Dieta BARF (bone and raw food)

Dieta BARF +bone and raw foodDupă cum am scris aici , în metodele de hrănire a câinilor sânt mai multe curente, fiecare cu avantaje sau dezavantaje  aşa că în acest articol voi scrie câte ceva despre aşa numită dietă BARF sau altfel spus oase şi hrană crudă (carne + legume +  fructe). La acestea dr. Billinghurst a propus şi introducerea chefirului pentru calităţile lui antimicrobiene, ajutând la  eliminarea paraziţilor intestinali. Cultura de chefir mai conţine şi un extract unic de colostru sau „primul lapte” Colostru  blochează efectul dăunător al agenţilor patogeni şi ajută la întreţinerea tractului intestinal.

Să vedem cam din ce se compune o dietă BARF:

Oase de vită sau pasăre – dar atentie la oasele de pasare pentru ca pot face aşchii aşa că sânt de preferat gâturile de pui sau curcan.

Carne de vită sau de miel, peşte fără oase sau carne de pasăre – pui şi curcan.

Organe de vită sau pasăre – ficat, rinichi, inima sau burtă de vită nealbită (necuraţată) Burta de vită este considerată cea mai bună hrană naturală pentru câini dar are un dezavantaj major – este greu de găsit burta necuraţată şi destul de greu de păstrat – ne şi cam deranjează olfactiv dar câinilor le place foarte mult şi conţine enzime, acizi graşi omega-3 şi omega-6, probiotice şi fitonutrienţi.

Pentru ce legume sunt indicate să facă parte din hrana câinilor există multe surse de unde vă puteţi documenta aşa că o să fac doar o enumerare succintă a acestora –  spanac, brocoli, ţelină, morcov, ardei gras, dovlecei şi gogoşari iar în cantităţi mai mici se poate adăuga şi verdeaţă crudă – mărar, patrunjel sau salată.

Tot din dieta BARF pot face parte şi fructe. Ca şi la legume o să enumar câteva din fructele pe care câinii le tolerează bine şi chiar le plac – atenţie la seminţele unor fructe pentru că nu sânt recomandate iar unele pot fi chiar toxice pentru câini – mere, pere, prune în cantităţi mici, caise decojite, struguri fără sâmburi, portocale, lubeniţă etc.

La această dietă se pot foloşi şi ouă  crude – doar galbenuşul pentru că albuşul crud este contra indicat. Coaja de ou pisată/mărunţită în cantiţăti mici se poate da câinilor pentru aportul de calciu. Ca şi  „condimente” se pot folosi usturoiul, pudra de alge şi alfalfa.

O singură obiecţie am la dieta BARF şi anume calitatea cărnii pentru că, hrănind căinele cu carne de pui de crescătorie – pui crescuţi intensiv doar cu concentrate – nu cred că-i asigurăm o proteină de calitate.

Latest Comments

  1. Pingback: adopt câine | D - Petre 20 aprilie 2012
  2. Draganova 7 februarie 2019
    • D-Petre 18 februarie 2019
  3. HopSiEu 18 septembrie 2019