Brainstorming pentru Cabana Centrală

Cabana Centrala Semenic - iarna

foto Matei – sursa 

Pentru că e nevoie de multe idei interesante şi practice, din care să poată fi selectate cele mai eficiente, am zis că nu strică să încerc să fac împreună cu cititorii blogului, o şedinţă virtuală de brainstorming pentru Cabana Centrală.  Acest articol, cu toate că poate semăna cu o reclamă, nu este un advertorial, este doar un articol scris din doua motive pur şi simplu omeneşti:

 1. – din nostalgie, pentru că în perioada 1970-80 am petrecut multe weekenduri la această cabană;
 2. – este un răspuns la apelul  lansat de  Cătălin Costeanu:

Da-ţi “sfoară-n ţară”, şi cu toţii, împreună, poate că vom găsi ideile de activităţi care convin celui mai mare număr de turişti.

Dar hai să nu mai lungesc introducerea şi să trec la detalierea problemei pentru care am propus brainstormingul. Se dă locaţia : Munţii Banatului, masivul Semenic, Hotelul – Restaurant Central sau dupa cum am scris şi în titlul articolului „Cabana Centrală” pentru că aşa îi spuneam în anii 1970-80 … nu ştiu de ce, dar aproape nimeni nu-i spunea Hotel sau Restaurant Central … poate şi pentru că pe vremea când pe Semenic existau doar mici căbănuţe, cu doua, trei, patru camere, care ofereau doar cazare, la Cabana Centrală venea toata lumea să bea un ceai cald, un vin fiert, o afinată, să mănânce sau să-şi ia mancarea la cabană.

Faţă de alte foste hoteluri şi cabane de pe platoul Semenic, vechea Cabană Centrală se ţine încă bine pentru că a fost construită cu simţ de răspundere dar, din păcate, momentan este închisă iar şansele pentru o redeschidere, în condiţii de rentabilitate economică, ţin şi de bani dar mai ales de proiecte realiste care să pună în practică idei cât mai interesante şi utile atât pentru turişti cât si pentru gazde.

Hotelul este situat in centrul statiunii Semenic. Cladirea dateaza din anul 1936, este in stare buna de conservare si a fost construita de catre Romulus Costeanu si fiul sau, Ing. Alexandru Costeanu. Are 32 de camere, repartizate pe doua nivele si un restaurant de 150 de persoane la parter.  Constructia este solida, din piatra, in stilul epocii. Amprenta la sol a hotelului este de 1.120 mp, cu o structura parter plus etaj plus mansarda amenajabila. Spatiul demisolului, actualmente utilizat pentru depozite, dar perfect pentru crama, este, de asemenea generos. Terenul inconjurator, un lot vast in suprafata de 17.763 mp poate fi folosit partial pentru activitati conexe hotelului.  Hotelul Central a fost confiscat in 1948 de statul comunist si, dupa multe experiente kafkiene cu justitia romana, a fost redat definitiv in anul 2012 familiei Costeanu.

Nu am ştiut nimic despre statutul juridic al acestei clădiri dar după ce am scris articolul  „de Sf. Ilie” am avut ocazia să am un schimb de mesaje/emailuri cu Cătălin Costeanu şi astfel am aflat despre intenţia de a repune cât mai rapid în circuitul turistic această clădire construită în stilul unei cabane elveţiene.

Pentru perioada de iarnă situaţia e destul de clară pentru că platoul Semenic are, timp de 5 luni, un strat de zăpadă destul de generos, aşa că în această perioadă totul se învârte în jurul sporturilor de iarnă – ski şi snowboard.  Problema apare în perioada de vară pentru că în acest anotimp nu prea există multe oportunităţi de atragere a turiştilor.

Despre oportunităţile de petrecere a timpului liber în perioada de vară aş dori să discutăm şi zic asta pentru că trebuie găsite alternative realiste şi concrete de a atrage turiştii pe platoul Semenic şi implicit la Cabana Costeanu dar având în vedere şi faptul că această cabană nu este singura facilitate de cazare de pe platoul Semenicului.

În perioada de vară, mulţi turişti preferă să se oprească la poalele muntelui Semenic, în localitatea Văliug, pe malul lacului de acumulare Gozna, unde există câteva hoteluri şi pensiuni, unele chiar cu poantoane destul de mari care facilitează accesul la apă, hidrobiciclete sau bărci .

Alţi turişti preferă să urce puţin mai sus, în Gărâna, unde au loc anual câteva manifestări muzicale – Festivalul de Jazz sau Gărâna Folk Festival. Dacă nu se opresc la pensiunile din Gărâna mai pot opta, la doar 2-3 km distanţă,  să campeze, cu cortul sau la alte pensiuni, pe malul lacului de acumulare Trei Ape.

În aceste condiţii de concurenţă, cu ce activităţi recreative, de petrecere a timpului liber, credeţi că ar putea fi atraşi turiştii pe platoul Semenic în perioada de vară ?

Am văzut propunerile de activităţi făcute de echipa EQUILIBRIUM din Timisoara dar, cu regret, spun că mai mult de jumătate sânt complet nerealiste: Rafting, Canoe, Canyoning, Speologie, Birdwatching, Parapanta, Parasutism, Deltaplan, Motodeltaplan, Tiroliana, Escalada, Rapel, Trekking, Orientare, Paintball, MTB, ATV).

Pentru că în proprietatea familiei Costeanu mai există şi un teren de aprox. 22.000 mp, eu am propus amenajarea unui loc pentru camparea cu cortul  (prevăzut cu grup sanitar, duşuri, prize de curent electric etc.). Tot în acest camping poate fi amenajat un spatiu destinat grătarului – barbecue-park şi amenajarea unui teren de minifotbal / volei … şi idei aş mai avea dar vreau să aud şi părerile voastre despre oportunităţile turistice care trebuie oferite pentru atragerea şi fidelizarea turiştilor, pe Semenic, în sezonul de vară.

Aştept cu interes ideile voastre şi cine ştie … poate peste o vreme vom putea face un Blog-meet pe teme turistice acolo 🙂

Latest Comments

 1. vienela 30 august 2012
  • D-Petre 30 august 2012
   • Laurentiu 3 septembrie 2012
 2. Gabriel Ursan 30 august 2012
 3. Yamasha 1 septembrie 2012
 4. Marius Hegedus 30 iulie 2013
  • D-Petre 1 august 2013
 5. Pingback: Turism industrial în Europa şi SUA 20 martie 2014
 6. Catalin Costeanu 7 ianuarie 2015
  • D-Petre 8 ianuarie 2015