Locuiesc într-o zonă de munte, în Banatul Montan şi am crescut cu apă de la izvoare naturale, pe care nu scria câţi nitraţi are apa în compoziţie. Asta nu înseamnă că sânt împotriva etichetării corecte şi complete a apei imbuteliate, aşa că am semnat petiţia pentru a putea fi schimbată Legea Apei.
Am semnat cu toate că nu prea sânt convins că se vor strânge cele 100.000 de semnături, necesare pentru demararea procedurilor pentru introducerea conţinutului de nitraţi pe etichetele tuturor apelor minerale din comerţul românesc.
Apa Carpaţilor işi face reclamă că este apa cea mai fară nitraţi şi susţine introducerea etichetării conţinutului de nitraţi dar ce ne facem dacă mâine o altă firmă va începe să-şi facă reclamă că este apa cu cel mai mic conţinut de nu ştiu ce şi demarează o altă campanie pentru introducerea pe eticheta apelor comercializate în România a altor substanţe, concentraţii etc.
Oare o să ajungem să cumpărăm doar apă la bidoane de 5 litri, ca să fie eticheta suficient de încăpătoare pentru a putea trece toate substanţele conţinute ? Nu e mai simplu să se interzică comercializarea celor care nu corespund din puct de vedere sanitar ? Sau pentru a avea iluzia libertăţii de alegere, sântem lăsaţi să hotărâm, noi înşine, dacă vrem să ne otravim sau nu ?
Am vrut si eu sa scriu un articol in care sa sfatuiesc lumea sa voteze acea petitie, mi se pare normal sa stiu ce beau…
Intrebare: Dar tu, Petre, chiar crezi tot ce scrie pe etichete? Eu sunt sigur ca in majoritatea situatiilor ori nu precizeaza toata „compozitia”, ori folosesc niste termeni SF ori ocolesc pur si simplu ori evita sa spuna ceva.
Intr-un final, am votat. Mi se pare o idee ok insa nu stiu ce efect ar avea sincer.
In plus, omul zice asa: Ce fac, voi da 4 Lei pe o sticla de apa „bio” sau voi da 10 Lei pe un bax de la Kaufland sau Lidl sau etc… De cateva ori, in special cand plec in concediu, sa stii ca eu am apelat inclusiv la apa de la Kaufland si mi s-a parut ok, nimic de zis.
Eu beau Borsec de regula, dar nu stiu cu ce ar ajuta asta pe cineva. Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa existe „ape” proaste, in sensul ca: Asta e buna, o pastram. Asta e proasta, renuntam la ea! (Ma refer la cele ce nu indeplinesc standardele).
O sa beau in continuare apa de la izvoare, chiar daca n-au eticheta cu nitratii 🙂 si din cand in cand o sa mai si cumpar imbuteliata … fara sa prea citesc eticheta.
Foare rar cumpar apa imbuteliata, si asta pentru ca locuiesc la casa si am put in curte.
Cu toate astea am votat. Am facut-o pentru ca sunt convins de faptul ca vor aparea in viitor din ce in ce mai multe firme ce vor comercializa apa potabila, si multi o vor face doar cu gandul la bani, fara a fi responsabili.
eu unul beau apa de la fantana si cred ca este cea mai buna apa, insa ma ingrijoreaza ca odata cu poluarea asta accentuata s-ar putea sa nu mai am de unde bea…
Te inteleg, dar faci o „abstractia” mentala f importanta !
Nitrati nu sunt „una intre multe” cazurile de poluare. Existe UNA si numai UNA Directiva despre poluare a apelor in Europa, cea al Comisiei U.E. numita „Nitrati” care in preambulul ei scrie clar „nitrati sunt sursa MAJORA a poluarii apelor in Europa” ! Ipoteza ca toti vor scriu avantajul lor (presupus/ipotetic) in eticheta este un pur schema RETORIC …nu existe asa ceva in apele minerale , din potriva, toate apele au aceasta limita permisiva de 50mg/L cand numai 10 mg/L pot imbolnavi un bebelus (circula 2/3 ape intara cu pana la 23 mg/L)
….si alceva ! Adulti pot ,fara problema, sa bau periodic si 50 mg/L fara mare pericol, bebelusi si mici copii NU !
Am pdf-ul din UE ! Daca nu trece aici ,revin cu link-ul direct catre site-ul UE , sau trimit email cu attachment.
Si eu as bea apa de izvor daca as avea unul prin apropiere.
Daca nu reusim sa adunam 100.000 de semnaturi, cu regret afirm ca taiem frunze la caini pe internet – sunt circa 4 milioane conturi pe Facebook in Romania. Avem ocazia sa aratam ca ne pasa ce bem si sa protestam civilizat fata de abuzurile care se fac in acest domeniu, abuzuri platite cu propria sanatate. Cand a fost vorba de ACTA am iesit in strada cu trambite cu placarde. Cand e vorba de apa stam cuminti si … refuzam sa-i facem publicitate la tipul ala de apa.
In final, o vorba din sistemul medical: „nu citi eticheta, ca vei citi reteta”. 🙂
@nelu: controlul calitatii apelor imbuteliate, depozitate, transportate, depozitate in Romania lipseste cu desavarsire. Testele ar trebui sa se faca la o proba luata de pe raftul vanzatorului si nu la proba dusa de producator cu pliculet in loc de servetel. Exceptie mall-urile priveste cum este depozitata apa in conditii neconforme.
@ Tudor : Problema cu testele este clara : Sunt simple, ieftine si oricine poate lua – din TOT LANSUL al produsului –> si la raft – o sticla si sa-l prezinte la un laborator ACREDITAT ! As fi spus ca problema NU ESTE DE UNDE …problema esta ca multe laboratoare NU SUNT ACREDITATE si folosesc metode care NU sunt ISO (international standart organisation) producand astfel rezultate aiurea !
Am facut promisiunea sa va arat textul U.E. privind Directiva „NITRATI” si recunoasterea din text ca „nitrati sunt sursa MAJORA a poluarii apelor in Europa !
me tin de cuvand : :http://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/nitrates/ro.pdf
Multumesc pentru precizarea facuta.
P.S. Nelu e diminutivul de la Jean ?
Sunt de acord cu aceasta lege. Trebuie sa stim ce bem, sa nu mai fim pacaliti cu apa de la robinet ca fiind apa de izvor
Buna seara D-Petre,
l-ai nimerit bine :)) Nelu este diminutivul de la Jean !
…si Nelu te trimite salutariile lui si un mare Merçi !
Nu tine cont nimeni de continutul de nitrati…ca sa-ti dau un exemplu: cine crezi ca va renunta al o anume brand de pe piata pentru „Apa carpatica” doar pentru ca se bat ei cu pumnii in piept ca sunt cei mai cei…ca sa nu mai zic de faptul ca acest continut scazut de nitrati al acestei ape, pe mine ma face sa simt altfel apa…pe scurt: nu prea-mi tine de sete…dc? Nu stiu!
Eu, unul nu consum apa din comert, mi se pare o mare stupizenie sa dai niste bani pe apa . Apa de la izvor e sfanta !
Excelenta modalitate de promovare au gasit cei de la Aqua Carpatica!
Buna abordare, asa mai zic si eu articol de
calitate