Casele din lemn cu foisoare, o idee buna oricand!

Ce poate fi mai placut decat o casa de lemn  care are si un foisor de gradina? Pentru cineva care a copilarit la bloc, intr-unul din cartierele dormitor de dinainte de Revolutie, cu cheita de gat, aceasta combinatie reprezinta, pur si simplu, raiul pe pamant. Si nu e deloc o exagerare!

Scepticii, bineinteles, vor stramba din nas, uitand ca primele case facute de oameni dupa  ce au parasit pesterile au fost cele din lemn. Si din epoca primitiva si pana acuma, case din lemn s-au tot construit si se construiesc in continuare, si nu doar in stil rustic, de cabana de munte. In Japonia de exemplu, casele de la tara si din orasele mici s-au facut intotdeauna din lemn, material care rezista cel mai bine la cutremurele de pe urma carora sufera Arhipelagul Nipon. Americanii le prefera si ei, pentru ca sunt mai economice si, pentru ca nu necesita fundatii adanci, se construiesc usor. In SUA se fac chiar si case din elemente prefabricate, care pot fi mutate cu camionul! Datorita acestor calitati, casele din lemn sau din materiale prefabricate de tip MDF pot fi amplasate si in zone in care panza de apa freatica este foarte ridicata si nu se pot sapa fundatii adanci. In al doilea rand, locuintele din lemn sunt mai eficiente din punct de vedere termic decat cele din caramida, ca sa nu mai vorbin de cele din beton armat, in care vara se moare de cald si iarna se dardaie de frig.

 

Pe cand intr-o casa din lemn, temperatura e relativ constanta. Cat despre pericolul de incendiu, daca lemnul a fost corespunzator ingnifugat, acesta este aproape inexistent. Iar ultimul avantaj nu este deloc de lepadat: pe langa faptul ca au un aer romantic, casele din lemn sunt si mult mai ieftine decat cele „clasice”, din caramida! Iar cine dispune si de o gradina suficient de mare, va dori, mai mult ca sigur, si un chiosc, la umbra  caruia sa-si petreaca zilele de vara. Celor care stau bine la capitolul „spatiu de depozitare” le recomandam, in incheiere, chioscurile demontabile, care pot fi „puse la pastrare” in timpul iernii. Acestea pot fi facute din panouri de lemn, de fier forjat (mai scumpe si mai grele) sau din aluminiu.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.