3 Mai – Ziua libertăţii presei

2 Mai, Ziua Libertatii Presei

A trecut şi 1 Mai muncitoresc, am păpat mititeii de rigoare 🙂 şi nu ne-au prea deranjat nici inspectorii gărzii de mediu ca să vadă cum se respectă legea picnicului, lege care nu prea poate fi aplicată, nici acum la un an de la promulgare, pentru că unele autorităţi locale au cam uitat că erau obligate să marcheze şi să amenajeze zonele destinate picnicului şi poate că am mâncat pentru ultima dată mititei care au în componenţă bicarbonat de sodiu.

A trecut şi 2 Mai, data în care am sărbătorit  Ziua Naţională a Tineretului, a tineretul din România pentru că Ziua Internațională a Tineretului o vom sărbătorii în 12 August. După cum au fost reflectate în programele televiziunilor, se pare că manifestările dedicate acestei zile au fost cam puţine pentru că o beţie crâncenă la Vama Veche nu cred că este cel mai bun mod pentru a marca Ziua Tineretului.

Astăzi a venit rândul zilei de  3 Mai, Ziua mondială a libertăţii presei. Despre cum trebuie să sărbătorim, aici în România, Ziua libertăţii presei ne-au informat, acum câteva zile,  cei de la Curtea Constituţională care, cu mult avânt şi elan dar contrar tuturor curentelor europene şi mondiale, au anulat o hotărâre pronunţată în 2010 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care se dezincriminarea calomnia şi insulta.

Conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului “Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opniii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.”

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO discuta în acest an la forumul din Costa Rica despre ‘Siguranţa de a vorbi: asigurarea libertăţii de exprimare în toate formele de mass-media” şi cu toate că tendinţa la nivel internaţional este de a dezincrimina insulta şi calomnia, la noi Curtea Constituţională a anulat hotărârea pronunţată în 2010 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin care se dezincrimina calomnia şi insulta şi ne-a aruncat din nou în gura organismelor internaţionale unde riscăm inclusiv posibile condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În semn de protest faţă de hotărârea CCR, judecătorul Adrian Neacşu a iniţiat o petiţie online, cu titlul “Nu puneţi botniţă presei!”, în care se arată că, prin această decizie, Curtea Constituţională îşi încalcă flagrant competenţele recunoscute prin lege privind exclusiv „interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti.”  Petiţia poate fi accesată AICI.

Ca o ironie amară a sorţii, tot astăzi, de Ziua libertăţii presei, conform unor aşa zişi crainici de televiziuni, „sarbătorim” vinerea neagra, adica răstignirea şi moartea lui Iisus Hristos. Dragi televizionişti, astăzi creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici comemorează înmormântarea Mântuitorului Iisus Hristos. După credinţa creştină, în această zi a avut loc moartea lui Iisus care a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpararea păcatelor neamului omenesc.

Latest Comments

  1. clarabel 3 mai 2013
  2. Ionut 8 mai 2013
  3. Yamasha 8 mai 2013
  4. Ana- 9 mai 2013