Poveste despre prenume

nume

Am citit prima dată o poveste despre prenume pe blogul lui Sebastian Bârgău şi apoi am intrat să citesc şi alte articole despre prenume pe blogul Sandrei Clipea. Acolo am descoperit şi citit primul articol al proiectului precum şi alte articole interesante despre prenumele unor bloggeri mai mult sau mai putin cunoscuti, aşa că am preluat ideea şi am scris câteva rânduri despre prenumele meu plus încă o întâmplare interesantă şi amuzantă legată tot de prenume.

Prenumele tatălui meu a fost Ioan , al fratelui meu e Ioan iar prenumele meu e Petru aşa că nu cred că alegerea prenumelor a constituit vreo mare problema existenţială pentru părinţii mei. Mai degrabă pot spune că au fost cam lipsiţi de imaginaţie pentru ca ne-au dat nişte prenume  românesti, clasice, destul de comune şi doar câte unul de fiecare, nu câte două trei prenume, cum se obişnuieşte acum, ca să poată alege copilul când creşte pe cel care-i place lui mai mult.

Mie personal nu mi-a plăcut Petru şi nici diminutivele Petrişor sau Petrică aşa că începând de prin clasa a V-a am început să spun că prenumele meu e Petre, de parca ar fi şi vreo mare diferenţă dar aşa am simţit eu atunci şi cu încăpăţânarea unui copil, am continuat să pretind să mi se spună Petre …ba mai bâzâiam şi profesorii la şcoală, explicându-le că e o greşeală făcută de funcţionarul primăriei şi că de fapt eu trebuia să fiu şi în actele oficiale Petre şi nu Petru.

Cred că prin clasa a VI-a diriginta a avut proasta iniţiativă de al întreba pe tatăl meu dacă e adevărat că eu trebuia să mă numesc Petre şi nu Petru. Tata a avut prezenţa de spirit să nu mă dea de gol lăsând răspunsul cam în coadă de peşte … în schimb eu mi-am încasat acasă papara cuvenită pentru această minciună copilărească.

Şi dacă tot am încheiat cele câteva rânduri despre prenumele meu, m-am gândit să vă povestesc cum a ales un bun prieten prenumele baiatului său.  Înainte, cu câteva luni, de a i se naşte copilul (când încă nu-i ştiau sexul), în familia lui au început discuţii destul de aprinse în legătură cu numele pe care să-l aleagă. El cu variantele lui, soţia cu variantele ei şi apoi urmau variantele părinţilor lui, variantele părinţilor ei (şi nici măcar nu erau unitare pentru că fiecare avea variantele proprii) şi mai pe la final au intrat chiar şi nasii lor în schemă cu propriile lor variante.

Şi pentru că variantele erau multe, orgoliile mari şi nimeni nu prea dorea să cedeze, soluţia de alegere a numelui viitorului copil a fost tragerea la sorţi. În prezenţa tuturor celor enumeraţi mai sus, s-a trecut la organizarea „loteriei” numelui.  Prietenul meu, pentru că dorea foarte tare ca fiul lui să poarte prenumele unei personalităţi istorice, a avut tupeul sau îndrăzneala ca pe toate biletele să treacă, în dreptul numelui de băiat, pe acela pe care îl dorea el iar pentru varianta feminină a trecut numele ales  de soţia lui.

După echilibristica necesară pentru scrierea celor 14 bilete, astfel ca ceilalţi membri ai familiei să nu observe stratagema lui,  au chemat un copil din vecini ca să facă extragerea. A fost extras un bilet pentru numele de băiat si unul pentru numele de fată şi în timp ce erau citite variantele ieşite câstigătoare el a avut grija să facă să dispară urgent toate celelalte bilete necâştigătoare. Norocul lui a fost că nu a existat şi o „comisie de validare a extragerii” 🙂

Nu vă pot spune despre ce nume e vorba pentru că despre mica lui manevra de corectare a hazardului „loteriei”, cei din familie n-au aflat niciodată dar de la acea întâmplare toţi îl consideră pe prietenul meu un om tare norocos şi se miră că nu a câştigat niciodată la loz în plic sau la loto :).

Pentru că soarta se cam răzbună întotdeauna, fiul prietenului meu nu a îndrăgit niciodată numele pentru care tatăl sau s-a „luptat” cu toata familia folosind chiar metode neprincipiale şi mai tot timpul a fost apelat de către colegi, prieteni şi chiar de către bunici, cu un diminutiv derivat din acel nume cu rezonanţă istorică.

Vă place prenumele vostru ? Sînteţi mulţumiţi de alegerea părinţilor sau aţi fi vrut un alt prenume ?

Voi ce alte întâmplări, interesante sau amuzante, cunoaşteţi în legătură cu prenumele vostru sau cu prenumele amicilor sau a altor cunostinţe ?                                                                                                                     sursa foto

 

Latest Comments

 1. DANAP.RO 8 decembrie 2012
  • D-Petre 8 decembrie 2012
 2. Cristi 8 decembrie 2012
  • D-Petre 8 decembrie 2012
 3. Javra 8 decembrie 2012
 4. Gabriel Ursan 8 decembrie 2012
 5. Laurentiu 8 decembrie 2012
 6. Pingback: Recomandari Blogatu.ro de weekend | Blogatu 8 decembrie 2012
 7. albinuta veninoasa 9 decembrie 2012
 8. vienela 9 decembrie 2012
 9. Liviu R. 9 decembrie 2012
  • D-Petre 9 decembrie 2012
 10. Centurion 9 decembrie 2012
 11. Ana- 10 decembrie 2012
 12. roscabgdn 11 decembrie 2012
 13. Adrienn Tilla 12 decembrie 2012
  • D-Petre 12 decembrie 2012