Salvarea, Urgenţa şi Spitalul …

echipament medicalChiar dacă Salvarea, Urgenţa şi Spitalul sînt trei structuri oarecum diferite, pentru omul obişnuit ele înseamnă tot servicii medicale. La începutul acestei săptămâni (Luni după-amiază), din nefericire, a trebuit să trec prin toate aceste trei compartimente ale sistemului românesc de sănătate.  Mama a avut o problemă destul de gravă de sănătate aşa că am apelat la 112 (Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă) pentru o salvare, am ajuns la urgenţă (Unitatea de primire Urgente – U.P.U.) şi apoi la spitalul judeţean pentru internare.

Salvarea

După apelul la 112, direcţionat imediat spre Ambulanţă, cei de la Salvare s-au mişcat foarte bine, au ajuns în aproximativ 8 – 10 minute, au constatat starea pacientei, au verificat tensiunea arterială şi reflexele apoi au luat câteva măsuri imediate pentru stabilizare – o injecţie şi apoi în ambulanţă i-au pus o perfuzie. Au dat dovadă de profesionalism, promtitudine şi mai ales de omenie.

Urgenţa

După sosirea la U.P.U. cei de pe ambulanţă au făcut predarea pacientei, au întocmit actele şi ne-au lăsat pe mâna celor din serviciul de urgenţă al spitalului judeţean.  Cei de aici au instalat destul de rapid echipamentul de monitorizare cardiacă, au făcut câteva investigaţii, au recoltat sânge pentru analize şi au acordat tratament de urgenţă pentru stabilizarea tensiunii arteriale. Dacă pentru cei de pe ambulanta am avut doar cuvinte de laudă, la Unitatea de Primire Urgente lucrurile nu au mai stat la fel de bine.

Personal insuficient şi din aceasta cauză lucrurile nu se miscă suficient de cursiv iar dacă medicul de gardă şi asistentele au fost cât de cât la înălţime (lipsindu-le totuşi doza de omenie de care personalul de pe ambulanţă a dat dovadă), despre infirmiere şi femei de serviciu nu pot să spun mai nimic de bine … pentru că au fost pline de ifose, de parcă ele şi numai ele erau deţinătoarele premiului Nobel pentru medicină.

Spitalul

De la U.P.U. am fost trimişi pentru investigaţii în vederea internării, la secţia de Neurologie, secţie care se află în altă parte a oraşului, într-o clădire mai veche a spitalului judeţean. Am ajuns la „Spitalul vechi” (construit prin 1932) unde au fost analizate documentele, consultată pacienta şi internată. Şi cam de pe aici începe calvarul acestei experienţe. Dacă pentru Serviciul de Ambulanţă am avut doar cuvinte de lauda, dacă la U.P.U. nu am avut de reproşat decăt calitatea factorului uman aici, la secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean am fost aproape şocat de improvizaţiile pe care personalul trebuie să le facă pentru a putea acorda asistenţă medicală pacienţilor.

Saloane puţine, paturi insuficiente aşa că de multe ori se întâmplă să fie puse paturi suplimentare care micşoreaza şi mai mult spaţiul şi aşa prea mic. După ce că saloanele sînt tare aglomerate mai sînt şi mixte, adică în aceeaşi încăpere sînt şi femei şi bărbaţi, cu toate neajunsurile pe care le implică o astfel de situaţie. În afară de căldura, care e cam prea multă, multe lucruri de bine nu prea sînt de spus despre  dotările acestui spital.

Noroc cu personalul medical şi chiar cu cel auxiliar, care în ciuda tuturor greutăţilor încearcă să-şi facă meseria cu dăruire.  Cladirea fiind veche nu a fost prevăzută cu lifturi aşa că transportul bolnavilor de la un etaj la altul este efectuat cu targa, pe scări …geamurile sînt vechi şi abia se mai închid iar instalaţiile sanitare sînt ori vechi, ori noi dar de calitate slabă, aşa că veşnic e un robinet care curge, un sifon înfundat … în schimb într-un alt corp al aceleiaşi clădiri, corp unde funcţionează Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate văd ca toate geamurile sînt noi şi aproape toate incăperile sînt prevăzute cu instalaţii de climatizare.

Pentru birouri s-au găsit bani dar pentru dotarea şi amenajarea spitalului n-au mai prea rămas. Acum să nu creadă cineva că toată acea cladire e în paragină pentru că secţia de Cardiologie a fost renovata acum câţiva ani şi arată decent faţă de restul spitalului cu toate ca este amplasata la un etaj superior si cardiacii fac jogging pe scari pentru a ajunge la medici.

Voi ce experienţe recente, plăcute sau neplăcute, aţi avut cu sistemul medical românesc ?

Latest Comments

  1. psi 30 noiembrie 2012
  2. Javra 30 noiembrie 2012
    • Ionut 1 decembrie 2012
  3. GCM 1 decembrie 2012
  4. DANAP.RO 1 decembrie 2012
  5. D-Petre 1 decembrie 2012
  6. Centurion 1 decembrie 2012
    • D-Petre 1 decembrie 2012
  7. Bucur 2 decembrie 2012
  8. Ana- 3 decembrie 2012
  9. cotos 3 decembrie 2012
  10. Adrienn Tilla 4 decembrie 2012
  11. vienela 9 decembrie 2012
    • D-Petre 9 decembrie 2012
  12. Pingback: Recomandari de Decembrie « 'Nea Blogu' 16 decembrie 2012
  13. Pingback: Decembrie - Luna cadourilor - D - Petre 22 decembrie 2012
  14. Pingback: mieresabadus.ro - D - Petre 9 martie 2013
  15. George 3 noiembrie 2013