Fotogenica 2013 la final

Pe vremuri am făcut fotografii, alb/negru şi color pe film, am developat filmele, am prelucrat pozitivele  … dupa care  a urmat o pauză lungă în care nu am mai putut dedica timp pentru fotografie aşa că de când fotografia a trecut pe digital am cam pierdut contactul cu acest domeniu. Pentru că acum am zis că e timpul să intru şi eu în rândul lumii 🙂 am hotărât să-mi cumpăr un DSLR şi de mai bine de jumătate de an sînt tot în faza de cercetare a pieţei aşa că oportunitatea de a participa la Fotogenica 2013 a fost binevenită pentru că, timp de doua zile, am avut ocazia să văd multe modele de aparate şi de obiective Canon la lucru.

Despre cum am reuşit să ajung la acest eveniment am scris în articolul precedent aşa că acum o să mă axez pe workshop-urile la care am reuşit să particip pentru că despre cronologia acestei întâlniri, a pasionaţilor cu profesioniştii, am scris într-un guestpost pe blogul de fotografie.

Pentru că încă nu am un DSLR a trebuit să apelez la prieteni dar cum majoritatea sînt cam ocupaţi la sfârşit de săptămână abia am reuşit să primesc un model ceva mai vechi de Canon şi anume un Canon EOS 400D cu obiectivul de kit  EF 18-50mm. Mulţumesc prietenului Vali de la SKY Studio Reşiţa  pentru amabilitate şi pentru curajul de a împrumuta un DSLR unui începător. Trebuie să-i mulţumesc şi lui Casian Şerban pentru cursul  fulger de mânuire a unor DSLR-uri Canon.

În prima seară, la gala de deschidere am asistat la două prezentări interesante şi total diferite. Prima susţinută de către Mugur Vărzariu – Canon Explorer iar cea de a doua susţinută de către Brutus Ostling – ambasador Canon – specializat în păsări şi wild life. După cină am putut admira încă o, frumoasă şi mai ales interesantă, colecţie de fotografii prezentate de către Sorin Onişor.

Am participat la 3 workshop-uri, cu toate că şi celelalte erau interesante dar pentru că se suprapuneau am fost nevoit să fac aceste alegeri. Prima alegere a fost workshop-ul despre Tehnica Fotografică susţinut de către Vlad Lodoabă. Am făcut această alegere pentru că în domeniul fotografiei digitale şi utilizare a unui DSLR sînt începător. A fost interesant mai ales pentru că a avut o parte teoretica iar apoi am apucat să ieşim, printre reprizele de ploaie, şi afară şi să experimentăm diferite setări atât pentru peisaj cât şi pentru portret.

Următorul workshop la care am participat a fost cel despre editarea fotografiilor susţinut de catre Toma Bonciu şi cu toate că a fost o soluţie de avarie (înlocuind, din cauza timpului nefavorabil, workshopul despre Outdoor –  Fotografia de natură între setări tehnice şi vizualizare) am aflat câteva tehnici interesante de editare zonală, adică de evedinţiere a subiectului principal din imagine, cu ajutorul Photoshop-ului.

De la acesta am fugit repede la workshop-ul despre Fotografie nocturnă susţinut de către Mircea Baduţ unde am aflat o mulţime de informaţii interesante despre fotografia nocturnă sau mai precis despre fotografia realizată în lumină scăzută fără utilizarea surselor suplimentare pentru iluminare. Din păcate nu am putut experimenta ce am aflat acolo şi la focul de tabără, care era programat în acea seară, pentru că a plouat.

La toate workshop-urile la care am participat lectorii au fost deosebit de amabili şi au încercat să răspundă la cât mai multe întrebări venite din partea participanţilor. De fapt, toţi participanţi de la Fotogenica 2013 plus lectorii, reprezentanţii sponsorului principal Canon, sau echipa organizatorică au putut fi abordaţi cam în orice moment şi au răspuns cu amabilitate tuturor întrebărilor.

După cum poate aţi aflat din articolele precedente, Fotogenica 2013 s-a desfăşurat la Bran în Complexul Wolf. Despre complexul Wolf, despre personalul de acolo şi despre calitatea mâncărurilor şi a serviciilor oferite celor peste 80 de participanţi, nu am decât cuvinte de laudă aşa că dacă ajungeţi prin zonă poposiţi cu încredere la Complexul Wolf.

Acum, spre finalul acestui articol, trebuie să fac ca la premiile Oscar şi să mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă participarea mea la acest eveniment (nu-i mai enumăr ca să nu uit pe cineva).

Mulţumesc sponsorului principal Canon şi echipei cu care a fost prezent acolo şi care a făcut un adevărat tur de forţă prezentând o mulţime de aparate foto / obiective / videocamere şi imprimante şi pe lângă toate acestea au adus şi doi reprezentanţi de la CPS Ungaria (Canon Profesional Services), care pe parcursul zilelor de Sâmbătă şi Duminică au curăţat şi întreţinut aparatele fotografice şi obiectivele celor care au avut nevoie.

Mulţumiri speciale merg mai ales către organizatori :Vasile şi Beatrice Popa Digital Photo Impact.

Vreau ca măcar cu o parte din cei prezenţi la  Fotogenica 2013 să mă întâlnesc şi anul viitor (pentru că Fotogenica este un eveniment de la care chiar ai ce învăţa) iar până atunci sper să reuşesc să mă dotez şi cu un DSLR propriu şi personal … Canon, Nikon, Canon … grea alegere.

Update – De ieri, 20 iunie, este disponibil si articolul despre Fotogenica 2013,  scris pentru BloguldeFotografie. (linkul e in al doi-lea paragraf din acest articol).

Latest Comments

 1. newparts 12 iunie 2013
  • D-Petre 12 iunie 2013
 2. javra 12 iunie 2013
  • D-Petre 12 iunie 2013
 3. Centurion 12 iunie 2013
 4. Blogatu 12 iunie 2013
 5. Radu Clapa 12 iunie 2013
 6. Gabriel Ursan 13 iunie 2013
  • D-Petre 13 iunie 2013
 7. Lucian 13 iunie 2013
  • D-Petre 13 iunie 2013
 8. Vienela 23 iunie 2013
 9. Ionut 29 iunie 2013
 10. Pingback: Recomandarile de Vineri | Nea Blogu' 5 iulie 2013
 11. Pingback: Fotografii editate sau nu ? 15 august 2014