Despre scrierea cu diacritice 5

Deja se cam lungeşte povestea asta dar  în următorul episod o voi încheia. Până atunci să vedem episodul 5 din serialul  despre scrierea cu diacritice  🙂    şi iată răspunsurile primite de la Optimizare SEO   şi de la Bogdan Anghelina  şi de la Vali Birzoi   cel care mai scrie şi pe  gadgeteer .  Mulţumesc pentru răspunsuri.

d- petre – 1 –  De ce ai ales să scrii / să nu scrii cu diacritice pe blog ? Din punct de vedere SEO are influenţă negativă scrierea cu diacritice ? dar rezultatele cautărilor ? sânt influenţate de diacritice ?

Optimizare SEOScriu fara diacritice. Nu cred ca are vreo importanta dpdv SEO, pur si simplu scriu asa pt ca m-am obisnuit fara si scriu mai repede. Oricum lumea s-a obisnuit sa citeasca si fara diacritice si in plus de asta,
unele browsere nu le afiseaza corect, nu le interpreteaza ok cand vrei sa dai bookmark la articole, etc.

 Bogdan Anghelina – Scrierea cu diacritice consider ca fiind obligatorie și asta nu doar pe blog ci în viață în general fiindcă asta ne este limba, cu tot cu diacriticele ei iar lipsa lor poate da alte înțelesuri cuvintelor. Așadar scriu pe blog cu diacritice pentru că e corect din punct de vedere literar, pentru că nu poți face confuzii în text și având în vedere că îmi consider blogul un CV care prin definiție mă reprezintă, scriu așa cum scriu și în mail-uri, pe messenger, în rețelele sociale sau atunci când scriu de mână.

  Atât Google cât și celelalte motoare de căutare au adevărate echipe de oameni în spate (printre care se află și români) ce credeți, e în stare să determine PageRank-ul după un algoritm complicat însă nu poate atribui diacriticele unor litere normale (a = ă, â;  ț = t;  ș = s;) ? Ba din contra, dacă ALT-ul unei imagini este „fata” Google ar putea avea dubii în ceea ce privește conținutul imaginii căci ar putea fi „fată” sau „față” care sunt două lucruri complet diferite iar prin diacritice nu facem decât să specificăm conținutul exact.
  Una dintre problemele bloggerilor români este că sunt obsedați de SEO chiar și atunci când ei nu conținutul necesar pentru a ajunge pe poziții bune în motorul de căutare iar atunci tot SEO-ul din lume nu are nici un rost.

  Că să fac referire și la SEO, eu folosesc pe blogul personal All In One SEO Pack iar pe celălalte două site-uri Yoast, tocmai fiindcă am vrut să caut diferențele însă acestea nu sunt sesizabile. În cadrul acestor plugin-uri în cazul în care scrieți cu diacritice textul, puteți trece cuvintele cheie în câmpul dedicat al plugin-ului, sub fiecare articol, fără diacritice însă nu văd rostul căci e vorba de o conversie minoră. Da, în cazul în care scrii cuvântul cheie „față” s-ar putea să nu mai apari la căutări după „fată” atunci când acesta din urmă nu are diacritice și asta ți-ar putea aduce câțiva cititori mai puțin, dar sunt cititori netargetați care probabil intră să citească ceva despre „față” iar tu ai un text despre o „fată” ceea ce va duce la părăsirea paginii în primele zece secunde.
  Și nu, nu am observat nici o schimbare în Google, sunt la fel de bine indexat și poziționat pe toate site-urile pe care am scris/scriu.

Vali Birzoi –  Am inceput blogul din 2006. Pe atunci, lipsa diacriticelor era un avantaj, intre timp Google a remediat problema. Insa nu numai din punct de vedere SEO am ales sa nu  folosesc discritice. Pe vremea Windows XP existau destule probleme de afisare corecta a diacriticelor, sa nu mai vorbim de momentele in care accesai blogurile de pe dispozitive mobile. In plus, imcepusem sa scriu posturi de pe BlackBerry si pe orice dispozitiv mobil scrierea cu diacritice e pain in the ass.
Pe Businesscover.ro insa, care e pornit doar de doi ani, scriem toti cu diacritice. Daca valiq.ro e un blog in intelesul initial si traditional de weblog, jurnal online, BusinessCover.ro e mai mult decat un blog, e deja o publicatie economica online si, atunci, pentru usurinta cititorului am preferat diacriticele.

 d-petre – 2 – De ce ai ales un domeniu  .eu, .ro ? ce a influenţat alegerea ? de ce nu .info sau .com …

Optimizare SEO – Era singurul domeniu exact-match pt termenul meu, „optimizare seo”.

Bogdan Anghelina – De ce am ales .ro ? E simplu, când citești o listă a unor bloggeri în general, automat ai tendința de a le acorda mai mult credit celor ce au domeniu propriu iar eu am observat o schimbare atât în atitudinea cititorilor cât și a celor ce doreau să cumpere publicitate (imediat după trecerea pe .ro am avut un val de oferte de advertoriale și alte genuri de publicitate pe blog căci rar se întâmplă ca cei ce cumpără publicitate să fie interesați de domenii pe Blogspot sau WordPress.com).
  Dacă vrei să faci ceva profesional îți iei un .ro căci ești din România unde cel mai comun domeniu e .ro. Și după cum spuneam și mai sus eu îmi consider blogul un CV.

Asta nu înseamnă că celelalte domenii nu sunt bune, ca exemplu am două site-uri pe .com pe care le administrez dar sunt site-uri pe o anumită nișă nu personale și nici generaliste. Dar lăsând toate astea la o parte, domeniile au fost creat special pentru diferite categorii de site-uri (.info pentru site-uri care oferă informații, .eu pentru site-urile din EU, .ro pentru România ș.a.m.d.).
  Tu ți-ai luat domeniul NumeleTău.fr ? Ce logică are ?

Vali Birzoi – Pentru relevanta locala. Aici putem vorbi de SEO, Google apreciaza cand continutul intr-o anumita limba e livrat de pe un domeniu alocat acelei tari. Pe urma, daca vrei sa faci bani din AdSense/AdWords, din nou, e recomandat sa folosesti un domeniu .ro pentru rezultate mai relevante local. Dar, daca vrei sa scrii in engleza (sau alta limba de circulatie), ai subiecte care abordeaza teme internationale mai mult decat locale, e mai bine sa ai un domeniu .com, .info (daca chiar e news/info), .biz sau .eu. 

d-petre – 3 – Cât de des scrii pe blog ? cam câte posturi / articole – în medie –  pe săptămână ?

Optimizare SEO – La inceput am scris cam 2-3 pe sapt, insa incet incet am inceput sa postez mai rar, din cauza lipsei de timp. Incerc sa public 1 articol pe sapt. Cand nu am timp, mai pun un guest post de calitate, dar incerc sa
updatez blogul macar o data pe sapt.

Bogdan Anghelina – Am perioade când scriu și câte 5 articole pe săptămână și am perioade când scriu și câte 1 sau 2. Sunt în clasa a XII-a iar asta necesită dedicare astfel că nu mai pot păstra o constanță pe blog. Dar ca să-ți răspund am sa spun că scriu în medie 3 articole / săptămână.

Vali Birzoi – In total, scriu cam 25-30 de articole pe saptamana.

diacriticele limbii române

Latest Comments

  1. Stefan 17 decembrie 2011
  2. Spiry 17 decembrie 2011
  3. Bogdan Anghelina 17 decembrie 2011