Platoul Domogled – Băile Herculane

Domogled, un loc de poveste

Pini de Banat pe Platoul DomogledO locaţie perfectă pentru relaxare şi pentru a parcurge un traseu montan este platoul Domogled. Platoul Domogled se află în parcul naţional cu acelaşi nume din Valea Cernei. Întreaga zonă este arie protejată de interes naţional care face parte din categoria IUCN a doua, ceea ce înseamnă că locul este zonă specială de conservare în cadrul parcului naţional. În caz că vă întrebaţi unde se află, platoul Domogled este situat în sud-vestul ţării şi se extinde pe teritoriile judeţelor Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin. Zona naturala care ţine de aria de conservare se extinde pe teritoriul comunelor Cornereva, Mehadia, Teregova, Topoleţ, Zăvoi, Padeş, Tismana, Balta, Isverna, Podeni şi Obârşia-Cloşanii. De asemenea dacă doriţi să legaţi această zonă montană cu obiective turistice din cadrul oraşelor puteţi vizită în apropiere Reşiţa (Muzeul de Locomotive cu abur) sau Hunedoara unde se află şi Castelul Huniazilor unul dintre cele mai faimoase castele medievale ale Europei de est.

Parcul natural Domogled

A fost delimitat destul de recent după ce demersurile au început la finalul anilor ’90 pentru ca zona să fie declarată arie protejată. Apoi abia în 2003 se stabileşte suprafaţa şi limitele rezervaţiei biosferei care se întinde peste bazinul răului Cerna pe masivul Munţilor Cernei, Godeanu, Vâlcanului şi Mehedinţi. Deşi numele său include denumirea de platou, zona este totuşi una montană aşa că mergeţi pregătiţi cu echipament adecvat atunci când doriti să faceţi trasee pe platoul Domogled, deoarece acesta include toate caracteristicile zonelor montane precum stângi calcaroase, vârfuri, peşteri, doline, grohotişuri, cascade, pajişti, ponoare şi bineînţeles păduri.

Parcul adăposteşte mai multe tipuri de păduri structurate în funcţie de înălţime aşa că aici vezi întâlni păduri de fag de tip medio-european, păduri acidofile, ilirice, păduri dispuse pe versanţi abrupţi, tufărişuri şi pajişti alpine. Platoul Domogled din Valea Cernei a fost denumit zonă  protejată în special pentru importantă faunei şi florei de care dispune. De exemplu fauna regională dispune de 14 specii de mamifere precum urs brun, lup cenuşiu, lynx, vidra de rău, mai multe specii de lilieci, broască ţestoasă de uscat, 6 specii de peşti şi 22 specii de nevertebrate. Ca specii de păsări întâlnite putem menţiona acvila de munte, caprimulg, serpar, cuc, porumbel de scorbură, ciocănitoare neagră, şoim călător, muscar-gulerat, viespar şi ciocănitoare verzuie.

La nivel de ierburi şi flori puteţi observa cu usurinţă dintre multitudinea de specii câteva dintre cele mai cunoscute precum papucul doamnei, clopoţelul de munte, albăstreaua de munte, garofiţă de munte, lalea pestriţă şi sânzienă roşie. Pentru cei care doresc să parcurgă un traseru montan, în acesta zonă se află mai multe trasee marcate, de diferită intensitate. Este important că de-a lungul drumeţiei să nu va abateţi de la traseu, să respectaţi marcajele şi să va alegeti un traseu de o intensitate pe care să o puteţi parcurge.

Iată câteva exemple de trasee marcate pe care va puteţi aventura:

  • Piaţa Hercule – Hotel Roman – Cascadă Cernei – ştrandul „7 izvoare calde“; 2-3 ore
  • Fabrica de var – Valea Prolaz – Cheile Feregari – Creastă; 4 ore
  • Hotel Cerna – Crucea Albă – Valea Jelarau – Poiana Musuroane; 5 ore
  • Pentru cei pasionaţi de căţărat pe stânci şi alpinism puteţi încerca traseul spre Crucea Albă, porneşte din drumul naţional DN67D, timpul de parcurs este de aproximativ 2 ore.

În materie de munte, România oferă mai multe posibilităţi şi atracţii prin intermediul arcului carpatin. În functie de ce regiune a ţări vă aflaţi puteţi alege cu uşurinţă să mergeţi la munte pentru trasee sau în pur interes de relaxare fie în Carpaţii Orientali, Meridionali sau Occidentali. Fiecare dintre aceste grupări de munţi are un specific aparte şi diferă destul de mult între ele ca faună, floră şi dificultatea traseelor. Aceste locuri atrag turişti fie din ţară fie de peste hotare prin frumuseţea şi unicitatea lor.  Anual iubitori ai muntelui poposesc aici pentru a se relaxa sau pentru a-şi petrece concediul de vară departe de aglomeraţia oraşelor şi de însoritul litoral cu multă lume şi agitaţie.

Dacă alegeţi să vizitaţi zona Herculane, Platoul Domoglet, Orşova sau Clisura Dunării, puteţi să vă stabiliţi „cartierul general” în Băile Herculane, iar cu o simplă căutare după cazare baile herculane aţi şi rezolvat problema locului de odihnă, masă şi somn.

 

Latest Comments

  1. anca 30 aprilie 2014
  2. Gabriela 8 mai 2014
  3. Damian 8 mai 2014
  4. Dorelu' cu munca 12 mai 2014
    • D-Petre 13 mai 2014
  5. Isabelle 15 mai 2014
  6. darius 21 mai 2014
  7. Livisty 22 mai 2014
  8. Ema Georgescu 2 iunie 2014
  9. Vasi 10 iunie 2014
  10. Gabriel 12 iunie 2014
  11. Adian 19 iunie 2014
  12. ima 27 iunie 2014
  13. Daniela 29 octombrie 2014