Câinele şi haita

haita de lupi E bine de ştiut că stramoşul câinelui e lupul – dacă vreţi să convieţuiţi împreună cu câinele să nu uitaţi niciodată că lupii traiesc în haită şi respectă anumite reguli ale haitei. În haită niciun individ nu e de capul lui, nu prea face ce vrea el pentru că dacă se desprinde de haită, ca individ solitar, nu prea are multe şanse de supravieţuire. Ca să supravieţuiască în sălbăticie haita trebuie sa fie structurată foarte clar, să existe un şef sau conducător. Acel şef impune ritmul haitei, decide când se caută prada, când e timpul de odihnă, de adăpare care e ordinea la masa etc. Haita este un organism viu şi în decursul timpului mai intervin modificări în ierarhie dar structura ierarhică se pastrează.

 Câinele domesticit înca mai păstrează multe din instinctele dobândite în decursul evoluţiei sale alături de haită, în sălbăticie, aşa că fiţi siguri că va încerca să se impună ca şi conducător dacă simte că nu are un şef responsabil care să-l ghideze zi de zi. Una din cele mai importante activităţi în haită este căutarea prăzii. În cadrul acestei activităţi toată haita urmează şeful pentru că de el depinde găsirea prăzii, prinderea si bineînţeles consumarea ei. 

Transpus în viaţa câinelui alături de noi se poate spune că dacă îi controlăm hrana şi îl plimbam, noi pe el nu el pe noi, am rezolvat multe din problemele care pot apărea în convieţuirea cu câinele. Câinele şi haita umană trebuie să formeze o stuctură clară, bine definită în care câinele să ocupe ultimul loc.

Despre cum trebuie să se desfăşoare o plimbare împreună cu câinele nostru şi despre cum trebuie să-i controlăm accesul la hrană voi scrie cât de curând un articol.

sursa imaginii exemplificative

Latest Comments

  1. Tudor 16 septembrie 2011
  2. Petre 16 septembrie 2011