Hrana uscată pt. câini

Poate că nu trebuia să încep cu articolele de aici si aici bol cu hrană pentru câine,  poate trebuia să încep seria despre hrana câinilor cu un articol care să trateze aspectele hrănirii câinilor cu mâncare industrială – uscată.  Şi asta nu pentru că acest tip de hrană ar fi cel mai bun ci pentru că, la ora actuală, este cel mai răspândit sistem de hrănire a câinilor atât în canise cât şi la deţinătorii indiviuali de câini.

 Hrană uscată – acele bobiţe / crănţănele – pe care le putem cumpăra din pet-shopuri sânt cel mai facil mod (pentru noi) de a da de mâncare câinilor dar nu cred că e chiar soluţia ideală pentru sănătatea lor.

Hrana uscată are avantajul că se gaseşte tot timpul de cumpărat, se depozitează uşor, nu se strică, nu se face mizerie atunci când hrănim câinele şi ne ia cel mai puţin timp pentru preparare – doar punem din sac în bolul pentru mâncare urmărind doar să respectam indicaţiile de pe sac, care prezintă cantitatea de bobiţe pe care trebuie să o dăm câinelui în funcţie de greutatea acestuia.

Dar cu toate aceste avantaje trebuie avută mare grijă la alegerea sortimentului de hrană pe care îl vom da prietenului nostru canin pentru că sânt foarte multe sortimente şi nu orice sortiment se potriveşte fiecărui câine. Sânt multe sortimente ieftine, de o calitate îndoielnică dar pe care câinii le mănâncă cu multă poftă datorită potenţatorilor de gust folosiţi la prepararea ei – celebrele şi hulitele E-uri. Înainte de a alege ce tip de hrană îi dăm ar fi bine sa ne documentăm , să ne lămurim cam ce semnifică toate componentele înscrise pe ambalaj pentru că nu e tot una sa scrie « carne » sau « carne si derivate de origine animală ». Cu puţin efort se găsesc toate aceste informaţii şi vom putea face alegerea în cunoştinţă de cauză. Nu e garantat că alegând un sortiment premium sau superpremium câinelui nostru îi va merge bine aşa că, la inceput e bine să-i dăm tot sortimentul pe care la primit căţelul la crescător. N-aş sfătui pe nimeni ca din considerente finaciare să aleagă o hrană din clasa economică pentru că, în timp, pot să apară grave probleme de sănătate şi vizitele la veterinar o să ne coste mult.

Este important să hrăniţi câinele cu acel sortiment de hrană care corespunde vârstei şi nivelului de activitate. Pentru a evalua oarecum calitatea crănţănelelor e bine să urmariţi atenţi cantitatea care intră şi cantitatea care iese. Cu cât produsul final este mai puţin cantitativ înseamnă că au fost procesate şi asimilate bine bobiţele şi că sânt de calitate bună.  Atunci când alegeţi să hrăniţi câinele cu hrană industrială / uscată să aveţi grijă ca bolul pentru apă sa fie tot timpul plin pentru că o să bea mai multă apă decât în cazul în care mănâncă hrană preparată sau BARF.

Din păcate pentru buzunarele noastre unele sortimente superpremium ajung să coste mai mult decât carnea …