Hrana căţeluşilor foarte mici

 Pentru că subiectul hranei câinilor este foarte vast, sigur vor fi mai multe articole despre cea mai potrivită  mâncare  pentru câinii noştrii.

Sânt mai multe curente, fiecare cu avantaje sau dezavantaje, fiecare cu susţinători înfocaţi aşa că, o să încerc să fiu imparţial şi să scriu câte ceva despre fiecare metodă de hrănire a câinilor, să creionez câteva direcţii, să enumăr câteva principii, după care fiecare stăpân de câine să se poată ghida atunci când alege cum să-şi hrănească cel mai bun prieten = cainele.

 hranirea cu biberonul   Acest prim articol este despre hrănirea căţeilor foarte mici, ramaşi din varii motive fără mamă. Şi pentru că m-am lovit cândva de o astfel de problemă o sa descriu o retetă cu care am reuşit să hrănesc şi să cresc o căţeluşă.  Când am gasit-o, căţeluşa, din rasa tomberonez imperial romanesc,  nu avea ochii deschişi iar medicul veterinar a apreciat ca e fătată de o săptămână. În prima fază am căutat, pe internet sfaturi în legatură cu ce fel de hrană pot să-i dau dar din păcate n-am prea găsit informaţii – majoritatea informaţiilor se refereau la perioada de după înţărcare – am primit doar sfatul de a căuta lapte praf pentru căţeluşi, lapte praf pe care, într-un oraş de provincie, nu l-am găsit. În prima zi am hranit-o (cu siringa, pe la colţul boticului) doar cu lapte de vacă de 1,5 %  grăsime dar am aflat că e posibil ca laptele simplu de vacă să nu fie cea mai buna soluţie aşa ca am mai cautat şi am gasit aici  urmatoarea reţetă, recomandată la o emisiune TV de catre Dr. Razvan Tănăsescu  

„La 250 ml lapte de vacă se adaugă un galbenuş de ou crud, o lingură de miere şi o lingură de smântână. Se amestecă şi se pastrează la frigider. Din toată cantitatea asta se scoate doar cât se dă la o masă, cănd se pot adauga 1-2 picături de lamaie (pentru vitamina C). Picăturile de lămâie nu se pun de la început în toată cantitatea de lapte (fiindcă se îmbranzeşte), ci doar după ce scoatem cantitatea necesară pentru o masă.”

 Roxy la 10 zileHrănirea a fost făcută în primele zile din 2 in 2 ore apoi am crescut timpul la 3 ore . Cam la o lună (4-5 săptămâni am ajuns la 4 mese pe zi iar înainte de trei luni am trecut-o la 3 mese /zi.

 Trebuie avut grijă ca temperatura acestui amestec, sau a laptelui praf preparat să fie de 37 – 38 grade Celsius pentru că dacă e prea rece îi poate cauza probleme căţeluşului, mai ales unui pui de câine separat de mama lui şi de cuib. Se ştie că până la o anumită vârstă căţeii foarte mici nu prea sunt capabili să-şi regleze temperatura corpului aşa că e indicat să-i ferim de frig, de curenti de aer sau de hrănirea cu alimente prea reci.

Nu am adaugat picăturile de lamâie dar căţelusa a avut o dezvoltatare normală… poate au contribuit şi multivitaminele pe care am început să i le dau pe la 3 săptămâni.

In primele fotografii = Roxy în primele zile acasă la mine = aprox. o săptămână şi  650 gr. După 12 zile de îngrijire, deci cam la 19 zile, şi-a dublat greutatea = 1,3 kg iar la un an şi jumătete a ajuns la peste 40 kg … un pic cam grasuţă şi cam de talia unui CG.

3 luni si 12,5 Kg.In ultima fotografie Roxy avea 3 luni si 12,5 kg.