Plasa de umbrire a solarului si scopul acesteia

Este mai mult decat indicat sa optati, in momentul achizitionarii, pentru cea mai buna plasa de umbrire, pentru a va bucura de toate avantajele si beneficiile oferite de aceasta. Exista multe solutii si variante prin care veti gasi exact ceea ce va intereseaza, deoarece produsele de acest tip se regasesc intr-o gama variata in toate magazinele de specialitate (fizice sau online).
Despre plasele de umbrire putem spune ca sunt utilizate pentru a diminua cantitatea de raze solare care intra in sere si solarii. Pe sezonul verii, luminozitatea extrem de ridicata, impreuna cu caldura foarte mare, pot duce la pierderi economice destul de semnificative, mai ales in ceea ce priveste sensibilitatea unor plante la razele puternice ale soarelui. In aceste conditii, este recomandat sa optati pentru cea mai buna plasa in momentul achizitionarii si veti dispune de avantaje si beneficii multiple.

Plasa de umbrire are rolul de a reduce cantitatea razelor de soare, ce patrund in sere sau solarii, ceea ce duce la o temperatura interioara mai scazuta. Acest lucru va diminua considerabil stresul termic al fructelor si al legumelor, iar acestea se vor dezvolta armonios, in conditii optime. In alta ordine de idei, despre plasele de umbrire putem spune ca se pot utiliza ca garduri de protectie, pentru umbrirea curtilor, a gazonului sau chiar si a anexelor gospodaresti. De asemenea, acestea mai pot reprezenta o protectie laterala de vant pentru sere si solarii.
Razele soarelui stau la baza fotosintezei clorofilei, care este esentiala pentru supravietuirea plantelor. Cu toate acestea, in unele perioade frunzele se pot usca, acest lucru fiind posibil datorita faptului ca se inregistreaza o transpiratie excesiva a plantelor datorita intensitatii excesive a razelor solare, acest lucru ducand la reducerea productivitatii si a calitatii estetice a legumelor, plantelor ornamentale si florilor taiate.

O sa vorbim astazi despre aportul adusul de plasa de umbrire si cat de eficienta este aceasta. Exista, in principal, doua metode pentru umbrirea solariilor. Este vorba despre plasa de umbrire si varuirea peretilor. Prima metoda, si cea despre care vom vorbi in aceste randuri, este si cea mai eficienta dintre acestea. Exista o larga varietate de plase, specifice pentru diferitele tipuri de culturi. Este bine ca spatiul solarului sa fie protejat de astfel de plase de umbrire. Plasele de umbrire pot avea un procent de umbrire de 20%, 30% si asa mai departe, in functie de culturile prezente. Plasa de umbrire reprezinta o solutie mai eleganta si mai usor de lucrat cu ea, fata de folosirea varului pentru umbrire. Cum spuneam, se poate opta pentru folosirea unei plase mai groase, care sa umbreasca mai mult, sau mai rara pentru un efect de umbrire mai redus, toate acestea tinand cont de temperatura si perioada de vegetatie.

In trecut, plantele care erau mult mai sensibile la razele soarelui erau cultivate in zone mai ferite cum ar fi sub copaci sau se foloseau spaliere protectoare, dar fara posibilitati de a obtine o umbrire optima standard pentru nevoile de crestere specifice fiecarei specii in parte.
Sistemul cel mai utilizat in prezent pe scara larga, pentru reducerea intensitatii razelor solare, este acela de acoperire a plantelor cu plasa de umbrire, acesta avand un efect care reduce lumina directa a soarelui. De asemenea, efectul de umbrire poate fi ajustat in functie de nevoi, plasele avand diferite grade de umbrire. Reduc intensitatea razelor solare precum si temperatura in spatiul umbrit, protejand astfel plantele si ajutand la buna dezvoltare a acestora.

Gradul de umbrire diferit se schimba si el, conform plantelor ce trebuie umbrite si locurile unde vor fi cultivate. Cu siguranta, in tarile din sudul Europei, gradul de umbrire va fi mai mare pentru aceleasi specii de plante cultivate, datorita climei ce aduce cu sine temperaturi foarte ridicate pe perioadele de vara (si chiar si din timpul primaverii in anumiti ani).
Este bine cunoscut, totusi, faptul ca in general plantele au nevoie de lumina pentru a creste si a se dezvolta, spre exemplu tomatele, ardeii, dovleceii, castravetii sau capsunii cu inflorire repetata trebuie acoperiti cu plasa de umbrire cu un grad de umbrire de 30% sau chiar 40% pentru a proteja plantele si fructele lor in particular, de caldura torida din perioadele de vara.
Plantele cu flori pentru taiat sau cele din ghivece, care sunt de obicei cultivate in sere si solarii au nevoie de un grad mai mare de umbrire de 50% pana la 70%, pentru a evita deteriorarea florilor si pentru a le stopa astfel imbatranirea prematura. Plasa de umbrire de putere medie este, de asemenea, utilizata in aclimatizarea serelor si solariilor pentru a preveni plantele pentru taiat sau rasadurile de deshidratare prea accentuata sau ofilire.

Mergand pana la gradul maxim de umbrire de pana la 90%, exista situatii in care plasa de umbrire este folosita la plantele cultivate pentru frunze sau plantele de interior si care nu fac fata intensitatii ridicate ale razelor soarelui. Tu de ce tip de plasa de umbrire ai nevoie?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.