Concursul SuperBlog

Super Blog 2012Am participat anul trecut la concursul SuperBlog  şi dezamăgit de atitudinea organizatorilor si a unor membrii ai juriului, am ales să mă retrag – într-un mod nu tocmai elegant şi de care nu sînt chiar mândru dar nici nu-l regret – publicând un articol în bătaie de joc la adresa manierei de jurizare a unui sponsor. În clasamentul final, de anul trecut, d-petre.ro este trecut pe locul 57 pentru ca îmi lipseşte nota de la articolul amintit mai sus … în mod normal trebuia să termin cam pe  30-35 dar am fost descalificat din cauza acelui articol :).

Nu mă înscriu în acest an la concurs dar poate că voi mai participa atunci când nu va mai fi Toyota sponsor. Sper să se întample cât de curând (la editţa de anul viitor) pentru că am văzut că şi în acest an au apărut sponsori noi: editura Nemira, SpringShop, LuxuryGifts, parfumurile Coty, branza DELACO dar au dispărut din cei vechi şi importanţi : ASUS şi AMD. Din păcate pentru participanţii din acest an, se pare că au cam sărăcit şi sponsorii iar premiile sînt mult mai mici decât anul trecut.

Regulamentul a suferit câteva modificări dar nu suficiente iar impresia mea, la o citire  rapidă a noului regulament, este că, prin aceste modificări, mai mult au încercat să se protejeze decât să rezolve problemele semnalate în anii trecuţi atât de mine cât şi de alţi participanţi la competiţie.

 „9.2. Eventualele citate, imagini sau materiale de alte natura incluse de participanti in articolele publicate pe blogul propriu in cadrul competitiei vor mentiona, in mod explicit si obligatoriu, sursa respectivelor materiale.”

Parcă nu era de la sine înţeles că atunci când foloseşti ceva ce nu-ţi aparţine e de bun simţ să citezi sursa cu un link. Eventual puteau să adauge că necitarea sursei este motiv de depunctare cu … 50% din nota obţinută la acel articol.

Punctul următor e pus doar aşa de ochii lumii, pentru că are un mare minus … nu prea se specifică cine trebuie să DOVEDEASCĂ plagiatul. Anul trecut când au fost semnalate cazuri grave de plagiat, cu trimiteri spre site-urile de pe care s-a copiat,  organizatorul a dat vina pe sponsor iar sponsorul s-a făcut că plouă şi concurenta acuzată de plagiat, la mai multe articole, a terminat competiţia pe locul 3.

9.3. Orice lucrare dovedita ca fiind un act de plagiat, indiferent care este sursa originala, constituie motiv de excludere din competitie a participantului care s-a recomandat drept autorul respectivei lucrari, decizia apartinand organizatorului, care poate solicita in acest sens si votul unuia sau mai multora din partenerii media ai competitiei.

La art. 6.7 au scos din prevederile regulamentului numarul de cuvinte / articol şi asta deoarece anul trecut încă de la prima etapă, jurizarea a fost făcuta greşit, fără să se ţină cont de numărul de cuvinte, cu toate că au fost semnalate articole prea lungi sau prea scurte şi care au primit note mari. Acum, cu această prevedere introdusă în regulament, juriul e acoperit 🙂

6.7 … … … Nu se impun restrictii privind limita minima sau maxima a numarului de cuvinte / caractere in redactarea articolelor, alegerea in acest sens apartinand exclusiv participantilor.

În paragraful următor este încă o dovadă că unii nu ştiu pe ce lume trăiesc şi cum au evoluat lucrurile de la „inventarea ” internetului şi până în prezent. Anul trecut în regulament scria clar că articolele trebuie redactate în limba română şi cu toate acestea, cei care nu au folosit diacritice nu au fost depunctaţi şi nici măcar atenţionaţi. (cine să-i atenţioneze când nici organizatorul concursului nu foloseşte diacriticile) 🙂

6.8. Pentru fiecare tema lansata in cadrul competitiei, participantii pot inregistra, in vederea jurizarii, un singur articol, redactat in limba romana. Din motive legate strict de optimizarea continutului pe motoarele de cautare, sunt acceptate in competitie atat articolele redactate cu semnele diacritice specifice limbii romane, cat si cele care nu respecta aceasta norma.

