Campionatul Național de Blogging, varianta beta-testing

clasament, locurile 1,2, si 3

Astăzi este ultima zi de participare la “campania în care poţi câştiga cât ai putea câştiga în două campanii obişnuite” aşa că o să mai bombănesc puţin despre acest Campionat Național de Blogging, varianta beta-testing. După cum probabil ştiţi, am scris deja un articol despre acest campionat lansat de către Blogal Iniţiative aşa că astăzi o să fac un fel de bilanţ după această prima lună, în care am răspuns provocării lansate de organizatori, lună în care am testat Campionatul Naţional de Blogging.

Am participat la 4 + 1 campanii pe care le-am considerat interesante din punctul de vedere al temei sau din perspectiva premiilor dar nu premiile au fost factorul determinant pentru participarea sau neparticiparea la o campanie. Am acumulat un număr de 59 de puncte, cu care acum, în momentul în care scriu acest articol, sînt pe locul 35 … dar nu locul meu, din acest clasament provizoriu, este subiectul acestui articol.

Am observat că e un campionat bazat pe cantitatea de articole dar iniţial am crezut că e vorba de cantitatea de articole care se scriu în cadrul campaniilor dar pe parcurs am văzut că nici măcar nu e important să participi la vreo campanie pentru a te poziţiona în clasament pe locuri fruntaşe. Nu o să dau exemple pentru că nu e vina  bloggerilor care au scris articole, mai lungi sau mai scurte,  pe blogurile lor ci vreau doar să scot în evidenţă faptul că modalitatea de stabilire a clasamentului trebuie regândită.  Oricum, dupa încheierea perioadei de beta-testing, doar punctele obţinute în campania de promovare a acestui campionat vor fi păstrate iar clasamentul se va relua aproape de la zero pentru toîi participanţii.

„Teoria ca teoria dar practica ne omoară” aşa că o să trec la chestiunile practice, chestiuni care cred eu că mai trebuiesc îmbunătăţite pentru a avea o competiţie cât mai aproape de idea unui campionat national de blogging.

 1. – Criteriile de acordare a punctajul trebuie îmbunătăţite astfel că un articol înscris într-o campanie să primească 10 puncte (10 pentru primul articol, 5 pentru articolul lai doi-lea, 3 puncte pentru al trei-lea şi câte două puncte pentru următoarele) faţă de un punct cât trebuie să fie acordat unui articol neutru de pe blog. În acest mod s-ar încuraja şi stimula participarea la campanii şi nu ar mai accede pe poziţii fruntaşe bloguri care au 3 -5 articole scurte pe zi. Nu am nimic împotriva celor care au ales să scrie articole de o propoziţie sau maxim o fraza dar consider că trebuie motivaţi mult mai mult cei care scriu articole mai ample şi de calitate.
 2.  –  Trebuie clarificată situaţia participării sau neparticipării la campaniilor regionale şi am să dau doar două exemple : Caravana Staropramen sau Laboratorul Verde al Reciclării – cu toate ca despre reciclare chiar poate scrie oricine este foarte greu, spre imposibil, să câştigi o astfel de campanie atunci când ea se adresează in mod clar şi explicit doar unei localităţi sau regiuni.
 3.  – În profilul personal apar informaţii despre : totalul punctelor acumulate, puncte acumulate în campanii precum şi locul în clasament dar mai apare şi un tabel cu ultimile 10 articole de pe blog la care pe lângă data de apariţie mai sunt relevate şi statistici despre like-uri, share-uri, comentarii, tweeturi etc. … dar aceste statistici nu prea sînt în concordanţă cu realitatea. Până când va fi pus la punct un algoritm viabil şi corect de măsurare a acestor statistici, poate că e mai bine să fie eliminate pentru că nu e normal ca acolo să apară, spre exemplu, comentarii = 0 (zerio) şi în realitate să fie 10 sau mai multe.
 4.  – Un alt aspect care trebuie clarificat este cel cu durata acestui campionat pentru că nu cred că este o variantă optimă ca acest campionat să se desfăşoare pe o durata nedeterminată. Din acest motiv şi din celelalte pe care le-am amintit, cred că perioada de testare poate fi prelungită până la sfârşitul anului pentru a fi timp suficient pentru reglementarea tuturor aspectelor încă neclare şi pentru demararea de la 1 Ianuarie 2013 a Campionatului National ANUAL de Blogging.
 5.  – Ce se întâmplă cu punctele pe care un participant alege să le schimbe cu diferite produse şi servicii puse la dispoziție de sponsori? Mai contează în punctajul pentru stabilirea clasamentului sau se anulează ? Opinia mea este că preschimbarea punctelor nu trebuie să afecteze poziţia în clasamentul anual în situaţia când aceste produse sau servicii sînt oferite, de către sponsori, ca bonusuri speciale pe parcursul anului competiţional.
 6. – Dacă se doreşte motivarea „alergătorilor de cursă lungă”, adică a celor care participă pe tot parcursul anului competitional, poate că e bine să se ia în calcul o formă concretă şi palpabilă de premiere a primilor 5 -10 clasaţi.

Punctele tari ale acestui Campionat de Blogging rămân tot cele aminintite în articolul anterior:

 1. – Vizibilitate mai bună pentru bloggerii participanți!
 2. – Dezvoltarea spiritului de competiţie.
 3. – Toţi bloggeri participanţi câştigă … unul câstigă campania propriu-zisă, alţii mai câştigă ceva puncte în clasament iar ceilalţi participanţi câştigă experienţă competiţională.

Cam atât am avut de spus, deocamdată, despre Campionatul Național de Blogging, varianta beta-testing iar acum aştept cu nerăbdare ca Blogal Iniţiative să studieze cu atenţie toate cele peste 50 de articolele participante la această campanie şi să extragă cât mai multe idei bune, pe care să le vedem cât mai curând implementate într-un regulament clar, explicit şi cu cât mai puţine posibilităţi de interpretare.

 

Latest Comments

 1. Bucur 31 octombrie 2012
  • D-Petre 31 octombrie 2012
  • Loredana 1 noiembrie 2012
 2. Radu 31 octombrie 2012
  • Radu 31 octombrie 2012
   • D-Petre 1 noiembrie 2012
 3. BlogalInitiative.ro 1 noiembrie 2012
 4. Roxy's blog 2 noiembrie 2012