„Reşiţa Locomotives” se misca bine

Resita Locomotives

Dacă în ultimul articol în care am scris despre fotbalul american am povestit puţin despre mini stagiul comun de pregătire, desfăşurat pe stadionul Arsenal din Reşiţa, al celor de la Timişoara 89ers şi Reşiţa Locomotives, de această dată o să scriu mai mult despre Reşiţa Locomotives şi despre motivele care m-au făcut să urmăresc evoluţia fotbalului american reşiţean.  

În toamnă, pe facebook, Raul Siladi şi-a exprimat dorinţa / visul de a face la Reşiţa o echipă de fotbal american. Câteva persoane s-au arătat interesate – cred că mai mult de curiozitate iar  câţiva am zis că-l sprijinim (măcar de pe margine). A urmat o perioadă în care Raul Siladi a cerut opinii pentru stabilirea unei denumiri, apoi a apărut sigla, logo-ul iar în 18.10.2012 pagina de facebook unde au început să fie postate informaţii despre preselecţiile pentru formarea unui lot. Acum Reşiţa Locomotives are şi un frumos site … chiar dacă nu e întotdeauna actualizat la timp.

Prima întâlnire a amatorilor de fotbal american din Reşiţa a avut loc în 10 octombrie 2012 dar a fost mai mult o întâlnire organizatorică iar în 17 oct. a avut loc prima preselecţie despre care am scris abia după o săptămână pentru că am dorit să văd dacă nu a fost vorba doar de multă curiozitate la prima preselecţie. După antrenamentul din 24 oct. m-am convins că treaba e serioasă aşa că în 25 am publicat articolul.

La momentul actual în lotul reşiţean sînt 15-18 pasionaţi de fotbal american aşa că mai sânt necesare câteva selecţii pentru a ajunge la un număr stabil de 25 -30 – 35 de sportivi, pentru a putea fi acoperite toate posturile din atac şi din apărare şi pentru a reuşi să se pregătească împreună cât mai bine, atât fizic cât şi tactic. Pe lângă pregătirea fizica, necesară în orice sport, la fotbalul american este necesară şi însuşirea schemelor tactice care sînt destul de multe şi necesită o aplicare cât mai precisă. Abia după ce toţi componenţii lotului înţeleg şi învăţă bine cât mai multe scheme, abia atunci poate interveni fantezia sau talentul de care uneori poate depinde soarta unui meci.

După cum am mai spus, am  fost prezent la prima preselecţie, am fost prezent şi în următoarea săptămână la primul antrenament, am fost prezent şi la preselecţia organizată în primăvară, am fost prezent şi la primul stagiu de pregatire pe care l-au făcut în compania colegilor şi prietenilor de la Timişoara 89ears  şi anul viitor, când sper că  Reşiţa Locomotives să reuşească să se înscrie în Campionatul Naţional (poate şi cu ajutorul unor sponsori),  să-i pot însoţi măcar la prima etapă pentru ai putea aplauda şi încuraja la prima lor confruntare oficială.

 • Este uimitor să asişti la împlinirea unui vis – visul lui Raul Siladi de a forma o echipă de fotbal american într-un mic oraş de provincie.
 • Este uimitor să vezi transformarea unui grup de tineri, între 18 şi 39 de ani :), într-o echipa disciplinată, capabilă să urmeze indicaţiile antrenorului.
 • Şi mai uimitor este să asişti la transformarea umană a acestor tineri – care într-un sport destul de dur dau dovadă de camaraderie şi fair play şi atunci când unul este accidentat în timpul jocului sau antrenamentului toţi se duc să vadă cum îl pot ajuta pe cel lovit şi mai ales, să vezi cât se bucură cu toţii atunci cînd se dovedeşte că accidentarea nu a fost gravă.
 • La fel de uimitor este să urmareşti cum aceşti tineri se dedică acestui sport unde nu câştigă nimic d.p.d.v. material ba chiar au destule cheltuieli cu echipamentul de joc şi de antrenament.

După stagiul comun de pregătire efectuat la Reşiţa, împreună cu componenţii echipei  Timişoara 89ers, 15 sportivi de la Reşiţa Locomotives au fost cooptaţi şi înscrisi/legitimaţi în lotul echipei timişene pentru a putea lua parte la meciurile oficiale din campionatul anului 2013. La primul meci oficial, desfăşurat la Bucureşti, au jucat toţi cei  8 sportivi reşiţeni care au făcut deplasarea iar 6 au fost titulari încă din primul minut al meciului.

Meciul dintre Timişoara 89ers  –  Bucharest Rebels, desfăşurat pe 28 Apr 2013 în Complexul Sportiv Ion Ţiriac din Bucureşti, a fost câştigat de către echipa bănăţeană cu scorul de 12 la 8. A urmat jocul disputat la Timişoara, pe arena „Textila”, în compania celor de la Bucharest Warriors pe care Timişoara 89ers (cu 10 sportivi de la Reşiţa în teren) l-au câştigat cu 30 la 14 asigurându-şi astfel participarea la finală chiar dacă până atunci mai au de disputat un joc (în 25 Mai 2013, tot pe arena TEXTILA) cu cei de la Cluj Crusaders (calificaţi şi ei în finală).

Felicitări Horia Crina pentru touchdown-ul realizat în meciul de duminică de la Timişoara !

Am păstrat pentru final o galerie de imagini cu câteva fotografii de la antrenamentul din 6 Mai, imagini preluate de la prietenul Alex Petruţ, un tânăr pasionat de fotografie, căruia îi mulţumesc pentru amabilitate.

P.S. Parcă fotbalul american nu este complet fără majorete aşa că poate până anul viitor, când „Reşiţa Locomotives” va juca meciuri oficiale, se va găsi la liceele reşiţene şi o echipa de majorete care să-i sprijine şi să anime atmonsfera la confruntările de pe teren propriu … care teren, deocamdată,  nu e stabilit sigur. 

Go Reşiţa Locomotives !!!,  Go Timişoara 89ers !!!

 Go Niners !!!  Go Locos !!!

Latest Comments

 1. alex p. 13 mai 2013
  • nicusor 15 mai 2013
 2. Centurion 13 mai 2013
 3. Anamaria 14 mai 2013
 4. Anamaria 14 mai 2013
  • Anamaria 14 mai 2013
 5. Ana- 14 mai 2013
 6. Camelia 14 mai 2013
 7. Ionut 19 mai 2013
 8. Ignat Andrei 27 iunie 2013
  • D-Petre 27 iunie 2013
 9. Cristina 14 decembrie 2015