Fușăraiele într-un proiect de expoziție permanentă

Fușăraiele, acele obiecte fabricate în uzinele reşiţene și care încă se mai păstrează prin casele noastre, ar putea să fie adunate într-o expoziție inedită, poate unică în România – un fel de Muzeu al Fușăraielor.  Termenul fușărai provine din germanul pfusch (se citește fuș) care înseamnă un lucru nu tocmai perfect, un lucru de mântuială, iar preluat în șvăbeasca bănățeană a primit noi înțelesuri.

Pe lângă „lucru de mântuială” cu termenul de fușărai au fost denumite obiectele făcute în uzine, în timpul programului de lucru sau în afara lui, mai fără știrea șefilor, deși unele din aceste obiecte se făceau chiar la cerințele șefilor mai mari sau mai mici. La nivel semi oficial cam prin fiecare secție din uzine existau muncitori despre care se știa că fac fușăraie.   

„A fușări” ceva înseamnă și acum, a face un lucru în grabă, de mântuială, spre deosebire de fușăraiele, care erau, de cele mai multe ori, lucrări de artă sau mare tehnicitate, la care de obicei lucrau cei mai buni meseriași. Tot fușăraie erau denumite și diversele obiectele de protocol – machete de locomotive, de turbine, etc..

Proiecte cu și despre fușăraie

Acum un an Andrei Florin Bălbărău, inițiatorul și realizatorul „Muzeului Cineastului Amator” (o altă ințiativă reșițeana inedită, mai ales că funcționeză în cabina de proiecție a vechiului cinematograf 23 August), cu sprijinul Rotary Reșița a dorit să facă o expoziție colectivă dedicată fușăraielor de decor, adică acele obiecte turnate – cerbul de aur, căinele de vânătoare, leul, scrumiere etc., sau confecționate cu scop de decor – bătrânul cu pipa, farul din Alexandria, aplice, cuiere, etc. 

Din motive de pandemie și restricții acea expoziție colectivă nu a mai fost prezentata fizic ci a avut doar un vernisaj online și un album foto pe facebook. Pentru asta, împreună cu Doru Goșnea (prietenul și colegul meu de la Asociația „Foto Club BANATUL MONTAN”) am mers și am fotografiat cele peste o sută de fușăraie adunate de Andrei pentru expoziție. 

Fușăraiele – tipuri și categorii  

  • spiritual, religios și de decorare a cimitirelor: crucifixuri, sfeșnice, felinare pentru lumânări
  • obiecte decorative: aplice, moșul cu pipa, Farul din Alexandria, cuiere 
  • copii turnate după bibelouri de porțelan: lei, cerbi, câini de vânătoare, pești
  • obiecte utilitare: cuțite și teci de piele pentru cuțite, servicii de tort, bricege, topoare, satâre, capace antifurt pentru roțile Daciilor, capete pentru schimbătoarele de viteză, tirbușoane 
  • plachete turnate pentru diverse evenimente locale – o astfel de plachetă turnată în aluminiu pentru „Festivalul Interjudețean de Folk” din 1977  am donat și eu
  • diverse machete (de locomotive, de turbine, etc.) cu destinație de protocol (cadouri pentru mai marii zilei) sau ca exponate la diverse evenimente oficiale
  • sau celebrul cuțit de vânătoare de tip MAURER despre care se spune că a fost inventat la Reșița ca un cadou special pentru vânătorul Ion Gheorghe Maurer (fost mare șef în partidul comunist din România)

În lumea fușăraielor

Fundația Comunitara Banatul Montan, în parteneriat cu Muzeul Cineastului Amator, demarează o campanie de strângere de „fușăraie”, în vederea organizării unei expoziții cu caracter permanent pe această temă (unică în România).
Aproape că nu există vreo familie din Reșița care să nu se mândrească cu cel puțin un „fușărai” făcut în uzină. Fie că discutăm de „leul fioros” sau „câinele de vânătoare”, ori de ustensilele și faimoasele cuțite „Maurer”, toate aceste obiecte reflectă măiestria și creativitatea celor ce lucrau în uzină.
 
Povestea acestor obiecte merită, acum când Reșița marchează 250 de ani de industrie, să fie prezentate într-o expoziție permanentă, pentru ca povestea lucrurilor realizate la Reșița, de la motoarele navale până la cele mai mici obiecte, să fie una cât mai bine spusă.
Te invităm astfel să fii un partener la această expoziție, fie donând sau împrumutând un „fușărai”. Obiectul va fi expus într-o vitrină securizată, alături de numele tău.

O să închei acest articol cu câteva imagini ale celor care au donat și cu obiectele donate, în luna septembrie 2021, pentru viitoarea expoziție și cu îndemnul adresat reșițenilor de a participa la această interesantă și inedită inițiativă. 

DAR din DAR se face RAIUL Fușăraielor !

 

Am văzut că <Evenimentul marchează 250 de industrie în Reșița și este finanțat de Primăria Municipiului Reșița prin proiectul ”Granturi. Reșița 250 de ani de foc nestins” > mai rămâne să aflu dacă în proiect au fost prevăzute și fonduri pentru promovare ca să îmi cer banii pe articol 🙂 🙂 🙂  

 

 

 
 

Latest Comments

  1. Alexa 25 noiembrie 2021

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.