Rolul unui producator ladite fructe si legume in agricultura

ladite fructe si legume

Agricultura este un capitol extrem de important in orice tara. Aceasta influenteaza in mod direct traiul de viata al populatiei, cat si economia unei tari. O agricultura infloritoare in tara de origine duce la cresterea profitului din tara respectiva si totodata ajuta la cresterea nivelului de trai al populatiei. Acest lucru inseamna in mod automat ca odata ce economia tarii creste, importurile scad, iar preturile la produsele autohtone vor scadea si ele.

In prezent agricultura tarii noastre nu este la un nivel foarte bun. Exista intr-adevar foarte multi agricultori care sunt implicati in economia tarii, insa numarul acestora este in scadere. Pentru a face agricultura sunt necesare sume ridicate de bani. Insa, agricultorii isi asuma riscurile. Dar problema nu este procesul in sine, ci faptul ca produsele ajunse la tarabe, in supermarketuri si hipermarketuri au costuri mult prea ridicate fata de cele din importuri. Acest lucru reprezinta in mod automat o bulina neagra pentru economia tarii caci, in raport cu taxele ridicate si salariile mult prea scazute in raportul cu costurile necesare unui trai decent, oamenii se vor orienta catre produse, respectiv fructe si legume cu un pret cat mai redus. Astfel, rulajul produselor romanesti in materie de fructe si legume este unul foarte scazut din cauza costurilor mari.

Cu toate acestea, diferentele sunt enorme. Fructele si legumele romanesti sunt mai gustoase decat cele din import, ele fiind crescute mult mai natural. Multe dintre legumele provenite din import sunt lucrate in sere, ba chiar injectate cu diferite substante si tratate astfel incat ele sa para foarte aspectuase si sa traga la ochi. Gustul insa isi spune cuvantul, acesta fiind complet diferit fata de produsele crescute natural pe plaiurile romanesti.

Asadar, in ciuda pretului cu mult mai ridicat, daca ne dorim fructe si legume gustoase si mai sanatoase, ar trebui sa apelam la legumele si fructele traditionale.

Cu tooate astea, indiferent ca ne raportam la agricultura romaneasca si la produsele care ajung la vanzare, fie ca vorbim de cele care vin din import, in ambele cazuri s-a remarcat ca exista mai multi factori de care este legata calitatea, cat si pretul acestora.

De pilda, modalitatea de concepere a produselor este una dintre cele mai dificile. Legumele si fructe pot fi concepute atat pe pamant natural, cat si in sere.

Culturile realizate in sol, in mod obisnuit si asemanator cu modul in care culturile s-au realizat predominant si in urma cu zeci de ani sunt supuse mai multor riscuri. Unul dintre ele este poluarea care in timp creste in intensitate. Astfel, culturile traditionale prezinta un mare risc, datorita alternarii anotimpurilor, datorita cantitatilor excesive de substante poluante, pulberi si alti compusi ce strabat mediul. Poluarea este tot mai accentuata datorita tehnologizarii acute, cat si din cauza industriei, dar si masinile sunt un factor extrem de important de luat in considerare.

La polul opus se afla culturile crescute in sere, unele dupa un ritm mai alert, prin utilizarea unor agenti de crestere rapida, altele dupa un stil mai clasic si mai sanatos. In ambele cazuri insa sunt necesare costuri foarte ridicate. In speta, costurile infiintarii unei sere si pentru mentenanta acesteia sunt foarte ridicate. La aceste costuri de baza se adauga si costurile cu personalul, de la personalul de conducere, pana la cel care are grija de produsele iesite. Toate aceste elemente influenteaza direct atat calitatea, cat si pretul produselor.

Insa, pretul produselor este influentat si de transport. Pretul la combustibili este si el in crestere, iar de la recoltare si pana ca legumele si fructele sa ajunga in vazul nostru, acestea strabat o cale indelungata ce impune bineinteles costuri, costuri care se vor reflecta ulterior in pretul final. Producatorii trebuie sa faca si profit. Astfel apar si taxele ridicate iar preturile se transforma anual in sume de necrezut.

Modul de transport si depozitare al legumelor si fructelor este extrem de important, iar alegerea unui producator ladite fructe si legume care sa ofere cele mai variate, cele mai adecvate si cele mai durabile solutii de depozitare si transport este foarte important.

Specialistii sunt de parere ca ar trebui sa investim mai mult in sistemele de depozitare, precum cuvele si lazile, care pot duce la consumatori cantitati mai mari de produse sau care, dimpotriva, pot limita numarul acestora.

Depozitand fructele si legumele corespunzator de la cultivare si pana la productie se creste inzecit calitatea acestora. Fructele si legumele pot fi mentinute mai proaspete si intr-o stare cat mai buna, astfel ca atunci cand vor ajunge la rafturi ele se vor mentine atractive in cantitati mult mai mari.

Producatorii specializati de astfel de sisteme de depozitare ofera materie prima certificata, supusa riguros unor teste care atesta durabilitatea produselor pentru mai mult timp. Astfel, cuvele pot fi utilizate in mod repetat, in mai multe etape ale procesului, iar calitatea si cantitatea de produse finite poate fi la un randament cat mai ridicat.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.