Certificat energetic în Bucureşti

certificat energetic si audit energeticConform legilor din România, dacă eşti proprietarul unei clădiri sau a unei părţi de cladire (apartament de exemplu) şi vrei să închiriezi sau să vinzi respectiva proprietate, trebuie să obţii un certificat de performanţă energetică, mai pe scurt un certificat energetic,  pe care eşti obligat să-l pui la dispoziţia celui care cumpară sau închiriază. Poate nu aţi ştiut, dar certificatul de performanţă energetică este obligatoriu începând cu anul 2013.

Acest certificat energetic este reglementat d.p.d.v. legal de Legea nr. 372/2005 şi de Legea nr. 159/2013 care completează şi modifică legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. În lege este dată şi definiţia unui certificat de performanţă energetetică:

Document elaborat conform metodologiei de calcul al performanţei energetice a clădirilor, prin care este indicată performanţa energetică a unei clădiri sau a unei unităţi de clădire şi care cuprinde date cu privire la consumurile de energie în cladiri şi care, după caz, poate fi însoţit de recomandări de reducere a acestora.

La final, într-un certificat energetic, este trecută clasa energetică a clădirii (ceva similar cu clasele energetice de la aparatele elecrocasnice – frigidere sau maşini de spălat). În clasa energetică „A” sunt incluse clădirile cu cel mai mic consum de energie iar în clasa „G” vor fi incluse cele mai neperformante clădiri din punct de vedere energetic.

Dacă doriţi să faceţi o reabilitare termică la un bloc este însă obligatorie şi obţinerea unui audit energetic.

Printr-un audit energetic, auditorii energetici atestaţi determină caracteristicile reale ale clădirii din punct de vedere termotehnic şi funcţional, stabilindu-se şi soluţiile de reabilitare şi modernizare din punct de vedere termo-energetic pentru acea construcţie.

Diferenţa dintre un certificat energetic si un audit energetic este ca certificatul energetic constata o stare de fapt existenta la un moment dat, iar un audit energetic vine si cu solutiiile de imbunatatire. Ca sa poata veni cu cele mai bune solutii tehnice pentru imbunatatirea energetica a unei cladiri se face o analiza complexa a instalatiilor, se determina toate consumurile energetice reale ale cladirii si abia la sfarsit se aleg cele mai bune solutii tehnice pentru imbunatatirea clasei energetice a cladirii si asta corelat cu cele mai avantajoase costuri economice.

Latest Comments

  1. Rares 4 noiembrie 2015
  2. SOFIA 12 noiembrie 2015
  3. SOFIA 24 noiembrie 2015
  4. Fărcaş Gelu Dănuţ 26 februarie 2016