Încărcarea şi acumulatorii telefoanelor mobile

Când vine vorba de telefoanele mobile, mulţi dintre noi se rezuma doar la design sau la performanţele tehnice, neglijând un aspect cel puţin la fel de important: acumulatorul şi încărcarea lui. În afară de bateriile externe, de la care îţi poţi încărca mobilul de 2-3 ori sau unele care îţi pot prelungi puţin viaţa acumulatorului,  se tot discută în ultima perioadă despre descoperirea unor materiale capabile să înmagazineze energia necesară unui gadget portabil mult mai rapid şi să o distribuie pe o durată mult mai mare de timp.

Ba e vorba de dublarea autonomiei bateriei cu ajutorul unei folii isteţe, ba e vorba de un super-condensator (premiat la concursul de invenţii din Pheonix), ba e vorba de proprietăţile foliei de grafen descoperite aproape întâmplător, ba e vorba de super-miniaturizarea componentelor şi asamblarea lor într-o matrice 3d crescând astfel capacitatea de stocare de 30 de ori, ba e vorba de o folie fotovoltaică transparentă care aplicată peste ecran poate încărca telefonul în timpul expunerii la soare sau se vorbeşte de o husa tip micro kinetic charger care dacă este scuturată ne poate alimenta mobilul cu oarece energie. Dacă alergăm vreo 3 ore, timp în care scuturăm husa, poate că reuşim să încărcăm complet acumulatorul smartphonului şi în plus, ne facem şi programul de jogging sau maraton :).

Dar cum „oculta mondială” împreună cu „mafia acumulatorilor” conspiră neîncetat împotriva utilizării timp de mai multe zile a unui smartphon fără al pune la priză, nu ştiu cât de rapid vom vedea aceste descoperiri implementate în device-urile noastre aşa că nu ne rămâne decât să aruncăm o privire şi spre modalităţile alternative de încărcare a actualelor baterii de tip Lithium-Ion sau Lithium-Polymer.

Minţile iscoditoare au aprofundat şi acest segment şi au încercat să găsească soluţii ieftine (?) dar mult mai practice, folosindu-se fie de energia termică şi transformarea acesteia în energie electrică, fie de tehnologia wireless, o tehnologie folosită în mod obişnuit pentru transferul de date, însă o tehnologie care poate fi un real succes şi în ceea ce priveste încărcarea telefoanelor mobile.

Pucul cald-rece este un dispozitiv prin care se doreşte transformarea energiei termice în energie electrică astfel încât să poţi realiza încărcarea telefonului mobil. Acest dispozitiv se numeste Epiphany OnE Puck şi este un gadget aflat în stadiul de proiect în cadrul Ephiphany Laboratories. Funcţionarea acestei tehnologii este relativ simplă, folosindu-se energia termica a unei cani de ceai fierbinte asezate pe dispozitiv, se poate conecta cu ajutorul unui cablu USB un telefon mobil, realizându-se astfel încărcarea acestuia.

Epiphany-onE-Puck-mobile-phone-charger

Mai mult de atât, cealaltă suprafaţă a dispozitivului Epiphany OnE Puck permite asezarea unui pahar cu apă îngheţată, rezultatul fiind similar procedeului prezentat anterior, încărcarea telefonului realizându-se în aceeaşi parametrii. Conform celor care au gândit acest dispozitiv, proiectul necesită o sponsorizare de aproximativ 75.000 de euro pentru a se putea produce prima seria de gadget-uri, preţul unui asemenea dispozitiv fiind stabilit la 80 de euro … personal cred că la acest preţ dispozitivul nu va fi un mare succes.

O altă metodă care se anunţă a fi mai mult decât practică se referă la alimentarea cu energie electrică a telefoanelor mobile dar şi a altor device-uri de mari capacităţi cu ajutorul sistemului wireless. Datorită aplicării procedeului de cuplare prin rezonanţă magnetică, se poate face o transmitere de curent electric pe distanţe scurte şi foarte scurte fără a folosi fire, sursa de energie electrică fiind capabilă să alimenteze orice aparat aflat la o distanţă de aproximativ 1 metru. Folosind o sursă aflată sub tensiune, s-a demonstrat că se poate alimenta un telefon care dispune de o antena de mici dimensiuni, ascunsă undeva în carcasa telefonului. Rezultatul a fost unul pozitiv iar efectele nu par a fi nocive pentru corpul uman sau celelalte vieţuitoare, astfel că nu ar fi exclus ca proiectul să prindă amploare în perioada următoare.

În lupta dintre noile tipuri de baterii, pe baza de folii fotovoltaice, fâşii de grafen sau super-condensatori şi modalităţile alternative de încarcare a acumulatoarelor clasice (Li-Ion şi Li-Poly) nu ştiu care va fi câştigătorul dar sper că tipurile moderne de materiale şi tehnologiile de fabricare a acumulatorilor vor învinge „conspiraţia mondială”, care nu ne dă voie să folosim mai mult de o zi /două smartphonul, fără să-l încărcăm.

Cine credeţi că va câştiga această luptă: „mafia acumulatorilor” 🙂 sau materialele şi tehnologiile moderne ?

Latest Comments

 1. cotos 29 mai 2013
 2. spanac 29 mai 2013
 3. spanac 29 mai 2013
  • D-Petre 29 mai 2013
 4. Bucur 30 mai 2013
 5. Cristi S. 31 mai 2013
 6. bogdan 31 mai 2013
 7. Valeria 3 iunie 2013
 8. Ionut 11 iunie 2013
 9. Alin 14 iunie 2013