Tu ce stii despre EURIBOR? Dar despre pilonul III de pensii?

In urmatoarele randuri o sa va vorbesc putin despre doua subiecte extrem de importante dar care nu primesc destula atentie. Ce este EURIBOR sau pensia facultativa?

Pe scurt, EURIBOR reprezinta media ratei dobanzilor dintre imprumuturile interbancare ce se aplica la creditele in euro, schimbul facandu-se intre bancile europene cu cele mai multe lichiditati. Daca aveti credite in euro sau urmeaza sa va faceti un astfel de credit, trebuie sa stiti ca rata se calculeaza in functie de acest EURIBOR. De la ce vine EURIBOR? Pai este abrevierea de la Euro Interbank Offered Rate.

De obicei toate aceste credite in euro se incheie pe perioade lungi de timp si de aceea bine ar fi ca acestea sa fie evitate. Exemplul concret este acela cu creditele in franci elvetieni, cand romanii au luat credite in aceasta moneda datorita ratelor scazute iar mai apoi brusc acestea au explodat. EURIBOR este anuntat de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Schimband registrul, tu stii ce este cu adevarat pensia facultativa sau pilonul III de pensii?

Este vorba de o pensie privata care este optionala dupa cum se intelege din denumire, ce este administrata privat dintr-un fond special pe care il alegi in functie de nevoi. Astfel lunar se va platai o rata ce reprezinta contribtia pentru pensia ta privata, pe care o poti modifica in timp, astfel incat in functie de posibilitati cine doreste poate platii mai mult sau mai putin.

Principiul este simplu si are la baza un simplu calcul matematic. In functie de perioada in care contribui la aceasta pensie privata dar si de suma platita lunar, vei putea afla ce pensie privata vei avea la final, la momentul in care vei putea beneficia de acesti bani. Astfel la momentul pensionarii, pe langa pensia oferita de stat vei primii si pensia privata la care ai contribuit.

Pentru mai multe detalii despre aceste doua subiecte, va invit dati click pe cuvintele cheie ingrosate, unde veti fi redierctionat care un blog care va va oferii toate detaliile pe care doriti sa le aflati, fie despre EURIBOR fie despre pensia privata facultativa.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.