Echipament auxiliar pentru Field Target

Wayne

Dacă tot am mai scris din când în când despre Field Target, despre tipurile de arme folosite (123), despre lunete, despre „muniţie”   cred că acum sînt binevenite şi câteva considerente despre echipamentul auxiliar pentru Field Target. Înainte de a trece la echipament vreau să vă reamintesc, celor care nu stiţi,  ce este şi cu ce se „mănâncă” acest sport relativ nou.

 Field Target înseamnă tir  – sau tras la ţintă cu arme  cu aer comprimat asupra unor ţinte care imită siluete de animale mici: porumbel, şobolan, veveriţă, cioară, iepure etc. – ţinte care se pun la diferite distanţe, între 10 şi 50 m şi la diferite înălţimi, într-un cadru natural. Acest sport a început să fie popular după 1980 iar la ora actuală este practicat atât în SUA cât şi în Europa, existând destul de multe federaţii naţionale de FT. Coordonarea la nivel mondial este făcută de Federaţia Internaţională de Field Target.

Hunter Field Target este o disciplină aproape identică, se folosesc tot arme cu aer comprimat, se trage tot asupra unor ţinte care imită siluete de animale mici, diferenţele sînt de realizare a secvenţelor circuitului,  a numărului de ţinte, a tipurilor de lunete folosite şi a câtorva poziţii de tragere. Când o să definitivez articolul despre poziţiile de tragere, o să exemplific şi diferenţele între FT şi Hunter FT.

Având în vedere că ţintele pentru un parcurs de FT sînt amplasate în aer liber, într-un cadru natural şi că sesiunile de tragere se desfaşoară pe orice vreme, echipamentul auxiliar trebuie să fie cât mai adecvat şi să ne asigure un confort optim pe parcursul sesiunilor de tragere.

Încălţăminte

Este de preferat utilizarea unor bocanci sau ghete solide, rezistente la noroi şi umezeala şi care să ofere un sprijin bun piciorului, mai ales la tragerile din genunchi, unde sprijinul se poate face şi pe bocanc.

Îmbrăcăminte

Pantaloni – Dacă timpul este nefavorabil sînt indicaţi pantalonii subţiri, impermeabili, care să poată fi trasi repede peste pantalonii de trening, blugi sau pantalonii scurţi 🙂  Pentru perioadele mai reci se pot folosi nişte jambiere care ajută să ne menţinem temperatura optimă la picioare.

Bluza, tricoul sau cămaşa – În funcţie de anotimp şi de starea vremii se pot folosi atât tricouri sau cămăşi cu mâneca lungă sau scurtă precum şi bluze ceva mai călduroase dar toate trebuie să fie din materiale de calitate pentru a ne asigura un confort optim.

Vesta – Uneori se poate dovedi extrem de utilă o vesta cu multe buzunare pentru a putea avea la îndemână cutiile cu pellete, o şurubelniţă pentru reglat luneta sau (nerecomandat) ţigările şi bricheta 🙂  În competiţiile oficiale, majoritatea sportivilor folosesc un fel de cutie-suport în care au toate micile accesorii la îndemână şi pe care se poate aşeza puşca atunci când nu este folosită sau chiar în timpul deplasării de la o linie de tragere la alta.

Geaca, sacoul sau jacheta – Trebuie să fie una de calitate, din materiale moderne care permit evaporarea transpirației generate de corpul uman dar nu permit apei din exterior să pătrundă în interior.

Pălăria sau şapca – O pălărie cu boruri mari este mai indicată deoarece ne protejează şi de razele nedorite ale soarelui şi mai ales de ploaie, împiedicând apa să se prelingă pe gât. Dacă e vreme bună se poate folosi şi o şapcă cu cozoroc mare.

Mănuşa – Se foloseşte pe mâna care nu acţionează trăgaciul armei. Mănuşa nu este obligatorie dar se poate dovedi foarte utilă. În zilele friguroase  ne păstrează mâna la o temperatură confortabilă, iar uneori poate fi folosită la tragerile din poziţia „aşezat” ca suport de armă pentru a ne proteja genunchiul. La o competiţie serioasă de FT, care se desfaşoară pe durata a două zile, cu un total de 100 – 150 de ţinte, poate să fie obositor şi dureros să tot sprijinim arma pe genunchi.

Suportul (perna) pentru tragerea  din poziţia „aşezat”   va avea înălţimea maximă de 6 inch (15,24 cm),  măsurată cu trăgătorul aşezat pe suport şi trebuie să fie acoperit cu un material impermeabil pentru a nu se uda. Aceste suporturi se pot realiza din lemn, din diverse plasticuri profilate, din polistiren dur dar indiferent de suportul de bază – care ne asigură susţinerea – trebuie să aibă un strat de confort realizat din pâslă,burete sau alte materiale moi şi confortabile.

Pentru exemplificare am folosit o fotografie cu Wayne Twelftree preluată din articolul lui Matthew Knock.

Latest Comments

  1. albinuta veninoasa 17 iunie 2012
  2. vienela 17 iunie 2012
    • D-Petre 17 iunie 2012
  3. Ana- 19 iunie 2012
    • Laurentiu 22 iunie 2012
  4. Geanina 20 iunie 2012
  5. Luciana 22 iunie 2012