Proteste sau revoluţie ?

Resita DuminicaEste a zecea zi de proteste sau de revoluţie sau doar a zecea zi de pierdut timpul strigând prin pieţe.  Am stat şi m-am tot gândit la o postare pe blog: să scriu, să nu scriu … şi uite aşa au trecut câteva zile de cand tot merg în piaţa 1 Decembrie 1918  din Reşiţa pentru a urmări protestul de la faţa locului şi nu doar de pe camera web instalată pe clădirea primăriei. (cine vrea să vadă protestele de la Reşiţa, (zilnic intre ora 15 si 18)  poate accesa camera web, din linkul de mai sus – prima fotografie din articol este preluată de la acea cameră şi  se poate vedea data şi ora – mulţumesc primăriei)

Dacă era o revoluţie ar fi fost mult mai multă lume în stradă, nu doar ceva mai puţin de 0,05% din populaţia României.  Aşa că rămân, deocamdată, la termenul de proteste pentru că e mai corect.  Ce a fost obţinut până acum în urma acestor proteste ?

– Retragerea proiectului legii sănătăţii (în vederea modificării lui) şi reîntoarcerea lui Raed Arafat în minister pentru a putea lucra la noua formă a proiectului.

– Am adunat o colecţie  interesantă de sloganuri scrise pe pancarde şi multe scandări de prin pieţele din ţară, unele amuzante, altele foarte adevărate şi unele de-a dreptul penibile. (cele cu monarhia)

Am văzut tot felul de luări de poziţii ale politicienilor din opoziţie, am văzut „marea mobilizare”  a opoziţiei pentru mitingul de Joi 19 Ianuarie iar acum încep să apară tentativele de deturnare a protestelor din partea unor grupuri mai mult sau mai puţin organizate cum e „Împreună 2012”  (nu-i dau linkul pentru că nu merită) sau tot felul de gesturi simbolice „Lanțul uman de la porțile puterii” care în teorie sună frumos dar din păcate nu au niciun efect.

Să revin însă la protestele din Reşiţa pentru că pe acestea le văd zilnic. O medie de 150 – 200 de protestatari cu un vârf de aproximativ 400-500 joi cand s-a văzut implicarea unui partid din opoziţie şi când în piaţă au fost vazuţi şi lideri locali ai acelui partid. Din cei aprox. 200 de protestatari majoritatea sânt de la organizaţiile de revoluţionari (ei işi strigă revolta lor în legătură cu tăierea unor indemnizaţii).  De animat, protestatarii se mai animează când cei 10-15 membrii din fosta galerie a echipei de fotbal, încep să scandeze la unison – se vede experienţa din tribună- în rest obişnuitele scandări cu „Jos Basescu”, „Jos Boc”, „Alegeri anticipate”  sau câte o înjurătură adresată unor lideri locali.

De câteva zile există şi autorizaţie pentru protest şi cu toate acestea nu a crescut numarul protestatarilor. La Reşiţa nişte şcoli au rămas, câteva zile,  fără apă rece şi fără încălzire (ştire prezentată şi pe un post tv naţional) dar nici acest fapt nu a făcut reşiţenii să se alăture protestului din centrul oraşului.

Mai multe valuri sânt pe bloguri, pe facebook decât manifestanţi  în stradă dar din păcate pentru cei care spun că este o revoltă pornită din online, a ramas tot o revoltă online pentru că, efectiv în stradă, nu se vede o mare participare. Se pare că nici online-ul nu poate mai mult.

Şi ca o constatare personală şi tristă de final … în jurul pieţei 1 Decembrie din Reşiţa  sânt câteva localuri în care cam la orice oră sânt mai mulţi tineri decât participanţi la protest. Până acum la Reşiţa, organizat, nu a participat niciun student. Trist dar adevărat.

Sâmbătă a fost întocmită Proclamaţia de la Reşiţa.  textul integral al proclamaţiei.

În alte oraşe cum se văd protestele sau revoluţia ?

protest miercuri

proteste la Resita

Latest Comments

 1. MadMike 22 ianuarie 2012
 2. marius 22 ianuarie 2012
 3. Iulia 22 ianuarie 2012
  • d-petre 23 ianuarie 2012
 4. Yamasha 23 ianuarie 2012
 5. Diana 23 ianuarie 2012
  • d-petre 23 ianuarie 2012
 6. Iasmina 24 ianuarie 2012
  • D-Petre 24 ianuarie 2012
 7. Gabriel Ursan 24 ianuarie 2012
 8. Loaza chioara 26 ianuarie 2012
 9. d-petre 27 ianuarie 2012