. Iniţial toate componentele ansamblului erau din lemn dar în decursul timpului multe au fost „îmbunătăţite” cu componente metalice.Fiecare moară este proprietatea a până la 16-20 de familii care au contribuit la construirea ei şi fiecare familie are dreptul la un anumit timp de măcinat – acest „rând la moară” se poate vinde sau se poate moşteni . O zi pe lună este rezervată întreţinerii morii cu participarea unui membru din fiecare familie. Acum morile se folosesc prin rotaţie deoarece comunitatea locală nu mai are nevoie de întreaga capacitate de măcinare a celor 22 de mori.
Morile au fost recondiţionate şi restaurate în perioada septembrie 2000 – februarie 2001 de către Complexul Muzeal Naţional ASTRA din Sibiu printr-un proiect finanţat de EUROART – Fondul Cultural European pentru România, cu bani de la Uniunea Europeană. Morile sînt încă ale oamenilor, însă au fost introduse şi în patrimoniul naţional.
Până aici toate bune şi frumoase doar că morile din incinta comunei sînt foarte puţin vizibile, pentru că nimeni nu s-a gândit să amplaseze la intrarea în comună un panou cu harta compexului mulinologic şi căile de acces spre fiecare moară. Dacă nu eşti atent să urmezi firul apei, mai faci şi manevre pe uliţele comunei ca să ajungi la cele mai spectaculoase mori, aflate în amonte de localitate.
Drumurile de acces spre comuna Eftimie Murgu (asa se numeste Rudăria din 1970) sînt bune dar dacă vrei să înoptezi nu prea ai unde … doar dacă apelezi la bunăvoinţa vreunui localnic. Despre promovarea zonei nici nu prea are rost să aduc aminte pentru că dacă nu ar mai scrie câte un pasionat de istorie sau drumetie pe vreun blog sau site, dacă nu ar exista fotografiile unor pasionaţi, aproape că nu ar mai afla nimeni de existenţa acestor mici minunăţii ale tehnicii populare.
Pe Valea Rudăriei în anul 1772 erau consemnate 8 mori, iar în 1874 – 51 de mori … au mai rams 22 şi sper ca cei care conduc turismul românesc, atât la nivel central dar şi local, inclusiv primăria din comuna Eftimie Murgu, să nu aştepte până va rămâne una singură, pentru a face ceva concret în vederea conservării şi promovării turistice a acestor mori.
Imaginile cu harta compexului mulinologic şi cu mecanismul morii cu ciutură au fost preluate de aici. Alte imagini cu morile de la Rudăria puteti vedea aici sau pe acest site.
Chiar mai exista mori de apa? Doamne, cat imi placeau in copilarie, desi le vedeam doar in filme.
Gasesti asa ceva si in Romania, nu doar in filme 🙂 Ia tara asta-n lung si-n lat si ai sa descoperi adevarate comori.
Nici nu stiam ca mai exista mori de apa. Este foarte pacat ca nu pun un accent mai mare pe turismul din tara noastra. Ar iesi castiguri destul de mari daca am profita de locurile superbe si de asemenea comori din tara noastra, precum morile de apa.
Super, chiar e bine ca unii s-au gandit sa le restaureze…
@ Vienela, @ Cornelia – nu doar ca exista dar mai si functioneaza, inca se mai macina porumb la ele.
Acum la scoala din comuna este chiar si un mic muzeu dar e mult prea putin pentru dezvoltarea turismului in zona.
Extraordinar,
locuri deosebite in tara asta lasate in uitare si in paragina. Ne conformam numai la tehnologiile de talie internationala, si la cei care stiu sa faca marketing in turism.
Pana la urma, unii stiu sa vanda si o punguta de pe pamantul lor sau se promoveze si cu un terci de orez.
Am vazut si noi pe canalele media, ce valori din toate categoriile promovam.
Mi-a placut mult articolul, chiar nu stiam de existenta morilor de apa, inca in stare de functionare.
Ar fi fost interesante niste fotografii sa vedem cam cum mai arata
Sunt doua linkuri la finalul articolului care duc spre site-uri cu multe fotografii ale acestor mori.
poate lipsa interesului pt turism, din partea ministerului, m-a facut sa nu aud niciodata despre aceste mori… bine ca ma duc in Olanda…
Petre, la cât mai multe articole de genul ăsta. Îţi dai seama că habar nu aveam că există astfel de mori care să mai şi funcţioneze.
Dacă nimeni nu face nimic, poate ne strângem o mână de bloggeri şi cu bunăvoinţa primăriei ne ocupăm de realizarea unor plăcuţe care să fie postate în localitate. Cu siguranţă s-ar găsi nişte firme producătoare de materiale publicitare ce să-şi dorească publicitate de la noi, anumiţi bloggeri. În plus, cred că la o astfel de iniţiativă s-ar băga şi vreo doi A-Listeri cărora s-ar putea să le pese.
Ce părere ai?
Uite ca am mai invatat ceva nou azi. Am dat share ca merita toata lauda articolul. Fain ca promovezi lucruri de interes national.
Oh,da!Imi place….mie dor sa vad o moara:-..j
Nu am mai vazut asa ceva de foarte muuuult timp…
De multe locuri superbe nu se mai tine cont in Romania…astia suntem..nu stim sa ne apreciem cultura!:)
Foarte tare, nici nu stiam ca mai sunt dastea la noi