Doresc să-i comunic, celui/celei care a introdus acest paragraf  în regulament, că nu are dreptate şi diacriticele nu influenţează negativ motoarele de căutare şi pentru conformitate poate citi cele câteva  interviuri de la mine de pe blog despre diacritice, interviuri cu bloggeri cu ceva mai multă experienţă. Din punct de vedere SEO, blogul nu are de suferit dacă le foloseşti iar din punctul de vedere al limbii române este mult mai corect să scrii cu diacritice.

Şi ca să nu fiu acuzat ca doar critic, acum o să dau şi un exemplu pozitiv:

6.10. Pentru fiecare tema lansata in cadrul competitiei, participantii au la dispozitie 7 zile calendaristice pentru a-si redacta, publica pe blog si inregistra articolele in platforma de jurizare.

6.11. Pentru fiecare zi (24 de ore) de intarziere se va aplica o penalizare de 10 (zece) puncte din nota acordata de juriu, ce va fi afisata in platforma de jurizare, alaturi de punctajul initial aferent, odata cu inregistrarea acestuia in platforma.

Oare cum ar fi arătat clasamentul de anul trecut dacă prevederile de mai sus ar fi fost aplicate şi atunci … şi aici mă refer la cei care au avut multe puncte de penalizare pentru intârziere … 49 (adică nu a respectat niciun termen dar a terminat pe locul 47), 33, 24, 22, 13 dar clasamentul ar fi fost altul chiar şi la cei cu mai puţine penalizări …7, 6, 5 sau 4.

Cu următorul paragraf se pare că organizatorii au dorit să preîntâmpine situaţii ca cele de anul trecut, când mai mulţi participanţi au sesizat un caz grav de plagiat … acum nu mai au voie să o facă.

7.5. Participantii pot contesta jurizarea la o proba doar pentru propriile articole inregistrate in competitie …

Şi cea mai tare prevedere e lăsată la final … înscrieţi-vă voi la concurs şi dacă nouă nu ne convine ceva modificăm regulamentul în timpul concursului după cum „vrea muschii noştrii”.

12.3 Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica prezentul regulament. Modificarile vor fi aduse la cunostinta participantilor pe site-ul competitiei.

Acum dupa atâta critică, sper eu constructivă, doresc să nu se înţeleagă că am un dinte împotriva acestui concurs pentru că dacă trag linie şi adun şi pe cele bune şi pe cele rele, îmi cam dă cu plus aşa că recomand oricărui blogger începător să participe la concursul SuperBlog, pentru ca este o ocazie „să-şi facă mâna” la advertoriale 🙂 sau să-şi testeze imaginaţia şi creativitatea. Şi mai sînt câteva aspecte importante datorită cărora îndemn pe oricine să participe la acest concurs … experienţa competiţională pe care o caştigă si mai ales şansa de a descoperi bloguri care merita citite.

Mult succes celor care vor participa in acest an la SuperBlog !

 

Latest Comments

 1. albinuta veninoasa 15 septembrie 2012
  • D-Petre 15 septembrie 2012
 2. Tudor 15 septembrie 2012
 3. Cristi 16 septembrie 2012
  • D-Petre 16 septembrie 2012
 4. eCo 16 septembrie 2012
 5. Mortu 17 septembrie 2012
 6. Gabriel Ursan 17 septembrie 2012
  • D-Petre 18 septembrie 2012
 7. Radu 17 septembrie 2012
 8. Ana- 18 septembrie 2012
 9. Laurentiu 18 septembrie 2012
 10. Pingback: Mă retrag în grabă | Iubesc Viaţa 18 septembrie 2012
 11. Adrienn Tilla 24 septembrie 2012