A înflorit laleaua-n pom

A înflorit laleaua-n pom sau mai bine zis este vorba de inflorescenţele arborelui de lalea, Liridendron Tulipifera dupa numele lui ştinţific. E un arbore din familia Magnoliaceae şi se cultivă în scop ornamental. Se găseşte în America de Nord dar şi în China, de unde a fost adus şi aclimatizat în unele localităţi din România.

E un copac pe lângă care ne putem plimba aproape tot timpul anului fără să ne dăm seama pe lângă ce minunaţie a naturii trecem. Doar în această perioadă când înfloreşte, putem remarca asemănarea inflorescenţei cu laleaua.

În Reşiţa sînt mai multe exemplare plantate pe vremea „odioşilor comunişti”  iar cei doi din fotografiile de mai jos au fost, dupa 1990, în mare pericol de a fi tăiaţi pentru a face loc unui magazin. Protestele de atunci ale  locuitorilor din zonă şi scrisorile trimise primăriei au făcut ca aceşti copaci minunaţi să scape de tăiere şi să ne mai putem bucura de ei, ba chiar s-a reamenajat părculeţul din jurul lor, a fost făcuta o mică dar cochetă fântână arteziană şi au fost amplasate bancuţe.

Acum câţiva ani profesoara Lucia Munteanu a demarat, la Grupul Şcolar Ştefan Anghel din Reşiţa,  un proiect numit „Arbori Miraculoşi”  proiect care într-un final a fost sprijinit de Agenţia pentru Protectia Mediului Caraş-Severin şi finanţat de Consiliul judeţean Caraş-Severin şi Primăria Reşiţa). În cadrul acestui proiect au fost identificaţi şi inscripţionaţi mai mulţi arbori rari sau exotici cum sunt arborii de lalea sau cei câţiva arbori de Ginkgo-Biloba descoperiţi prin parcurile Reşiţei.

Pe la voi cresc lalelele în pom ? sau ce alţi arbori rari sau exotici aţi văzut în parcurile din oraşe ?

Latest Comments

  1. Antonela Munteanu 26 mai 2013
  2. Gabriel Ursan 28 mai 2013
  3. Bucur 30 mai 2013
  4. Ionut 9 iunie 2013
  5. Malin 24 aprilie 2015
    • D-Petre 26 aprilie 2015
      • Cristi Frant 4 iunie 2017