Rolul Consultantului

consultantDupă 1990, mai precis prin 1991, când am vizitat prima dată Germania,  am fost puţin surprins că nişte oameni perfect normali şi inteligenţi (prietenii la care eram în vizită) dădeau bani unui alt om  – care se numea consultant/sfătuitor (Berater în limba germană). Nici măcar nu contează despre ce fel de consultanţă era vorba pentru că la mine, în acea perioadă, era adânc înrădăcinată în tărtăcuţă ideea că un om trebuie să se priceapă la „de toate” :).

Ca un bun român, care a trăit şi a fost educat în perioada comunistă (poate unii îşi mai amintesc sau au auzit de la părinţi despre POLICALIFICARE, obligatorie în ultimii ani ai ceauşismului) ştiam câte ceva din aproape orice domeniu … de la lipit talpa unui pantof, reparatul Daciei în spatele blocului şi până la zugrăvitul locuinţei, ca să nu mai zic că nu concepeam să chem un electricean sau un instalator decât dacă erau probleme foarte grave.

După acea primă vizită în Germania, am avut ocazia să stau o perioadă mai lungă acolo – aproape trei ani, perioadă în care concepţiile cu care am fost obişnuit înainte de 1990 au început să se schimbe şi am început să apreciez rolul, locul şi utilitatea consultantului, a specialistului într-un anumit domeniu – de exemplu consultantul financiar – cel care, contra cost, mă ajuta în Germania, să-mi întocmesc la sfârşit de an, declaraţia fiscală.

Cam lungă introducerea asta dar dacă tot aţi ajuns până aici cu cititul, poate îmi spuneţi şi voi, cât de util vi se pare să vă pierdeţi timpul cu activităţi conexe, să vă pierdeţi timpul învăţând ceva care nu vă pasionează şi pe care poate o să-l folosiţi doar o singură data în viaţă ? – timp pe care l-aţi putea folosi mult mai bine  în activităţi care să vă aducă un profit sau timp pe care să-l petreceţi alături de familie / prieteni sau timp pe care să-l dedicaţi unui hobby sau relaxării.

Sau la noi în Romania înca ţine totul de bani, de sărăcia noastră, de faptul că mai bine pierdem noi timp, mult mai mult, pentru a rezolva o problema, decât să plătim o sumă decentă unui consultant / specialist care ne poate scoate din încurcătură rapid şi elegant. Până la urmă, e vorba doar de bani sau mentalităţile învechite poartă cea mai mare parte din vină ? … sau oare e vorba şi despre cum au înţeles unii, aşa zis specialişti, să-şi ducă la bun sfârşit treaba pentru care au fost contactaţi ? Voi ce părere aveţi ?

Latest Comments

  1. Marius 18 mai 2012
  2. Corina 18 mai 2012
  3. Ioana K-Man 18 mai 2012
  4. Tudor 18 mai 2012
    • d-petre 19 mai 2012
  5. GCM 19 mai 2012
  6. Carmen 20 mai 2012
  7. Dana 21 mai 2012
  8. Edina 21 mai 2012
  9. Serban Stanescu 23 mai 2012