Ce puscă AC să aleg ?

             Ce puşcă să aleg ? Aceasta este cea  mai des întalnită întrebare pe care o aud sau o văd scrisă de către cineva care doreşte o puşcă cu aer comprimat (puşcă AC) Nu e nimic greşit în această întrebare mai ales venită din partea cuiva care nu are experienţă în acest domeniu dar poate e pusă un pic prea devreme. Prima intrebare care ar trebui pusă este : Ce vreau sa fac cu această puscă ? Pentru ce-mi trebuie, la ce vreau să o folosesc…  Dacă  la început s-ar încerca lămurirea acestei probleme alegerea unei puşti AC nu ar mai fi dificilă şi ar putea urma stabilirea unui buget dupa care alegerea ar fi facuta mult mai usoară.

            Să vedem la ce sau cam cum putem folosi o puscă AC. Dacă doreşti să tragi la ţintă doar pentru disctracţie nu are rost să faci o investiţie financiară foarte mare de la început. Pe parcurs, dacă vezi că te prinde pasiunea o să poţi opta pentru un upgrade deja fiind în cunoştinţă de cauză.  Daca vrei să înveţi să tragi la ţintă cu intenţia de deveni sportiv de tir trebuie să te informezi despre ce fel de probe de tir poţi practica cu o puşcă AC şi în funcţie de aceste probe vine în mod natural şi alegerea. Poate te interesează tirul la ţintă fixă la 10m, poate doreşti să tragi la distanţe mai mari într-un cadru natural şi atunci este mai indicat să te îndrepţi spre Field Target, poate te interesează tirul cu arme de foc şi doreşti o puscă AC doar pentru antrenament şi asta pentru că sânt mult mai ieftine pelletele decât cartuşele. 

            Cu toate că nu recomand încalcarea legii, unii vor dori să-şi achiziţioneze o puscă AC pentru a vâna ciori sau alte animale mici – şobolani, porumbei, iepuri – acestora în primul rand le reamintesc că în România legea interzice vânătoarea de orice fel, cu arme cu aer comprimat. Despre legea armelor am scris în acest articol: http://www.d-petre.ro/ft/arme-cu-aer-comprimat-generalitati/.  Dar pentru că fiecare răspunde pentru faptele sale şi e liber să-şi rişte libertatea şi acest criteriu poate face parte din alegerea unei arme AC. În acest caz o să fie nevoie de o puscă AC de putere mare pentru a putea trimite pelletul la distană mai mare. În România legea prevede o viteză  maximă a pelletului de 220m/s, faţă de alte ţări din Europa, unde este limitată energia armei şi nu viteza pelletului la gura ţevii.

             Când ne lămurim asupra acestor prime criterii putem trece la stabilirea calibrului pe care-l dorim – calibrul este strans legat de utilizarea pustii AC. Dacă tragem la ţinte fixe de hârtie cel mai indicat este calibrul 4,5 mm , daca ne gândim la Field Target se poate opta între 4,5 şi 5,5mm. (rerecomand şi în acest caz 4,5mm)   Dacă ne orientăm – contrar legii – spre trasul cu puşca Ac după zburătoare cel mai indicat calibru ar fi 5,5 mm. Consider că în România chiar nu ai ce face cu calibrul 6,35mm pentru că la acest calibru, ca să fie eficient la distanţe medii spre mari, este necesară o armă de putere mare iar o puşcă AC  în calibrul 6,35mm de putere mare va avea şi o greutate mare putând fi chiar mai grea decât o armă de foc şi la fel de zgomotoasă.

 După ce ne-am lămurit cât de cât aceste prime aspecte, ne putem face socotelile financiare, adică să vedem cam ce buget putem aloca pentru puşca AC mult dorita şi bineînteles în acest buget trebuie incluse şi taxele de autorizare care nici ele nu sunt chiar mici. Dacă am stabilit şi bugetul alegerea e deja destul de îngustată şi nu va mai da multe bătăi de cap.

Pentru a veni in sprijinul celor care doresc achiziţionarea unei puşti cu aer comprimat am descris pe scurt în aceste trei articole: http://www.d-petre.ro/ft/scheme-de-principiu-1/ , http://www.d-petre.ro/ft/scheme-de-principiu-2/ , http://www.d-petre.ro/ft/scheme-de-principiu-3/  câte ceva despre modelele constructive şi principiile de funţionare.  

Spor la cumpărături.

Latest Comments

 1. Petre 12 septembrie 2011
  • tibi 13 februarie 2013
   • D-Petre 13 februarie 2013
 2. MadMike 12 septembrie 2011
 3. Alex 4 martie 2012
  • D-Petre 4 martie 2012
 4. emil 5 iulie 2012
  • D-Petre 5 iulie 2012
   • emil 5 iulie 2012
 5. sergiu 6 octombrie 2012
 6. florin 1 octombrie 2015
  • D-Petre 4 octombrie 2015
 7. Adrian 15 decembrie 2015
  • D-Petre 16 decembrie 2015
   • Adrian 16 decembrie 2015
 8. Alexandru Ioan 18 aprilie 2016
  • D-Petre 19 aprilie 2016

Leave a Reply