Fără jumătăți de zâmbet – confesiunea unui medic stomatolog cu 10 ani de practică

Trăim într-o epoca în care stomatologia s-a reinventat

Materialele și tehnicile moderne oferă soluții pentru aproape orice.

Producătorii de materiale dentare pot oferi o garanție tehnică pentru produsele pe care le distribuie, garanție pe care da, și noi medicii stomatologi o putem da mai departe către pacienți. Însă garanția față de comportamentul organismului fiecărui pacient ne este imposibil să oferim…

Implanturile dentare  se realizează din titan sau din zirconiu.

Ambele materiale în momentul în care încerci să le tăi, scot scântei. Sunt extrem de dure. Nu se rup, nu cedează. Cu toate acestea există implanturi care cad. Și în aceste situații implanturile sunt impecabile din punct de vedere tehnologic, însă componentă organică a tratamentului, corpul uman, a avut un comportament neprevăzut. Acesta este doar un exemplu…însă ideea generală este aceeași: pâinea se face din apă și făină. Cum poți oferi garanție pe toată pâine, când tu poți controla doar făînă, dar nu și apă?

“În ziua de azi materialele nu cedează. Ceea ce cedează este organismul uman. E aceea, este relativ ușor să faci un tratament stomatologic. Este extrem de greu să faci un tratament stomatologic care să dureze în timp.

Acest lucru implică înțelegerea cât mai completă a sistemului ce urmează a fi restaurat și propunerea unor soluții de tratament care să privească dincolo de un mic simptom de tipul: un singur dinte fracturat, ci să țină cont de întreg ansamblul de factori care a dus la problema respectivă: masticație, ocluzie, musculatura, obiceiuri vicioase, carioactivitate, igienă deficitară, solutionandu-se, astfel, cauza problemei și nu doar simptomul.” – declara dr. Andrei Constantinovici, fondator și medic coordonator al Clinicilor Dentaplus.

Complexitatea abordării transdisciplinare

Este momentul ca și pacienții, și medicii stomatologi să înțeleagă că vizită la o clinică stomatologică nu vizează doar tratamentul unui dinte, ci al unui sistem întreg, al unui organism, al unui individ.

Probabil că toată lumea se gândește la medicul stomatolog când simte o durere dentară. Însă, când experimentăm dureri de cap, dureri de ceafă, dureri în regiunea urechilor ne gândim la medicul stomatolog? Patologia pe care o tratează stomatologul modern în 2020 este una complexă care depășește strict sfera dentară.

Dintii (toți 32), parodonțiul, musculatura, articulațiile temporo-mandibulare, postura, mimica, zâmbetul, starea de confort în extremitatea cefalică toate sunt interconectate.

Tocmai de aceea este imposibil să tratezi corect un singur aspect al acestui ansamblu complex fără să le ai în vedere și pe celelalte.

Acest concept trebuie înțeles mai întâi de medicul stomatolog: sunt concepte medicale moderne pe care  stomatologii nu le descoperă în timpul formării profesionale de baza în timpul facultății, fiind necesare cursuri de perfecționare și supraspecializari suplimentare.

De aceea este vital că medicul stomatolog să participe la un proces de educație continuă pe toată perioada în care practică. – continuă dr. Constantinovici

În cei aproape 10 ani de când clinică DENTAPLUS a luat naștere, echipa a trecut printr-un continuu proces de îmbunătățire, s-a acordat cu ultimele tendințe în stomatologie de la lectori de top la nivel mondial, participând la un număr impresionant de conferințe și workshop-uri, completate de activitate zilnică intensă.   În urmă acestui proces de dezvoltare au ajuns să practice conceptul de  #zambetefarajumatatidemasura.

În cadrul acestui concept de tratament medicii își asumă un rol dublu: acela de medic cât și rolul de educator ne este pe zi ce trece mai clar că pacientul nu are nevoie doar de tratament, ci și de educație: de la educație privind igienă orală, continuând cu educație completă privind conceptele moderne de tratament.

Pacientul are nevoie de răbdare din partea echipei medicale care trebuie să îl explice și să îl facă să înțeleagă care este cea mai bune soluție de tratament pentru el, mai ales când aceasat nu coincide cu opiniile uneori preconcepute ale pacientului. Medicul stomatolog este responsabil tratamentul unui sistem viu, nu doar al unui dinte. – continuă dr. Constantinovici

Clinicile Dentaplus sunt o rețea premium de clinici stomatologice, active pe piața stomatologică din București încă din 2010. Serviciile și tratamentele sunt digitalizate, înglobând o serie de tehnologii și tehnici ultimă generație, compatibile efectuării tratamentelor cu complexitate ridicată: sistemul CAD-Cam și scanerul intraoral, microscop și laser.

Clinicile au profil multidisciplinar, efectuează tratamente după standarde internaționale fiind afiliate rețelelor Slow Dentistry (setează, în acest moment, cel mai înalt standard de transparență, siguranță, eficientă și calitate a actului medical stomatologic la nivel mondial) și Digital Smile Design (setează, în acest moment, cel mai înalt standard în procedurile de estetică dentară la nivel mondial.)

Dr. Andrei Constantinovici, medic coordonator Clinică Dentaplus

Latest Comments

  1. Corina 28 septembrie 2020
  2. Alina Veronica 26 februarie 2021

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.